Η ΕΠΟ υποσχέθηκε να κάνει φέτος, ότι δεν έκανε πέρυσι

Η αντιπροσωπεία της ΕΠΟ -στην τρίωρης διάρκειας ακρόαση- υποσχέθηκε στην Επιτροπή Ομοσπονδιών/Μελών της FIFA, να κάνει φέτος αυτά που δεν έκανε πέρυσι. Την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, Ευάγγελος Γραμμένος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Νίκος Βακάλης και ο εκτελεστικός γραμματέας, Αλέξης Δέδες. Εκ μέρους των διεθνών συνομοσπονδιών παρέστησαν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, Χ. Χούμπελ (πρόεδρος), Ε. Ντερβισάι, Ι. Βέλα, Μ. Γεωργίου, ο Ζ. Λάκοβιτς (UEFA), ο Μ. Βασάλο (FIFA) και άλλα στελέχη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ο επικεφαλής του ελληνικού ποδοσφαίρου έκανε, βάση της σχετικής ενημέρωσης από την ομοσπονδία, εφ όλης της ύλης ανάλυση της κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επιρρίπτοντας -σύμφωνα με πληροφορίες  του «iapopsi.gr»- το κύριο βάρος της ευθύνης σε παγιωμένες καταστάσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Παρουσίασε συγκεκριμένο πλάνο εκσυγχρονισμού της διοικητικής δομής και λειτουργίας του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος στην Ελλάδα. Δεν κατάφερε, πάντως, πειστικά να εξηγήσει στους αλλοδαπούς παράγοντες, γιατί αυτά που δεσμεύεται τώρα να πράξει η ΕΠΟ, δεν τα έκανε -όπως είχε δεσμευτεί- και πέρυσι. Επισήμανση (περί μη υλοποίησης) που υπάρχει και στη σχετική έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Γιατί δεν αντιμετώπισε έγκαιρα τα εμπόδια που -ο Γραμμένος ανέφερε πως- έθεσαν πρόσωπα και καταστάσεις. Ούτε αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα κενά στους κανονισμούς, τις εξόφθαλμες αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του. Γιατί αυτά και πολλά άλλα -για τα οποία, εγκαλείται το ελληνικό ποδόσφαιρο- δε θεσμοθετήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι.

Στην προσπάθεια αποφυγής από τη FIFA κάποιων ποινών στην ΕΠΟ, η αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας παρουσίασε ένα πλάνο εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων, με πέντε βασικές προτεραιότητες.

1) Σε θέματα διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου. Πρόκειται, ουσιαστικά για ένα νέο οργανόγραμμα. Ένα νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ποδοσφαίρου που (υποτίθεται ότι) θα βελτιώσει τις υπάρχουσες ή/και θα δημιουργήσει νέες δομές. Οι οποίες, θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας και θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της ομοσπονδίας. Με (επιδιωκόμενο) αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αξιοπιστία, κύρος και διαφάνεια.

2) Επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης στα πρότυπα των FIFA/UEFA. Θα συμπεριληφθούν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για την έκδοση των αποφάσεων από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαιοδοτικά όργανα. Η μη τήρηση των οποίων, θα επιφέρει συγκεκριμένες συνέπειες. Ακόμα θα καταργηθεί -στην πειθαρχική δικαιοσύνη- ο τρίτος βαθμός.

3) Ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην ΕΠΟ κάνουν λόγο για «νέα εταιρική αθλητική εποχή». Ισχυρίζονται πως ήδη έχουν εξετάσει κάποια μοντέλα και πραγματικότητες από διάφορες χώρες. Αυτά και ακόμα περισσότερα θα μελετήσουν πιο επισταμένα, ενώ ομάδες εργασίας (άμεσα) θα τα προσαρμόσουν στα ελληνικά δεδομένα. Με στόχο να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για αύξηση των εσόδων στο (επαγγελματικό και ερασιτεχνικό) ποδόσφαιρο.

4) Δημιουργία θεσμικού πλαισίου κατά της χειραγώγησης αγώνων. Η αντιπροσωπεία της ΕΠΟ -σε σχετική παρατήρηση- αναγνώρισε ότι το κανονιστικό πλαίσιο του ποδοσφαίρου είναι από ελάχιστο και ελλιπές ως, ουσιαστικά, ανύπαρκτο. Και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση κανονισμών που θα ψηφιστούν στη σχετική ΓΣ.

5) Αναθεώρηση των κανονισμών με σκοπό την καταπολέμηση των φαινομένων βίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση συμπεριφορών που τα υποδαυλίζουν.

Η απόφαση-εισήγηση, στην την Ε.Ε. της FIFA, από την Επιτροπή Ομοσπονδιών/Μελών της -αναφορικά με την έκθεση Χούμπελ- θα κατατεθεί σύντομα. Αν γίνει αποδεκτή πλήρως ή μερικώς η πρόταση της Επιτροπής Παρακολούθησης θα το μάθουμε στις 10 Ιούνη. Όταν και συνεδριάζει το κογκρέσο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας.

Η οποία, ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι τον τελικό κυπέλλου (12 Μαΐου) θα παρακολουθήσουν, τουλάχιστον, οι Χούμπελ, Ντερβίσαι, Βέλα, Γεωργίου, Λάκοβιτς, Βασάλο. Ενισχύοντας τις πληροφορίες πως η επιτυχής ή όχι διοργάνωσή του, μάλλον θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση της FIFA.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα