«Η Ελλάδα ισχυροποιεί πολύ σημαντικά τον ρόλο της στις νέες γεωπολιτικές και ενεργειακές προκλήσεις»

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στην ενεργητική διπλωματία

“Η Ελλάδα ισχυροποιεί πολύ σημαντικά τον ρόλο της στις νέες γεωπολιτικές και ενεργειακές προκλήσεις” τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνοντας πως η χώρα σήμερα ακολουθεί με επιτυχία τον δρόμο της ενεργητικής διπλωματίας που παράγει σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα διαμέσου Συμφωνιών τέτοιας εμβέλειας.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση για την κύρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για τον EastMed η κα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως η συμφωνία είναι το πρώτο, σημαντικότερο βήμα, σε μια πορεία που έχει ακόμη αρκετό δρόμο, προτάσσοντας την ανάγκη στη συνέχεια η Χώρα να επικεντρωθεί στην διαμόρφωση και παγίωση των συνθηκών και των όρων εκείνων που θα επιτρέψουν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με την Βουλευτή Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας η κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, επισφραγίζει μια νέα πραγματικότητα γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών αυτών.

“Όλοι κατανοούμε την τεράστια σημασία της υλοποίησης του έργου, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας στις διεθνείς σχέσεις της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας” δήλωσε η κα Κεφαλογιάννη προσθέτοντας πως το έργο αυτό θα σημάνει την απελευθέρωση και αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως είπε η συμβολή της Χώρας μας και της Κύπρου στην επάρκεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο και επομένως στην απεξάρτησή της από μονοπώλια (Ρωσία), γίνεται καταλυτική κάνοντας λόγο για πολλαπλά οφέλη σε πολλά επίπεδα.

Αναφερόμενη στα κέρδη στον τομέα της οικονομίας η πρώην Υπουργός τόνισε πως έσοδα θα προκύψουν από τη μεταφορά και διανομή του αερίου προς τις νέες περιοχές απορρόφησής του, αλλά και από την προσδοκώμενη μείωση των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και τις περιφερειακές. Όπως είπε, ο αγωγός θα συμβάλει, επίσης, στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς θα τροφοδοτεί με περισσότερη ενέργεια περιοχές, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, που έως σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο υπάρχον εθνικό δίκτυο ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της δυναμικότητας του αγωγού από την Κρήτη και επέκεινα του νησιού.

Όσον αφορά στα γεωπολιτικά οφέλη που θα προκύψουν για την Ελλάδα η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως με το έργο αυτό επιβεβαιώνεται ότι οι χώρες της ευαίσθητης  περιοχής ΜΕΝΑ έχουν επιτύχει, σε μία δύσκολη εποχή, τόσο ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας και σύγκλισης, ώστε να προωθούν έργα τεράστιας αναπτυξιακής, επενδυτικής, οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές θα λειτουργούν και ως εγγύηση σταθερότητας στην περιοχή,  τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και της Μέσης Ανατολής, των οποίων η ασφάλεια δοκιμάζεται πολλαπλώς.

Η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην αναγνώριση του έργου από την ΕΕ ως ευρωπαϊκού «Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος», κάτι, που όπως είπε, αποτελεί ηχηρή απάντηση στην τουρκική κυβέρνηση, ότι η Ευρώπη δημιουργεί συμμαχίες που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και γεωπολιτική σταθερότητα.

“Η τακτική της Τουρκίας να διαμορφώνει συνθήκες κρίσης, να προσπαθεί να δημιουργεί τελελεσμένα που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, τη θέτει σε απομόνωση.

Αντίθετα, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά στην εμβάθυνση της ισχυρής συνεκτικής πολιτικής της Ε.Ε..

Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα στις τουρκικές αυθαιρεσίες, θέτοντας αποτελεσματικά τη γείτονα χώρα προ των ευθυνών της” είπε η κα Κεφαλογιάννη στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα πως “ο EastMed επισφραγίζει μία περιφερειακή συνεργασία, εξωστρεφή, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί, μόνο υπό την προϋπόθεση αυστηρού σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.”

Η κα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε ως “απολύτως άστοχη” την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, πέρυσι, καθώς όπως είπε, έστελνε λάθος μηνύματα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Υπενθύμισε μάλιστα τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι μπορεί η Τουρκία να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου.

“Πέραν της στάσης του Πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι “δεν αποτελεί επιλογή ένας αγωγός προς την Τουρκία”, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Τουρκία δεν μπορεί και δεν θα έχει καμία προσδοκία από την οποία επωφελείται, όσο δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες. Η εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, δυστυχώς, παράδειγμα προς αποφυγή, συνολικά. Στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, όμως, ειδικά, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι τίποτα δεν επιλύεται με δήθεν διαλλακτική στάση από την ελληνική πλευρά, η οποία και ερμηνεύεται ως στάση υποχωρητικότητας από την τουρκική” κατέληξε στην παρέμβασή της η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα