«Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις»

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, ούτε και μία νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας», στέλνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ μέσω της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής του ESM ομόφωνα ενέκριναν το συμπληρωματικό μνημόνιο για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση (σ.σ. πιθανότατα την Παρασκευή) από το Δ.Σ. του Ταμείου της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ «το Ταμείο ενέκρινε το συμπληρωματικό MoU της Ελλάδας, που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά και τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών που συμφωνήθηκε. Το συγκεκριμένο κείμενο αντικαθιστά το MoU που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της συμφωνίας τρίτης διάσωσης. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της εκταμίευσης δόσης από το Δ.Σ. του Ταμείου».

Στο εξασέλιδο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η έκθεση του ESM επισημαίνει ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του τρίτου προγράμματος θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ή μια νέα περίοδο υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας, εάν επιθυμεί η οικονομία της να επωφεληθεί πλήρως από τις βελτιώσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος», γράφουν οι τεχνοκράτες του Μηχανισμού.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ακόμα ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Αναγκαία μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού τομέα. Όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις».

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζει ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη αλλά και επιτυχημένη χρονιά για τον ΕΜΣ, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. «Ενώ η Κύπρος βγήκε ενισχυμένη από το δανειακό πρόγραμμα του ΕΜΣ τον Μάρτιο του 2016 και οι άλλες πρώην μνημονιακές χώρες έλαμψαν ως οικονομικά φωτεινά σημεία, η Ελλάδα παραμένει εξαίρεση», παρατηρεί χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα