Η φθινοπωρινή αποκαθήλωση της Φώφης

Αυξάνεται η πίεση προς τη Γεννηματά, η οποία προσπαθεί με νύχια και δόντια να διατηρηθεί στη θέση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ

Νίκος Παπανδρέου και Παύλος Γερουλάνος άνοιξαν τον χορό, με τους κορυφαίους να αναμένουν τις εξελίξεις, ποντάροντας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Τα’ αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν το βρήκαμε, πιο νωρίς ήρθ’ ο Σεπτέμβρης και χαθήκαμε, πώς χωρίσαμε με τόση ευκολία, φθινόπωρο θα πει μελαγχολία», τραγούδησε ο ασύγκριτος Δημήτρης Μητροπάνος το 1994 στο καταπληκτικό τραγούδι «Τον Αύγουστο που χρωστάς» σε στίχους του Φίλιππου Γράψα και μουσική του αείμνηστου Μάριου Τόκα. Τότε οι Έλληνες έβαλαν για τα καλά στη ζωή τους τη φθινοπωρινή μελαγχολία, την οποία αποδέχονται και οι ψυχολόγοι.

Μάλιστα, ως συμπτώματα της «φθινοπωρινής μελαγχολίας» οι επιστήμονες αναφέρουν τη δυσκολία στον ύπνο, την καθημερινή αδιαθεσία, τα καταθλιπτικά συναισθήματα, την απομόνωση από φίλους και οικογένεια, τη δυσκολία συγκέντρωσης και απόδοσης στην εργασία και τη συνεχή αίσθηση κόπωσης. Βέβαια, σε κάποιους έχουν παρατηρηθεί και πιο βαριά συμπτώματα, όπου εκεί δεν αρκεί ο ψυχολόγος, αλλά μάλλον πρέπει να αναλάβει δράση ο ψυχίατρος. Τα συμπτώματα αυτά είναι η απόγνωση για το μέλλον και οι αυτοκτονικοί ιδεασμοί.

Διαβάζοντας όλα αυτά, είναι βέβαιο πως θα δημιουργηθεί η απορία τι σχέση έχουν με την κατάσταση που σοβεί στο Κίνημα Αλλαγής και στο ΠΑΣΟΚ. Κι όμως, οι πιστοί οπαδοί-ψηφοφόροι τού πάλε πότε ισχυρού Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έχουν περιέλθει σε καθεστώς φθινοπωρινής μελαγχολίας βλέποντας την κα Γεννηματά να αδυνατεί να δώσει ώθηση στο κόμμα της και το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να διασωθεί μεταξύ των συμπληγάδων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να μοιράσουν τα ιμάτια του αποθνήσκοντος ΚΙΝΑΛ.

Το χειρότερο για την κα Γεννηματά είναι ότι έχει καταφέρει εντός του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ να καταγράφει περισσότερους εχθρούς από ό,τι φίλους σε ό,τι αφορά τους ισχυρούς πολιτικά παίκτες του χώρου. Διότι αυτή την εποχή ο μόνος που δεν την έχει αμφισβητήσει ανοιχτά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Κώστας Σημίτης έχει απομακρυνθεί από τα του ΚΙΝΑΛ, μετά την απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος κρατά κλειστό το στόμα του, κι όπως λένε οι συνεργάτες του φέρεται αποφασισμένος να ασχοληθεί πρωτίστως με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Όμως, ένα σωρό δικοί του έχουν αξιοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε σε κυβερνητικές θέσεις, είτε σε κρατικά αξιώματα.

Η φθινοπωρινή μελαγχολία που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν φανερή και διά γυμνού οφθαλμού, καθώς τα 45α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ εορτάστηκαν όχι με πανηγυρικό τρόπο, αλλά με μία θεματική εκδήλωση για τον αγροτικό κόσμο στη Λάρισα, με απόντες τους δύο από τους τρεις εν ζωή πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακόμη και ο Γιώργος Παπανδρέου που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις παρουσιάστηκε με ένα αμήχανο γέλιο. Ο δε Κώστας Σκανδαλίδης σε όλα τα φωτογραφικά ενσταντανέ από τη Λάρισα έμοιαζε λες και ήταν σε μνημόσυνο και ανέμενε να τον συλλυπηθούν. Μόνο η Φώφη Γεννηματά ήταν χαμογελαστή, καθώς ένιωθε ικανοποίηση που μέσω της ομιλίας της πέταξε το γάντι στους μνηστήρες που εποφθαλμιούν τη θέση της.

Κι όμως, η  δημόσια και απερίφραστη αμφισβήτηση της πολιτικής (αλλά και της ίδιας προσωπικά, ως αρχηγού) της κας Φώφης Γεννηματά που άσκησε μόλις δύο ημέρες πριν από την 45η επέτειο ο γιος του ιδρυτή και αδελφός του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  Νίκος Παπανδρέου, και η ταυτόχρονη επίθεση του Παύλου Γερουλάνου ότι «το Κίνημα Αλλαγής πνίγηκε στην εσωστρέφειά του, ούτε η ηγεσία του δεν το θεωρεί επιτυχημένο», δεν είναι ούτε τυχαία ούτε σημειολογικά αποφορτισμένη. Κεντρικός στόχος των «παρεμβάσεων», η αμφισβήτηση της ηγεσίας της σημερινής προέδρου, η ουσιαστική διάλυση του ΚΙΝΑΛ και η επιστροφή του ενιαίου ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και η αύξηση των πιέσεων που δέχεται κατά καιρούς η κα Γεννηματά από πολλά στελέχη, στο προσεχές Συνέδριο να μην επιδιώξει τη διά ανατάσεως της χειρός των ελεγχόμενων συνέδρων επανεκλογή της (ένα σενάριο που η ίδια προωθούσε), με το αιτιολογικό ότι δεν μπαίνει θέμα εκλογής προέδρου όταν αυτός είναι ήδη επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, αλλά να προσφύγει στην εκλογή από τη βάση.

Όπως πρώτη αποκάλυψε η «Α» προ 15 ημερών, στο ερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κρύβεται όλη η προσπάθεια για την ανατροπή της Φώφης Γεννηματά, για την εκπαραθύρωσή της από την ηγεσία και του Κινήματος Αλλαγής. Διότι, εάν χάσει το ΠΑΣΟΚ, η κα Γεννηματά δεν θα μπορεί να σταθεί στο ΚΙΝΑΛ. Το ΠΑΣΟΚ είναι η ατμομηχανή του ΚΙΝΑΛ, καθώς στα κομματικά όργανά του το 90% των μετεχόντων προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις το 10% από τη ΔΗΜ.Α.Ρ, το Ποτάμι και τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Όπως έγραψε, λοιπόν, η «Α», η κα Γεννηματά θέλει να περάσει στη ζούλα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μόνο για διαδικαστικούς λόγους να υπάρξουν νέα όργανα, διότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών και σε όσους ακόμη οφείλει. Και αυτή την εποχή η κα Γεννηματά δεν ελέγχει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι διαιρεμένο. Ένα μεγάλο ποσοστό είναι της επιρροής Ανδρουλάκη (ο στενός του συνεργάτης πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, οργώνει όλη τη χώρα), ένα άλλο είναι πιστό στον «παπανδρεϊσμό», ενώ υπάρχουν ακόμη εκσυγχρονιστές και «βενιζελικοί». Εάν ενωθούν όλες οι φυλές πίσω από ένα νέο πρόσωπο, π.χ. τον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Παύλο Γερουλάνο, τότε η κα Γεννηματά όχι μόνο θα χάσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μείνει μία απλή βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Επειδή οι «σοφοί γέροντες» πίσω από την κα Γεννηματά, δηλαδή οι Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Θανάσης Τσούρας, γνωρίζουν ότι εντός του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τύχη, καθώς έχουν απολέσει όλους τους πιθανούς συμμάχους, υπέδειξαν στη Φώφη να ρίξει το γάντι στους επίδοξους μνηστήρες, καλώντας τους σε μονομαχία όχι στην ΠΑΣΟΚική αρένα, αλλά εντός του ΚΙΝΑΛ.

Ερωτήματα

Βέβαια, οι παρεμβάσεις του Νίκου Παπανδρέου και του Παύλου Γερουλάνου δημιουργούν τεράστια ερωτήματα. Πρώτον: Λειτουργούν αυτόφωτα και απλά εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του χώρου;

Δεύτερον: Ενδιαφέρονται να ηγηθούν του ΠΑΣΟΚ;

Τρίτον: Μήπως είναι λαγοί στο σχέδιο για την επάνοδο στην ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η «Α»;

Από τη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι ο Νίκος Παπανδρέου δεν παίζει το παιχνίδι του αδελφού του, αλλά η παρέμβασή του αναδεικνύει τις δικές του φιλοδοξίες. Μάλιστα, κάποιοι συνεργάτες της κας Γεννηματά διακινούν ότι «τα δύο αδέρφια διατηρούν τυπικές σχέσεις». Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος έχει αυτονομηθεί εδώ και πολλά χρόνια από το σύστημα Παπανδρέου και δρα ως μοναχικός λύκος, όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη. Όμως, όπως αναφέρουν δικές μας πηγές, δεν είναι πλέον μοναχικός λύκος ο κ. Γερουλάνος, καθώς αρκετοί αυτοδιοικητικοί τον στηρίζουν σε αυτό τον αγώνα που ξεκίνησε για την ανατροπή του status quo που ισχύει σε ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ.

Αμηχανία

Όπως είναι αντιληπτό, η κα Γεννηματά μετά τον ήρεμο Αύγουστο που πέρασε ανέμενε ότι με εφαλτήριο την 3η Σεπτέμβρη και τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ θα επιβεβαίωνε την κυριαρχία της. Πλέον η κα Γεννηματά δεν έχει να διαχειριστεί κάποιες γκρίνιες, αλλά ξεκάθαρες δημόσιες θέσεις αμφισβήτησης,  χωρίς μισόλογα. Ταυτόχρονα η κα Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει και τον αμφίπλευρο διεμβολισμό που δέχεται το ΚΙΝΑΛ από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορεί ως ανέκδοτο ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ έχει τρεις τοπικές ομάδες εντός του Κοινοβουλίου. Την τοπική της Ν.Δ., στην οποία έχει βρει καταφύγιο το 20% του πρώην ισχυρού Κινήματος, την τοπική του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται το 50% του ΠΑΣΟΚ, και την τοπική του ΚΙΝΑΛ όπου έχει ξεμείνει το 30%.

Πάντως η κα Γεννηματά προς το παρόν δείχνει αμήχανη, κάτι που φαίνεται από το ότι επέλεξε για γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ τον πρώην διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκο Κυριάκο, ως αντικαταστάτη του Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία την πετροβολά. Και όπως σχολιάζουν εντός του ΚΙΝΑΛ, «διώξαμε τον Μουρίνιο για να πάρουμε τον Αλέφαντο», επισημαίνοντας τη διαφορά μεγεθών ανάμεσα στους δύο δημοσιογράφους.

Ο Νίκος ζητά επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Νίκος Παπανδρέου σημείωσε ότι «δεν γίνεται να πετάμε στον κάδο της ιστορίας τα σύμβολά του, επειδή κάποιοι έχουν ενοχικό σύνδρομο για τα όποια λάθη του παρελθόντος», και ζήτησε στο Συνέδριο να γίνει ομογενοποίηση των τάσεων και των επιμέρους κομμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει δε με νόημα ότι στο Συνέδριο ο αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από τη βάση, «και φυσικά να πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ…».

«Το να θέλουν ορισμένοι να αποφύγουμε τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ από τη βάση είναι ένα βήμα προς τα πίσω, μια οπισθοδρόμηση στις πραγματικές μας αξίες. Αν δεν γίνουν εκλογές όπως ορίζει το καταστατικό, το κόμμα θα μπει σε μια ανώφελη και επικίνδυνη εσωστρέφεια που θα συρρικνώσει και άλλο την όποια απήχηση έχει ακόμη στον κόσμο. Η προσπάθεια “αποΠΑΣΟΚοποίησης” έγινε με μία σειρά αποτυχημένων εγχειρημάτων όπως η “Ελιά”, η “Δημοκρατική Συμπαράταξη” και εν τέλει και το “Κίνημα Αλλαγής”. Αυτό το μήνυμα αποκόμισα απ’ τα ταξίδια μου ανά την Ελλάδα ως υποψήφιος ευρωβουλευτής. Και όχι μόνο εγώ: Το ίδιο μήνυμα αποκόμισαν όλοι οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές».

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Παπανδρέου ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, αλλά απέτυχε να εκλεγεί, καθώς έμεινε τρίτος πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή.

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «Δεν είχε όραμα η ομιλία της Γεννηματά»

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος δεν έμεινε μόνο στην πρώτη του παρέμβαση, όπου ζήτησε την άμεση επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Τουναντίον, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο ασκώντας σκληρή κριτική στη Φώφη Γεννηματά και για την ομιλία της στη Λάρισα την ημέρα των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής δεν εμπνέει.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε σε συνέντευξή του ότι, για να έχει ελπίδες η κεντροαριστερά, θα πρέπει να δώσει ένα όραμα για το μέλλον, αλλά προσθέτει ότι το όποιο πολιτικό σχήμα πρέπει είναι συνεπές με τις ρίζες του.

«Όταν κάποιος κάνει μια ομιλία για την 3η Σεπτέμβρη τού δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να δείξει ένα σημείο στον ορίζοντα γύρω από το οποίο μπορεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Αυτό το σημείο, αυτό το όραμα, δεν το είχε η ομιλίας της κ. Γεννηματά». Σημειώνοντας ότι αντί να είναι ενωτική, αναφέρθηκε σε εσωκομματικές τριβές.

«Αυτό που πρέπει να έχουμε ως στόχο είναι πώς οι άνθρωποι που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ, εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ, θα γυρίσουν πίσω, εκεί που είναι η πηγή των αρχών και αξιών του χώρου. Αυτή είναι μια δύσκολη μάχη.  Αλλά είναι μια μάχη που, αν την παλέψουμε σωστά, έχουμε ελπίδες να την κερδίσουμε. Γιατί, ρίζες ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία δεν έχει. Σήμερα μιλάω με δημάρχους που είναι ΠΑΣΟΚ, με συνδικαλιστές που είναι ΠΑΣΟΚ, με μέλη συνεταιρισμών και επιμελητηρίων που είναι ΠΑΣΟΚ.  Αυτό  σημαίνει ότι όπου διατηρούμε τη σχέση μας με την κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει καλά. Αυτόν τον κόσμο πρέπει να συσπειρώσουμε γύρω από μια νέα προσπάθεια να δώσουμε ένα όραμα για τη χώρα».

Στάση αναμονής από τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν αφενός μεν η στάση αναμονής του Γιώργου Παπανδρέου και οι αποστάσεις που διατηρούν οι κ.κ. Σημίτης, Βενιζέλος. Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από τις εσωκομματικές αναταράξεις. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που το διέσπασε το 2015 και δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ του οποίου ακόμη τυπικά ηγείται, περιορίζεται σε δημόσιες καθαρά φιλο-ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήσεις του.

Από την άλλη, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, αύριο Κυριακή στο Κορακοχώρι της Ηλείας, είναι προγραμματισμένη η φθινοπωρινή σύναξη των εκσυγχρονιστών και των «βενιζελικών» του ΠΑΣΟΚ. Έτσι μία ημέρα πριν η κα Γεννηματά μιλήσει στη ΔΕΘ, θα εκφράσουν τις δικές του απόψεις οι Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρώτα φυσικά θα σχολιάσουν το βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη («Ελλάδα: μια χώρα παραδόξως νεωτερική», εκδόσεις Πόλις).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα