H Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έστειλε επιστολή παραπόνων στον Χαράλαμπο Αθανασίου

Ενστάσεις ως προς συγκεκριμένες διατάξεις που περιέχονται στο σχέδιο για τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η Ένωση  ζητεί παράταση της διαβούλευσης επί του σχεδίου μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2014 προκειμένου να διατυπώσει επακριβώς τις αλλαγές που προτείνει. Επί του παρόντος η Ένωση εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και προτείνει αλλαγές στην διατύπωση για συγκεκριμένες διατάξεις στις οποίες εντοπίζει ασάφειες και αοριστίες . Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις  διατάξεων υποστηρίζει ότι θα επιφέρουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων στην επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Κύριε Υπουργέ, -διατηρούμε την πεποίθηση ότι τυχόν παράταση της προθεσμίας δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μέχρι την 31-7-2014 θα παράσχει επαρκές χρονικό διάστημα τόσο στην Ένωσή μας, όσο και σε άλλους ενδιαφερόμενους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς κ.λπ., ώστε χωρίς πίεση χρόνου να επεξεργαστούν διεξοδικά συγκεκριμένες απόψεις επί των προωθούμενων τροποποιήσεων του Σχεδίου και, με τον τρόπο αυτό, να συμβάλουν ουσιαστικά στην εργώδη προσπάθεια που το Υπουργείο σας έχει αναλάβει.

Από πλευράς Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επιφυλασσόμαστε να σας υποβάλουμε το συντομότερο –ευχής έργον εντός της παραταθείσας προθεσμίας διαβούλευσης, σύμφωνα με το πιο πάνω αίτημά μας – περισσότερο  λεπτομερείς προτάσεις».

Ανάμεσα στις νέες διατάξεις για τις οποίες η Ένωση Εισαγγελέων εκφράζει αντιρρήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους νέους λόγους εξαίρεσης δικαστικών προσώπων καθώς και διάταξη που ορίζει ότι:

«Σε κακουργήματα ή πλημμελήματα απειλούμενα στο νόμο με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους ή στα 259 & 302 ΠΚ ο εισαγγελέας κινεί την ποινική δίωξη μόνον εφόσον έχουν ενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ή 243§2 ΚΠΔ και προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις προς κίνηση της».

Γι αυτήν την τελευταία διάταξη η Ένωση παρατηρεί ότι «επιφέρει αδικαιολόγητη επιβάρυνση της διαδικασίας σε πληθώρα υποθέσεων με πλήρεις ήδη από την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς δικογραφίες  [λ.χ. εκχερσώσεις, καταλήψεις δασικών εκτάσεων, υποβάθμιση περιβάλλοντος, ΑΕΠΙ, ζώα συντροφιάς, φορολογικά αδικήματα κ.λπ.].

Αντίθετα στις αξιολογούμενες θετικά διατάξεις η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος  αναφέρει και τη διάταξη που εισάγει τη δυνατότητα επιβολής  μετά την απολογία κατηγορούμενου κατ` οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση  καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση την έκδοση ανακριτικής διάταξης με την οποία απαγορεύεται στον εμπλεκόμενο η έξοδος από την χώρα.

Αυτή η προτεινόμενη τροποποίηση  παρατηρεί η Ένωση Εισαγγελέων «διασφαλίζει την παρουσία του κατηγορουμένου μέχρι να επιλυθεί η διαφωνία και πάλι από το δικαστικό συμβούλιο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα