Η Γαλλία πέρασε νόμο περί… κουκούλας ώστε να σταματήσει τα «κίτρινα γιλέκα»

Μέχρι και φυλάκιση ενός έτους για άτομα που θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων

Νόμο περί κουκούλας πέρασε το γαλλικό κοινοβούλιο που περιλαμβάνει αυστηρούς όρους και περιορισμούς ώστε να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Όπως μεταδίδει το BBC, ο νέος νόμος προβλέπει την απαγόρευση κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου -με μάσκες ή κουκούλες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές να μπλοκάρουν τη συμμετοχή «σεσημασμένων» διαδηλωτών σε πορείες και διαδηλώσεις.

Στο νομοσχέδιο τονίζεται ότι όποιος φορά μάσκα ή κουκούλα δίχως λόγο θα απειλείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Ο αρθρογράφος του BBC σχολιάζει με σκεπτικισμό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διερωτώμενος αν παραβιάζει ή διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι υπέρμαχοι του νόμου υποστηρίζουν ότι με τους στοχευμένους αποκλεισμούς διαδηλωτών θα περιορίζονται μόνο οι ταραξίες. Άλλοι βουλευτές, ωστόσο, διαμαρτυρήθηκαν έντονα κάνοντας λόγο για ευθεία παρεμβολή στην άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι αν ένας «μπλοκαρισμένος» διαδηλωτής αποφασίσει να συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις και εντοπιστεί, θα κινδυνεύει με φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 7.500 ευρώ, άσχετα με το αν προκαλέσει ή όχι επεισόδια.

Διαβάστε επίσης