Η έκθεση του ΝΑΤΟ απαντά στην εμμονή των δανειστών

Η έκθεση του ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες των μελών του, ίσως αποτελεί την απάντηση στο γιατί οι δανειστές απαιτούν μεγαλύτερο «μαχαίρι» στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο 5 χώρες βρίσκονται σε ποσοστά πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο μερίδιο των στρατιωτικών δαπανών το 2015 το έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με ποσοστό 3,4% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό αυτό είχε φθάσει το 2011 στο 4,8%. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις στρατιωτικές δαπάνες με ποσοστό 2,5% επί του ΑΕΠ. Ενώ κατά το παρελθόν, και ιδιαίτερα κατά την περίοδο 1995-99 το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα έφθασε το 3,9%.

Τρίτη θέση καταλαμβάνει η Πολωνία, η οποία το 2015 αύξησε το ποσοστό των αμυντικών της δαπανών στο 2,2% του ΑΕΠ της χώρας. Το χαμηλότερο ποσοστό των αμυντικών δαπανών το έχει το Λουξεμβούργο με 0,5%, αμέσως μετά είναι το Βέλγιο, η Ουγγαρία και η Ισπανία με 0,9% επί του ΑΕΠ.

Η έκθεση του ΝΑΤΟ περιέχει πληροφορίες σχετικά με την αναλογία των στρατιωτικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας με βάση το ΑΕΠ κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Πρέπει να σημειώσουμε, πως τα κράτη – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βάσει του νέου καταστατικού πρέπει να ανεβάσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), όμως οι περισσότερες έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά.

Ωστόσο, από τις 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο 5 χώρες βρίσκονται σε ποσοστά πάνω από το 2% όπως είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και αυτές είναι σταθερά οι: ΗΠΑ, Ελλάδα, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα η Εσθονία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα