Η ελληνική καινοτομία στην Formula 1 εν μέσω πανδημίας

Οι Έλληνες μαθητές δεν καταθέτουν τα «όπλα» μπροστά στον ιό και προσφέρουν διακρίσεις στη χώρα μας, καινοτομώντας στον κόσμο των μονοθέσιων – Τι είναι το F1 in Schools

Εν μέσω της δύσκολης εποχής που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και εδώ στην Ελλάδα, πολλοί Έλληνες μαθητές δεν καταθέτουν τα «όπλα» μπροστά στον ιό, βάζοντας τα δυνατά τους προσφέροντας διακρίσεις στη χώρα μας, καινοτομώντας.

Καινοτομία που έρχεται από τον κόσμο των μονοθέσιων της Φόρμουλα Ένα καθώς εδώ και 13 χρόνια διεξάγεται ένας παγκοσμίως σχολικός διαγωνισμός – θεσμός, γνωστός ως F1 in Schools, υπό την αιγίδα της F1 και αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα S.T.E.M. Education (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, τις Νέες Τεχνολογίες, τη Μηχανική, τα Μαθηματικά, το Marketing, τα Media και όχι μόνο.

Σε αυτόν το θεσμό, τη χώρα μας αντιπροσωπεύουν επάξια ανάμεσα σε αρκετές χώρες οι ομάδες Sciron και AlimoDynamics από τα Αρσάκεια Τοσίτσεια Εκάλης και το 2ο ΓΕΛ Αλίμου, καθώς διακρίθηκαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό F1 in Schools και ενώθηκαν ως μια ομάδα με όνομα Olympian Racing.

Η Ελληνική ομάδα Olympian Racing που καλείται να αντιμετωπίσει όμως τις δυσκολίες της πανδημίας καθώς ο παγκόσμιος διαγωνισμός που θα πραγματοποιείτο στην Αυστραλία τον Μάρτιο του 2021, θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά.

Τι είναι το F1 in Schools και τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές

Κάθε ομάδα καλείται να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα αμαξίδιο της Formula 1 σε μικρότερη κλίμακα, το οποίο θα είναι αεροδυναμικό και φτιαγμένο από πεπιεσμένη πολυουρεθάνη (υλικό κυρίους σώματος), το οποίο θα κινείται με την πυροδότηση μιας αμπούλας πεπιεσμένου αέρα (CO2) που προσαρμόζεται στο πίσω μέρος του. Τα αμαξίδια συναγωνίζονται σε αγώνες ταχύτητας με τις άλλες ομάδες που συμμετέχουν στους αγώνες, πάνω σε μια μεταλλική ευθεία πίστα 20 μέτρων.

Εκτός από τον σχεδιασμό και την κατασκευή του αμαξιδίου, κάθε ομάδα πρέπει να σχεδιάσει και να εκτελέσει ένα σύνθετο επιχειρησιακό πλάνο με συγκεκριμένες ενέργειες, προθεσμίες και κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της. Επιπροσθέτως, ζωτικής σημασίας για τις ομάδες είναι η εύρεση των απαιτούμενων πόρων μέσω χορηγιών, την προβολή της ομάδας στο διαδίκτυο και στα social media, την συμμετοχή σε εκδηλώσεις  που αφορούν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ώστε να πραγματοποιηθεί η προώθησης της ομάδος και του διαγωνισμού και τέλος την κατασκευή ενός εκθεσιακού περιπτέρου κ.α.

Αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία σχεδίασης και κατασκευής οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να εμβαθύνουν με πνεύμα ομαδικότητας στην εξέλιξη της τεχνολογίας και να αναπτύξουν ικανότητες επικοινωνίας, μέσω αγώνων που διεξάγονται κάθε χρόνο σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Η γενιά της καινοτομίας εν μέσω πανδημίας

Τα μέλη της Olympian Racing μιλώντας για τις δυσκολίες που κρύβει ο φετινός διαγωνισμός F1 in Schools λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τόνισαν ότι γι’ αυτούς είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία αλλά ταυτόχρονα μία πρόκληση η διεξαγωγή του διαγωνισμού εξ’ αποστάσεως.

Παράλληλα, με αισιοδοξία επισημαίνουν ότι στο δύσκολο έργο που έχουν κληθεί να πράξουν καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να διατηρήσουνε ένα υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.

«Προσπαθούμε μέσα σε αυτήν την περίοδο να καινοτομήσουμε, δεν επαναπαυόμαστε και εργαζόμαστε συνεχώς, αξιοποιώντας κάθε μέσο, αφού θεωρούμε τη γενιά μας την πλέον κατάλληλη για να πραγματώσει ένα τέτοιο έργο ηλεκτρονικά», είπε με έμφαση η ομάδα Olympian Racing.

Οι ομάδες έπειτα από 8 χρόνια εμπειρίας γνωρίζουν πως με αφοσίωση, προσπάθεια, επιμονή, ομαδικό πνεύμα και πάθος από τους ίδιους θα μπορέσουν να οδηγηθούν στην επίτευξη των στόχων τους. Με στόχο λοιπόν και όραμα το μέλλον αποσκοπούν για ακόμα μια φορά στην κατάκτηση μιας αξιότιμης παγκόσμιας θέσης στη διεπιστημονική «γιορτή» της καινοτομίας.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα