«H Ελλάδα υπονομεύει την κυριαρχία του ΔΝΤ»

Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δηλώνει κάθετα αντίθετο στο ενδεχόμενο ενός ελληνικού OSI, δηλαδή ενός κουρέματος του χρέους της Ελλάδας που βρίσκεται στα χέρια δημοσίων πιστωτών, ωστόσο φαίνεται ότι το Ταμείο απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο.

Όπως εκτιμά το International Financing Review (IFR), η εβδομαδιαία έκδοση σχολίων και αναλύσεων του Reuters, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα αναδιαρθρώσει χρέος της προς το ΔΝΤ, θέτοντας για πρώτη φορά υπό αμφισβήτηση τον κυριαρχικό ρόλο του Ταμείου ως προνομιακού δανειστή, δηλαδή αυτού που πληρώνεται πρώτος και στο ακέραιο, ακόμα και σε περιπτώσεις default, που πάντα επέμενε να έχει το ΔΝΤ, για να συμμετάσχει σε κρατικές διασώσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία της αποκατάστασης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρέους προς το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Εμπλοκής του Θεσμικού Τομέα (Official Sector Involvement – OSI), μέσω της οποίας ενδέχεται να υπάρξει κούρεμα και των χρεών προς τους εταίρους.

Δικηγόρος που συμμετέχει στις συνομιλίες, αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι δεν θα δεχτούν να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας προς αυτούς, αν δεν συμμετέχει και το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να πληρωθούν οι αμερικανοί φορολογούμενοι  -καθώς οι ΗΠΑ είναι ο ισχυρότερες μέτοχος στο Ταμείο- ενώ οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι υποφέρουν».

«Αυτή είναι η τραγωδία από την απόφαση του Στρος Καν να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να αναλάβουν μόνο τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης» ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters, αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής του Ταμείου, επί των ημερών του οποίου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την ελληνική διάσωση. Και τώρα όπως τονίζει, «το στάτους του ΔΝΤ ως προνομιακού δανειστή βρίσκεται σε κίνδυνο».

Εξάλλου ο Lee Buchheit,  ειδικός στις αναδιαρθρώσεις χρεών, παραδέχεται ότι το OSI (η αναδιάρθρωση των δανείων  διάσωσης) είναι απλά θέμα χρόνου για τις καταχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Και αυτό γιατί έπειτα από το περσινό PSI, το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών ισοδυναμεί μόλις στο 10% του συνολικού ποσού των 300 δισ. ευρώ (156% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012) που βαραίνει τη χώρα. Όμως, το συνολικό ελληνικό χρέος εξακολουθεί να θεωρείται μη βιώσιμο και να εμποδίζει την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων.

Όπως καταλήγει η ανάλυση του Reuters, «το ΔΝΤ επέμενε έως τώρα ότι οι όροι των δανείων του προς την Ελλάδα δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά έχοντας δανείσει 28 δισ. δολάρια στη χώρα, θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του αυτή, εάν θέλει να δει την Ελλάδα να επιστρέφει στις αγορές ομολόγων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα