Η εξαφανισμένη εξεταστική και το τέλος της αβάντας Τσίπρα σε Καραμανλή

Το «άδειασμα» Καραμανλή είναι η ιδιότυπη μετάνοια που ζητούν κάποιοι για να συνταξιδεύσουν με το άρμα του ΣΥΡΙΖΑ έστω κι αν αυτό μοιάζει να βρίσκεται σε αποδρομή από την εξουσία

Με τον γνωστό σαρκαστικό του τρόπο ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης συμβούλευε κάποτε ότι «αν σας πει κάποιος ότι ανήκει στην Αριστερά, ρωτήστε τον: Αριστερά μπαίνοντας ή Αριστερά βγαίνοντας;». Είναι προφανές ότι αυτός ο… γεωγραφικός προσδιορισμός –είναι και της μόδας ο όρος λόγω Μακεδονικού– έχει μπερδέψει την κυβερνώσα Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα που πέρασε τον περισσότερο καιρό της στην εξουσία αλληθωρίζοντας στη δεξιά του Κώστα Καραμανλή. Αλλά επειδή όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος, ο έρωτας αυτός δείχνει να πνέει τα λοίσθια μιας και πλέον δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο στον επ’ ολίγον ακόμη ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου…

Ήταν ακόμα «ρούκι» στην κεντρική πολιτική σκηνή (σ.σ. δεν είχε καν εκλεγεί βουλευτής) όταν τον Απρίλιο του 2008 ο Αλέξης Τσίπρας –άρτι εκλεγείς, τότε, πρόεδρος του Συνασπισμού– είχε δώσει μία συνέντευξη στο γνωστό στην εποχή του μαθητικό περιοδικό «Schooligans».

«Ο Καραμανλής σαν άνθρωπος είναι πολύ ανοιχτός. Στο πρώτο τηλεφώνημα που μου έκανε μου είπε: “Έλα, ρε μεγάλε, τι κάνεις;” Σαν πολιτικός, όμως, κρύβεται. Ελπίζω να βλέπει καλά dvd στη Ραφήνα…» ήταν η αναφορά που έκανε ο Αλ. Τσίπρας όταν η κουβέντα έφτασε ξώφαλτσα στον τότε πρωθυπουργό και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Πέρα από το καρφί για την περιώνυμη ραστώνη Καραμανλή, το ανοιχτόκαρδον του ανδρός μπορεί να είναι αναγκαίο προτέρημα για να κάνει κάποιος… εξωσχολική παρέα μαζί του, αλλά φαίνεται ότι για τον άνθρωπο που μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν κι αυτός πρωθυπουργός ήταν αρκετή και ικανή συνθήκη για να «συμπολιτευτεί» μαζί του.

Κι αν κάποιους τους ξενίζει ο όρος, είναι εντούτοις αυτός που περιγράφει με τον πλέον κομψό τρόπο την έως και παρεξηγήσιμη πολιτική θαλπωρή που πρόσφερε –μέχρι πολύ πρόσφατα– ο Αλέξης Τσίπρας στον Κώστα Καραμανλή, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος θεωρείται ο υπαίτιος της υπαγωγής της χώρας στη μέγγενη των μνημονίων.

 

Εν αρχή ην η εκλογή Παυλόπουλου

Πέρα από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσότρας δεν γνώριζε τίποτα για τον… φόνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στα χρόνια της «καραμανλικής» διακυβέρνησης 2004-2009, το οξύμωρο είναι ότι ο αταίριαστος ιδεολογικός συγχρωτισμός του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ με την «αυλή» του ανιψιού του Εθνάρχη ήρθε πριν καν ο Αλέξης Τσίπρας καβαλήσει το άλογο της εξουσίας. Τότε, δηλαδή, που μετά τα Χριστούγεννα του 2014 η μη εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας οδήγησε στις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και συνεπαγωγικά στην εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ο οποίος είχε… προλάβει βεβαίως-βεβαίως να δηλώσει από τον Δεκέμβριο ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για βουλευτής. Βουλωμένο γράμμα θα είχε διαβάσει…

Η… αμνησία

Όσοι περίμεναν ότι η καλή όσμωση της «τσιπρικής» Αριστεράς με την «καραμανλική» Δεξιά θα περιοριζόταν στην «αξιοποίηση» Παυλόπουλου ή άλλων ακραιφνών «καραμανλικών» όπως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έκαναν λάθος.

Πείστηκαν για το αντίθετο όταν την 31η Μαρτίου του 2015 άκουσαν τον γραμματέα της Κ.Ο. του κυβερνητικού πλέον ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, να ανακοινώνει την κατάθεση πρότασης του κόμματός του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνούσε την είσοδο της χώρας στα προγράμματα δυσβάσταχτης –όπως αποδείχθηκε– δημοσιονομικής προσαρμογής. «Ύποπτα» προς διερεύνηση κρίθηκαν: α) Το διάστημα Οκτωβρίου 2009 – Μαΐου 2010, στη διάρκεια της οποίας η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ζήτησε την υπαγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και υπέγραψε την πρώτη μνημονιακή δανειακή σύμβαση.

β) Το διάστημα Μαΐου 2010 – Νοεμβρίου 2011, που η κυβέρνηση Παπανδρέου συνυπέγραψε με την τρόικα των δανειστών το δεύτερο μνημόνιο.

γ) Το διάστημα Νοεμβρίου 2011 – Μαΐου 2012, που επί κυβέρνησης Παπαδήμου «κουρεύτηκε» το χρέος.

δ) Το διάστημα που ακολούθησε από τον Μάιο του 2012 (έναρξη πρωθυπουργίας Σαμαρά) έως τον Μάρτιο του 2015, οπότε και κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το εξαφανισμένο πόρισμα

Η απουσία ελέγχου της διακυβέρνησης Καραμανλή δεν οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος, ούτε σε λωτοφαγικού τύπου αμνησία. Αποτέλεσε εξόφθαλμη πολιτική επιλογή της διακυβέρνησης Τσίπρα που άφηνε εκτός κάδρου των ευθυνών της ελληνικής χρεοκοπίας την πρωθυπουργία του… ανοιχτόκαρδου Καραμανλή, επί θητείας του οποίου το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν κατά περίπου 120 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 300 δισεκατομμύρια από τα περίπου 180 δισ. ευρώ που έγραφε ο λογαριασμός που της κληρονόμησε η διακυβέρνηση Σημίτη.

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο τραγελαφική, καθώς θα πρέπει να αμειφθεί με χρυσούν ορολόγιον όποιος βρει τι απέγινε το πόρισμα, έστω και αυτής της επιλεκτικής εξεταστικής. Μιας επιτροπής που:

-Συστάθηκε και συγκροτήθηκε από 17 μέλη στις 29 Απριλίου 2015.

-Καθορίστηκε ότι οι εργασίες της θα διαρκούσαν 6 μήνες με προθεσμία ολοκλήρωσή τους και υποβολής του σχετικού πορίσματος την 6η Οκτωβρίου 2015.

-Έκανε την εναρκτήρια συνεδρίασή της στις 5 Μαΐου 2015 εκλέγοντας ως πρόεδρο της Εξεταστικής τον Δημήτρη Βίτσα.

-Συνεδρίασε μόλις 9 φορές –στις 14/5/2015, 19/5/2015, 26/5/2015, 28/5/2015, 2/6/2015, 3/6/2015, 9/6/2015, 16/6/2015, 17/6/2015– όπως τουλάχιστον προκύπτει από τον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

-«Χάνει» στις 17 Ιουλίου 2015 τον πρόεδρό της, καθώς ο Δ. Βίτσας υπουργοποιείται (σ.σ. τοποθετείται αναπληρωτής ΥΕΘΑ, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Κώστα Ήσυχο) και έκτοτε η επίμαχη Εξεταστική Επιτροπή κηρύσσεται σε… αφάνεια!

Είναι ίσως το πλέον άγνωστο και… άψαχτο περιστατικό πολιτικής «αβάντας» που παρείχε η κυβέρνηση Τσίπρα σε αυτήν του Κώστα Καραμανλή, που όμως δεν θα έχει συνέχεια.

Ήδη από την αρχή του χρόνου ο πρόεδρος και οι συν αυτώ επιτελείς ανακάλυψαν όψιμα τις ευθύνες του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανταλλάσσοντας όρκους αιώνιας πίστης με τους πρόθυμους γεφυροποιούς της συμπόρευσης με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Οπότε το «άδειασμα» Καραμανλή είναι η ιδιότυπη μετάνοια που ζητούν κάποιοι για να συνταξιδεύσουν με το άρμα του ΣΥΡΙΖΑ έστω κι αν αυτό μοιάζει να βρίσκεται σε αποδρομή από την εξουσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα