Η εισβολή στη Ρωσία τινάζει στον αέρα τη διπλή ανάπλαση

Sports Παρασκήνια

Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη διπλή ανάπλαση, ήταν ο θεμέλιος λίθος που προωθήθηκε η λύση του Βοτανικού στον Παναθηναϊκό και αυτή στάθμισαν οι φίλοι του τριφυλλιού που με μεγάλη πλειοψηφία στην ψηφοφορία του ερασιτέχνη στήριξε την πρόταση.

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο, αποτελεί την κορωνίδα της διπλής ανάπλασης και βέβαια αυτό για το οποίο θα δοθεί το μεγάλο μέρος του μπάτζετ. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί από αυτήν, έχει εκτινάξει τα οικοδομικά υλικά. Τα 125 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί πως θα χρειαστούν για να δημιουργηθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, δεν θα γίνουν 130, 140 ή 150. Με τα δεδομένα της αγοράς το μπάτζετ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριπλάσιο…

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκανε ειδική αναφορά στο χρονοδιάγραμμα:

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα κάνει τα πάντα ώστε να τηρηθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να είναι έτοιμο το γήπεδο ακόμα και στο τέλος του 2024».

Ο στόχος είναι η δημοπράτηση του έργου να γίνει μέσα στο 2022 και από την επόμενη χρονιά η έναρξη των εργασιών.

Με ρεαλιστικούς υπολογισμούς, είχε υπολογιστεί οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη να παραδοθούν προς χρήση μέσα στο 2024 και το ποδοσφαιρικό γήπεδο ένα ή δύο χρόνια αργότερα, μέχρι τα μέσα του 2026. Πλέον όμως οι τιμές στην κατασκευή έχουν πάει στον… Θεό.

Οι αυξήσεις είναι τέτοιες που κανείς δεν μπορεί να τις σηκώσει. Εκ των πραγμάτων το έργο θα πάει πίσω. Και όσο ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο, οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Ακόμη όμως και όταν τελειώσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις, είναι τέτοιες οι καταστροφές σε εργοστάσια κι εγκαταστάσεις μεταφοράς, τέτοιες οι ανάγκες που θα υπάρξουν γι’ ανοικοδόμηση, που τα νούμερα δεν θα αγγίξουν καν τα προ του πολέμου επίπεδα.

Το ευτύχημα για την ΑΕΚ είναι ότι πρόλαβε στο… τσακ να δημιουργήσει την «Αγιά Σοφιά», ενώ αντίθετα ο ΠΑΟΚ θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα και αν ο Ιβάν Σαββίδης θέλει νέα Τούμπα θα πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, πέραν των κρατικών ευρώ που θα δοθούν για το έργο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα