Η φωνή λαού (θα γίνει) οργή Θεού;

Μπορεί κάποιοι να χαρακτηρίζουν τα δημοψηφίσματα-συλλαλητήρια παγίδα για την κάθε κυβέρνηση και ίσως πολλές φορές να έχουν δίκιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοψήφισμα του 2015, όπου το λαϊκό «όχι» στο τρίτο μνημόνιο μετετράπη εν μία νυκτί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε «ναι» υπό το βάρος των δανειστών, ενώ αντίστοιχα απόνερα δημιούργησε στη Βρετανία η λαϊκή επιλογή του BREXIT.

Σε ένα τέτοιο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία που σύρεται πίσω από εξελίξεις που δεν περίμενε. Ωστόσο, όμως, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μεμφθεί την παρουσία πολιτών σε συλλαλητήριο, όταν μάλιστα η αιτία της μάζωξης είναι εθνικό θέμα. Μπορεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής να συμμετάσχουν χρυσαυγίτες, εθνικιστές και ακροδεξιοί. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχουν, χωρίς να ταυτίζονται με τους προαναφερόμενους, και νεοδημοκράτες, πασοκτζήδες, ποταμίσιοι, κεντρώοι και αριστεροί, και αυτό γιατί μπορούν να διατηρούν τις ιδέες τους, αλλά να έχουν καινούργια άποψη για ένα εθνικό θέμα.

Το παράδειγμα του Μίκη Θεοδωράκη να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο –κάτι που ο δήθεν αριστερός κ. Δρίτσας χαρακτήρισε ως ιστορικό λάθος, ενώ όταν ο ίδιος υπέγραφε με τα δύο χέρια την παραχώρηση του λιμανιού και μετά έλεγε ότι διαφωνεί, προφανώς δεν ήταν λάθος, ήταν υποχρέωση– επίσης του Αντώνη Βγότζα –τον οποίο κατακεραύνωσαν όλοι οι περιφερόμενοι πολιτικοί του πασοκικού κυρίως χώρου– είναι χαρακτηριστικά τού πώς διατηρεί κάποιος τα πολιτικά χαρακτηριστικά του και συγχρόνως να έχει τη δική του άποψη στο συγκεκριμένο θέμα. Αν το κάνει, μπορεί να θεωρείται παρείσακτος σε κάποιους «επαγγελματίες» πολιτικούς, είναι όμως ακέραιος με τον εαυτό του και τα πιστεύω του.

Με κομμένη την ανάσα, άλλοι μέσα από το κτίριο της Βουλής –που προσφέρει μια πρώτης τάξεως θέση στις γυρισμένες πλάτες των συγκεντρωμένων– και άλλοι από το Μέγαρο Μαξίμου, τα μέλη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθούν το συλλαλητήριο της Κυριακής. Υπό την επήρεια ακόμα του σοκ που υπέστησαν από τη μεγάλη συμμετοχή σε εκείνο της Θεσσαλονίκης πριν από 10 περίπου ημέρες, τα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα να κατεβάσουν τον πήχη της αντιπαράθεσης, αποφεύγοντας την ταύτιση πια των συμμετεχόντων με ακροδεξιά στοιχεία, ενώ ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο γίνεται μέρα με την ημέρα κατανοητό πως μια οποιαδήποτε λύση στο Σκοπιανό δεν μπορεί να περάσει.

Οι εκτιμήσεις για το αυριανό συλλαλητήριο θέλουν η πλατεία Συντάγματος (και οι γύρω δρόμοι) να πλημμυρίζουν από περισσότερους του 1.500.000 συμμετέχοντες, κάτι που καθιστά το κυριακάτικο ραντεβού στη μεγαλύτερη μαζική εκδήλωση των τελευταίων πολλών χρόνων, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του πως ακόμα και οι «Αγανακτισμένοι» δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο. Πρόβλεψη που φαίνεται να υιοθετούν και στην κυβέρνηση, καθώς με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. τρεις σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί. Οι σταθμοί που θα «κατεβάσουν ρολά» για το κοινό είναι οι «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ».

Οι παραπάνω σταθμοί θα είναι κλειστοί από τις 10 το πρωί, με τους συρμούς να διέρχονται κανονικά από αυτούς, αλλά χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Υπαναχώρηση

«Εάν υπάρχει μία κινητοποίηση και είναι μεγάλη, οφείλεις να την προσμετράς και να τη λαμβάνεις υπόψη σου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τα συλλαλητήρια.

«Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική εκτίμηση ότι κατέβηκαν 100ντάδες χιλιάδες ακροδεξιοί στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real Fm ακριβώς στη γραμμή που λέει ότι δεν μπορεί να χαριστεί στους ακροδεξιούς η μεγάλη αυτή συμμετοχή. Διευκρίνισε πάντως ότι «είναι ένα σημαντικό γεγονός, αλλά δεν μπορεί να είναι και ο αποκλειστικός παράγοντας σε τέτοιου είδους ζητήματα (σ.σ. εθνικά)».

Την άποψη ότι ακροδεξιοί «καπέλωσαν σε μεγάλο βαθμό το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και εκμεταλλεύτηκαν την αγνή θέληση και άποψη των πολιτών» εξέφρασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας. Εξέφρασε, μάλιστα, φόβους ότι «θα συμβεί το ίδιο και στην Αθήνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, οι «Αγανακτισμένοι» ήταν κάτι το «διαφορετικό, γιατί μιλούσαν για οικονομικά και όχι για εθνικά θέματα». Κατά την εκτίμηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι προφανές ότι δεν είχε ενημερωθεί για την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης, το συλλαλητήριο «δεν μπορεί να παράξει πολιτικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει η εθνική γραμμή». Σε κάθε περίπτωση τις τελευταίες ημέρες από την Κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν πως το συλλαλητήριο καθοδηγείται αντικυβερνητικά από τρίτους και δεν έχει στόχο το Σκοπιανό, ώστε να μειώσουν τη σημασία του.

Θα ακουστεί η φωνή του λαού;

Με όλα τα παραπάνω, με τα αντισυλλαλητήρια που οργανώνονται στα Προπύλαια και τις κάλπικες θέσεις μεγάλου μέρους των πολιτικών δυνάμεων, γεννάται το ερώτημα: Θα ακουστεί η φωνή του λαού; Ή ακόμη περισσότερο, θα μετατραπεί σε οργή του Θεού, δηλαδή οργή αυτών που πιστεύουν ότι το όνομα των Σκοπίων –ανεξάρτητα εάν αυτό είναι λάθος ή σωστό– δεν πρέπει να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».

«Το συλλαλητήριο είναι ακομμάτιστο», ξεκαθαρίζουν οι διοργανωτές

Μόνο που οι διοργανωτές έχουν κάνει απόλυτα σαφές ότι προσπάθειες καπελώματος του συλλαλητηρίου δεν θα περάσουν, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό μόνο στόχο έχει να διατρανώσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας, απορρίπτοντας την όποια πρόταση εμπεριέχει αυτή τη λέξη και τα παράγωγά της. «Δεν θα έχει κομματικό χρώμα το συλλαλητήριο της Κυριακής», ξεκαθάρισε η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές, κόβοντας τον βήχα και στην κυβέρνηση αλλά και σε κάθε έναν ο οποίος θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί ένα εθνικό θέμα για άλλους σκοπούς. «Το συλλαλητήριο είναι ακομμάτιστο», ξεκαθάρισε.

Να σημειωθεί εδώ πως λίγο νωρίτερα ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε είχε υποστηρίξει πως «το Σκοπιανό-Μακεδονικό ως αφορμή για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα. Η ουσία: Αντικυβερνητικό, έκφραση αγανάκτησης και θυμού για τα μαζεμένα της 3ετίας των Τσιπροκαμμένου! Ό,τι δεν έγινε με τους Παραιτηθείτε», ενώ λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της ΕΚ, Βασίλης Λεβέντης, επεχείρησε επίσης να ερμηνεύσει τις διαθέσεις των διοργανωτών: «Καλώ όλους σας να έρθετε στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Το συλλαλητήριο της Κυριακής δεν είναι μόνο για να μην δώσουμε το “Μακεδονία”, είναι συγχρόνως για να πούμε εφόσον η Κυβέρνηση δεν μπορεί και θέλει μόνο ενδοτικά να λειτουργεί, ήρθε η ώρα να φύγει. Το συλλαλητήριο δεν έχει μόνο το ΟΧΙ για να δώσουμε το “Μακεδονία”, δηλαδή να μη δώσουμε το “Μακεδονία”, είναι και μήνυμα προς τον Τσίπρα να τα μαζεύει και να φύγει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα