Η Ελλάδα σε πρόγραμμα ανάπτυξης γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας για την αστυνομία

To ελληνικό ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε τον συντονισμό ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας

To ελληνικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε τον συντονισμό ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου για την ανάπτυξη γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας για τις αστυνομικές δυνάμεις, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας με ανάρτηση στο Τwitter.

Δεν διευκρίνισε πάντως αν η Ελλάδα σκοπεύει να προμηθευτεί τη νέα τεχνολογία.

«Με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος που να βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και θα επιτρέπει στους αστυνομικούς να έχουν καλύτερη επίγνωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια μίας αστυνομικής επιχείρησης, ξεκίνησε με το συντονισμό του ΕΚΕΤΑ – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το ερευνητικό έργο Darlene» ανέφερε ο κ. Δίμας.

Στο έργο συμμετέχει επίσης το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, άλλοι ευρωπαϊκοί ερευνητικοί φορείς, καθώς και η αστυνομία της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας –όχι όμως και η ΕΛ.ΑΣ.

Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) χρησιμοποιούν συνήθως φακούς που λειτουργούν και ως οθόνες και προβάλλουν στο οπτικό πεδίο του χρήστη πληροφορίες και εφαρμογές.

Οι αστυνομικοί θα μπορούσαν έτσι να λαμβάνουν οδηγίες ή νεότερες πληροφορίες στη διάρκεια επιχειρήσεων.

Στον δικτυακό τόπο του Darlene αναφέρεται πως για την υλοποίηση του έργου «θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη εκτίμηση» για τις ηθικές διαστάσεις της τεχνολογίας, την προστασία των δεδομένων και τις ενδεχόμενες κοινωνικές συνέπειες.

Το ερευνητικό έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα