“Η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας προϋποθέτει μια ισχυρή ηγεσία”

Τη στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό πεδίο καταθέτει, με άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας θέτει ως άξονες επιτυχίας το τρίπτυχο «ψυχραιμία, σοβαρότητα και στρατηγικό βάθος», επισημαίνοντας όμως πως βασική προϋπόθεση είναι μια ισχυρή ηγεσία.

Η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να μας προβληματίζει, αλλά όχι να μας φοβίζει”

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «όσο κακός σύμβουλος είναι ο γενικευμένος εφησυχασμός, άλλο τόσο είναι και η γενικευμένη ανησυχία», σημειώνοντας πως «η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να μας προβληματίζει, αλλά όχι να μας φοβίζει».

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών θεωρεί την πρόληψη σημαντικότερη της θεραπείας και στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα στέκεται γερά στα πόδια της και έχει πολλάκις αποδείξει ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, όταν η ιστορία το επιβάλλει. Αρκεί να έχουν προετοιμαστεί άρτια λαός, κράτος και πολιτική ηγεσία».

“Δεν έχει πείσει κανέναν η κυβέρνηση”

Χρησιμοποιώντας ένα από τα βασικά αξιώματα της θεωρίας των παιγνίων που ορίζει πως «όταν το ένα μέρος συνεχώς πιέζει και το άλλο μέρος συνεχώς υποχωρεί, οι εξελίξεις δεν θα είναι καλές για τον υποχωρητικό», ο κ. Κικίλιας δηλώνει πως στην περίπτωση της τουρκικής επιθετικότητας, η κυβέρνηση δεν έχει πείσει κανέναν – ούτε καν τους συμμάχους μας – ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση, πυγμή και σχέδιο.

Τέλος, ξεκαθαρίζει πως έχει «ακλόνητη πίστη στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό και τους συνοριοφύλακες», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ουσιώδη για την αξιοποίησή τους είναι το ομογενοποιημένο σχέδιο δράσης, η διακλαδικότητα των όπλων και η μελέτη όλων των σεναρίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα