bpbg
bpbg

«Η Εβραία» – «Ο Χαφιές»

Δύο μονόπρακτα του έργου «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο Από Μηχανής Θέατρο

Όταν ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραφε τα  24 μονόπρακτα του έργου του «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», ήταν αυτοεξόριστος (1935-1939) και δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. Το αίσθημα όμως μιας βαριάς ατμόσφαιρας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των πολιτών της Γερμανίας ήταν έντονο. Η καταπίεση, η δυσπιστία και η υποκρισία κυριαρχούσαν σε ένα τοπίο σκοτεινό.

Θωμάς Καζάσης

Tα έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» γενικότερα, και τα δυο μονόπρακτα  «Η Εβραία» – «Ο Χαφιές» ειδικότερα, αφορούν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στη Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην ευρύτερη κοινωνία και δημόσια ζωή αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, εμβαθύνοντας σιγά-σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά πρώτα μέσα από τους ίδιους το ολοκληρωτικό καθεστώς. Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1898 στο Άουγκσμπουργκ. Το 1917 γράφτηκε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μονάχου, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του, ξαναγύρισε στο Άουγκσμπουργκ, και υπηρέτησε για ένα διάστημα σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι θεατρικές του αναζητήσεις γνώρισαν πολύ γρήγορα την καταξίωση, με το βραβείο Κλάιστ (1922). Αντικομφορμιστής, ορκισμένος εχθρός του πολέμου και του καπιταλισμού, βρίσκεται ήδη από το 1923 πέμπτος στον μαύρο πίνακα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Όταν οι Εθνικοσοσιαλιστές καταλαμβάνουν την εξουσία το 1933, ο Μπρεχτ παίρνει τον δρόμο της εξορίας: Ελβετία, Δανία, Φινλανδία, Ρωσία, και τέλος Αμερική, όπου συνεργάζεται στην Καλιφόρνια με τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Τσαρλς Λώτον. Το 1949 εγκαθίσταται οριστικά στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου πεθαίνει το 1956.

«Η Εβραία»

 Φρανκφούρτη, 1935, βράδυ

Μια αστή γυναίκα –σύζυγος καθηγητή Ιατρικής– μαζεύει τα πράγματά της, αποφασισμένη ν’ αφήσει τον άντρα της και να μετοικήσει στο Άμστερνταμ, καθώς η ζοφερή νέα πραγματικότητα την ωθεί να αποχωρήσει, προκειμένου να μη σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της εβραϊκής καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από τη συνομιλία τους, τόσο η ίδια όσο και οι συνομιλητές της έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.

  «Ο Χαφιές»

 Κολωνία, 1935, Ένα βροχερό κυριακάτικο απόγευμα

 Μια αστική οικογένεια –ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους–, παρουσία της υπηρέτριάς τους, βιώνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι τον τρόμο μιας μεταβατικής περιόδου που διαδέχεται τη φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, καθώς δηλητηριάζονται από τη δυσπιστία με το ενδεχόμενο της προδοσίας να ελλοχεύει ανάμεσά τους, ακόμη και μεταξύ των μελών της ίδιας της οικογένειας.

Μαρλέν Καμίνσκυ

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης

Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη

Διεύθυνση Φωτισμού: Κατερίνα  Μαραγκουδάκη

Σκηνικά- Κοστούμια: Ανδρονίκη Χριστάκη

Μουσική Επιμέλεια: George Gaudy –  Ανδρονίκη Χριστάκη

Μουσική Σύνθεση-Ενορχήστρωση: George Gaudy

Βοηθός Σκηνογραφίας: ΕμμανουέλαΑλφιέρη 

Φωτογραφίες – teaser:Αντώνης Θεοδωρίδης

Εκτέλεση Παραγωγής: Ρούλα Νικολάου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Παραγωγής: Λία Κίκερη

Παραγωγή: STATUS UMAN – AMKE

Διανομή: Μαρλέν Καμίνσκυ, Θωμάς Καζάσης, Δώρα Τσίγκα

 Ημέρες και ώρες παράστασης: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00

Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω σκηνή (Ακαδήμου 13, Αθήνα, τηλ.: 210-5232097)

(Για λίγες μόνο παραστάσεις)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα