Η επανάσταση των γυναικών στο Ιράν, πήγαν γήπεδο για πρώτη φορά…

Εκατοντάδες γυναίκες από το Ιράν παρακολούθησαν για πρώτη φορά έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην Τεχεράνη, γεγονός που αντιμετωπίστηκε την Κυριακή ως “νίκη” από τοπικές εφημερίδες και χαιρετίστηκε από τη Fifa ως “ιστορική και γιορταστική μέρα” για το άθλημα!

Περίπου χίλιες γυναίκες πήγαν στο Στάδιο «Αζάντι» αργά το Σάββατο για να παρακολουθήσουν τον επαναληπτικό για τον τελικό του Champions League στην Ασία με την Περσέπολις να αγωνίζεται κόντρα στην ιαπωνική Κασίμα Άντλερς!

Η ιαπωνική πλευρά επικράτησε, αλλά για την ρεφορμιστική εφημερίδα Etemad οι σαφείς νικητές ήταν γυναίκες του Ιράν! «Οι γυναίκες ήταν οι νικητές του αγώνα », ανέφερε με έντονο τίτλο στην πρώτη σελίδα της…

Μια εικόνα στην πρώτη σελίδα μιας άλλης ρεφορμιστικής καθημερινής εφημερίδας, της Σαζαντέγκι, παρουσίαζε τις γυναίκες που φώναζαν στο γήπεδο με τίτλο: «Η νίκη των Ιρανών γυναικών στους ασιατικούς τελικούς».

Η εφημερίδα Χαφτ ε Σομπ, η οποία δεν έχει έντονη πολιτική ευαισθησία, έφερε στην πρώτη σελίδα τίτλο που έλεγε: «Χίλιες πραγματικές γυναίκες».

Η Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ασίας, αλλά  και η FIFA  επαίνεσαν τη συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα, σε κοινή δήλωση.

“Ευχαριστώ τις αρχές στο Ιράν για την παροχή δυνατότητας σε ένα διαφορετικό και κοινωνικά αντιπροσωπευτικό πλήθος να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική περίσταση”, δήλωσε ο πρόεδρος Σαλμάν Ελ Καλίφα.

“Απόψε, ήταν μια ιστορική μέρα με πολλούς τρόπους”, είπε.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, επικεφαλής του κυβερνητικού σώματος του ποδοσφαίρου της FIFA, ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα, δήλωσε ότι ήταν “ευχαριστημένος προσωπικά”, βλέποντας ιρανικούς θηλυκούς ποδοσφαιρόφιλους στο στάδιο 100.000 χωρητικότητας.

“Σήμερα είναι μια ιστορική και εορταστική ημέρα για το ποδόσφαιρο, μια πραγματική επανάσταση”, δήλωσε ο Ινφαντίνο.

Οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή σε αγώνες μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, με κληρικούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να προστατεύονται από την αρρενωπή ατμόσφαιρα και την όραση των ημι-επιστρωμένων ανδρών.

Ανησυχούσαν επίσης για τη συντριβή ανδρών και γυναικών κατά την έξοδο από τα στάδια.Η απαγόρευση των γυναικών στα γήπεδα έχει συχνά επικριθεί από όλο το πολιτικό φάσμα.

Την Κυριακή, η κρατική υπηρεσία IRNA ανέφερε ότι οι αρχές είχαν επιτρέψει σε μια επιλεγμένη ομάδα 850 γυναικών οπαδών να παρακολουθήσουν τον αγώνα…

Η εφημερίδα Σαζαντέγκι δήλωσε ότι οι περισσότερες ήταν “επιλεγμένες”.Η μεταρρυθμιστική εφημερίδαΣαργκ ανέφερε ότι περίπου 500 γυναίκες οπαδούς κρατήθηκαν έξω από τις πύλες του σταδίου. Ένας δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου δήλωσε ότι οι γυναίκες που εισήλθαν κάθισαν  σε ξεχωριστή θέση μέσα στο γήπεδο.

Μετά την επανάσταση σχεδόν πριν από 40 χρόνια, οι γυναίκες επετράπη να παρευρεθούν σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Ιράν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2001, όταν περίπου 20  γυναίκες από την Ιρλανδία ήταν ανάμεσα στο πλήθος για τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιράν-Ιρλανδίας

Οι  γυναίκες στο Ιράν αναγκάστηκαν να περιμένουν άλλα τέσσερα χρόνια, μέχρι τις 8 Ιουνίου 2005, όταν λίγες δεκάδες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν έναν αγώνα Ιράν-Μπαχρέιν, και έναν προκριματικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μετά από αυτόν τον αγώνα, οι γυναίκες σπάνια επιτρέπεται να παρακολουθούν ποδόσφαιρο ανδρών στα γήπεδα και σε πολύ περιορισμένους αριθμούς.

Στις 16 Οκτωβρίου, ωστόσο, για πρώτη φορά, 100 Ιρανές γυναίκες μπήκαν στο γήπεδο Αζάντι για το φιλικό μεταξύ Ιράν και Βολιβίας.

Την επόμενη ημέρα, ο εισαγγελέας του Ιράν προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη του γεγονότος για τις γυναίκες που παρακολουθούν ποδόσφαιρο στα γήπεδα, λέγοντας ότι θα “οδηγήσει στην αμαρτία”.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα