Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών χρηματοδοτεί έργα αποκατάστασης χώρων πολιτισμού στη Θεσσαλία

Οι πολιτιστικές υποδομές που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, θα αποκατασταθούν μέσω δωρεάς, ύψους 9.500.000 ευρώ

Έργα αποκατάστασης σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών υποδομών της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 9.500.000 ευρώ, θα χρηματοδοτήσει, μέσω δωρεάς η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Πρόκειται για χώρους ιδιαίτερης αρχαιολογικής, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας και τοπωνύμια συνυφασμένα με την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και των κατοίκων της, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Φαλάνη, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες καραβοκύρηδες βοηθάνε τον τόπο, βοηθάνε την πατρίδα. Αυτό ξεκινά από την Ελληνική Επανάσταση(…) Οι Έλληνες εφοπλιστές, όλα αυτά τα χρόνια, δυο αιώνες και πάνω, έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της. Κι αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, όλοι μας, είναι ότι χάρη στην ελληνική σημαία στα καράβια η χώρα έχει μια τεράστια δύναμη και τεράστια επιρροή στον παγκόσμιο χώρο» σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας, χθες, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φαλάνης, στη Λάρισα.

« Ο ελληνικός εφοπλισμός, όπως γνωρίζετε, διαχρονικά έχει θέσει – τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά – τον πολιτισμό στο επίκεντρο της προσφοράς του στην πατρίδα.
Για εμάς, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί ευθύνη εθνική.

Η ανάδειξη της δύναμης του πολιτισμού μας από γενιά σε γενιά, δεν θωρακίζει μόνο το παρελθόν μας, αλλά κυρίως το μέλλον μας, το μέλλον των επόμενων γενεών Ελληνίδων και Ελλήνων δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού προσθέτοντας ότι το σχέδιο δράσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τη στήριξη της Θεσσαλίας θα ονομαστεί – τιμής ένεκεν – «Άγιος Νικόλαος», που είναι ο προστάστης των ναυτικών.

Να σημειωθεί πως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκέντρωσε χρηματικό ποσό άνω των €50.000.000 από δωρεές των μελών του Ελληνικού Εφοπλισμού με στόχο να συνδράμει την υλοποίηση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Οι χώροι που θα αποκατασταθούν

Αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου (Π.Ε. Μαγνησίας)
Εκ των σημαντικότερων νεολιθικών οικισμών της Ευρώπης (7.000 π.Χ.) υπέστη σημαντικές φθορές από τον Daniel. Διαπιστώθηκαν καταρρεύσεις τοίχων, ενώ έντονες νεροσυρμές δημιούργησαν υποσκαφές που απειλούν στην τω χρόνω τις νεολιθικές οικίες. Φθορές υπέστησαν και οι υποδομές του αρχαιολογικού χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Σημειωτέον ότι από τον ίδιο αρχαιολογικό χώρο «πέρασε» και η φωτιά του Αυγούστου 2023.

Ναός Αγίου Νικολάου στη Φαλάνη (Π.Ε. Λάρισας)
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στη Φαλάνη αποτελεί νεώτερο μνημείο, ιδιαίτερα αγαπητό στην τοπική κοινωνία, και χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ο αγιογραφικός διάκοσμος του ναού, του 1862. Εξ αιτίας του Daniel κατέρρευσε ο νότιος τοίχος του οικοδομήματος, ενώ καταστράφηκε μέρος της στέγης τους. Το μνημείο είναι πολύ αγαπητό στην τοπική κοινωνία.

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (Π.Ε. Μαγνησίας)
Το κτήριο του Μουσείου αντιμετώπισε προβλήματα με εισροή υδάτων κατά μήκος του αρμού ένωσης του παλαιού κτηρίου, του 1902, με το νεότερο, του 2004, τα οποία αποκαταστάθηκαν. Ομως, τα προβλήματα υφίστανται, καθώς στον αύλειο χώρο του Μουσείου παραμένουν οι εργοταξιακοί οικίσκοι, στους οποίους φιλοξενούνται προσωρινά εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες. Παράλληλα, είναι επιτακτική η αντικατάσταση των μεγάλων πεύκων του προαύλιου χώρου του Μουσείου, με άλλα είδη πυράντοχων δέντρων. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτα απαιτείται η δημιουργία χώρων για τις υποστηριχτικές λειτουργίες του Μουσείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του.

Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου (Π.Ε. Μαγνησίας)
Μεταβυζαντινό Μοναστήρι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το παλαιό Καθολικό του και τις αντίστοιχες πτέρυγες. Στο Καθολικό, την άνοιξη 2023, ολοκληρώθηκε το έργο της στερέωσης και της ανακατασκευής του τρούλου του από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Παρά τα ακραία φαινόμενα του Daniel, το Καθολικό άντεξε, όχι όμως και οι παλαιές πτέρυγες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα