«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο», λέει η Λαγκάρντ

Με θερμά λόγια μίλησε για την Ελλάδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 1,74 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και των ανισορροπιών και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Λαγκάρντ. Η γαλλίδα αξιωματούχος του ΔΝΤ χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης των διαθρωτικών αλλαγών- ιδιαίτερα στους τομείς της φοροδιαφυγής, των κλειστών επαγγελμάτων και της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, εμφανίστηκε αντίθετη στην προοπτική μείωσης της φορολογίας.

Επίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ολοκληρώνεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η θέσπιση ενός νέου πλαισίου, ώστε να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες που βρίσκονται σε κρατικό έλεγχο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής της προσαρμογής και παραμένει “εντός τροχιάς”, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013. Κρίσιμη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση της επιχειρησιακής ανεξαρτησίας και η δικαιότερη κατανομή του βάρους της προσαρμογής. Πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων με χρήση του χώρου που προκύπτει από κάθε δημοσιονομική υπεραπόδοση.

Αποφασιστικά βήματα είναι αναγκαία για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβάνοντας, μέσω στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση της δικαιοσύνης», κατέληξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης