Η εστίαση φλερτάρει με τα όρια της… πείνας

Η αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος της οικονομίας και η μείωση του ωραρίου λειτουργίας έφερε νέους πονοκέφαλους σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου

Αναμφίβολα ένας από τους τομείς που επλήγη βαρύτατα από την πανδημία είναι και αυτός της εστίασης.  Και δεν έφθανε μόνο το σχεδόν τρίμηνο lockdown της άνοιξης, η αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος της οικονομίας και η μείωση του ωραρίου λειτουργίας έφερε νέους πονοκέφαλους σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου.

Ήδη τα στοιχεία προκαλούν απελπισία. Κι αυτό διότι τον Ιούνιο ο τζίρος μειώθηκε κατά 42,2%, ενώ συνολικά για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου η μείωση έφτασε στο 59%. Και μετά τους περιορισμούς στη λειτουργία, δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε ακόμη χειρότερα.  Έτσι, από εκεί που η εστίαση κάνει έναν ετήσιο τζίρο που ξεπερνάει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, φέτος υπολογίζεται ότι η μείωση θα αγγίξει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους τους αλλά και τα κρατικά ταμεία.

Επί συνόλου περίπου 330.000  εργαζομένων του κλάδου, υπολογίζεται ότι ήδη σε 100.000 έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις κι έπεται συνέχεια. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Από τη μια ο Προϋπολογισμός καλείται να καταβάλει επιδόματα 534 ευρώ σε ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους, όπως επίσης να σηκώσει το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ από την άλλη επιτείνεται το πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες ούτως ή άλλως χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους.

Οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα προκαλούν δύσπνοια, αν συνυπολογίσει κανείς τις απώλειες θέσεων εργασίας που φέρνουν το δεύτερο κύμα πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 εργαζόμενοι στην εστίαση και στα καταλύματα θα βρεθούν στον αέρα.

Και φυσικά, η κρίση δεν χτυπάει μόνο τη «βιτρίνα», δηλαδή εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά όλες τις συναφείς δραστηριότητες. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις catering, που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο την περίοδο του lock down, πριν προλάβουν να πάρουν ανάσα βλέπουν τη μια δουλειά μετά την άλλη να ακυρώνονται λόγω των αυστηρών περιορισμών στους καλεσμένους γάμων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ήδη, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας έχει παραταθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ όλα δείχνουν ότι η «ομπρέλα» θα μείνει ανοικτή για όσο κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα κύμα απολύσεων. Επιπλέον, έως το τέλος του μήνα αναμένονται οι λεπτομέρειες για τη γ΄ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της οποίας θα διοχετευθούν 1,2 δισ. ευρώ κυρίως στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα