Η γκάφα του Πολάκη με τα ακουστικά βαρηκοΐας

Πως ο απίστευτος Σφακιανός βουλευτής κατάφερε να παίξει το παιχνίδι του στην πλάτη των ασθενών

Το 2017 ο Παύλος Πολάκης προέβη σε μία κίνηση, που αργότερα ακόμη και οι φίλοι του κατάλαβαν ότι ήταν γκάφα.

Τότε όλοι οι πάροχοι ακουστικών βαρηκοΐας υποχρεώθηκαν να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπουν στο νέο σύστημα αποζημίωσης των ασθενών. Η απόφαση αυτή ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως υποδομή, χωρίς να ξέρει καν ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, υποχρέωσαν τις επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας να μπουν στο σύστημα αυτό. Ως φυσικό επακόλουθο, υπήρξαν τρομακτικές καθυστερήσεις και για αρκετό καιρό οι ασθενείς δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την επιδότηση του κράτους, που δικαιούνταν για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας.

Ως αποτέλεσμα, το 2017 μειώθηκε σημαντικά η χρήση ακουστικών. Όχι γιατί μειώθηκαν οι ανάγκες των ασθενών, αλλά γιατί υπήρχαν προβλήματα με το νέο σύστημα. Και προφανώς, αρκετοί ασθενείς έβαλαν το χέρι στην τσέπη, αγοράζοντας οι ίδιοι τα ακουστικά.

Κι έρχεται ο Πολάκης κι έδωσε εντολή μειώνοντας τον προϋπολογισμό του 2018 κατά περίπου 50%  στα 4,6 εκατ. ευρώ. Φυσικά, επειδή ο προϋπολογισμός ήταν εκτός τόπου και χρόνου, οι δαπάνες ήταν σχεδόν διπλάσιες. Το 2019 ενημερώθηκαν για την γκάφα Πολάκη για τον μειωμένο προϋπολογισμό (που δεν μπορεί να τηρηθεί) και οι κ.κ. Κικίλιας, Κοντοζαμάνης.

Θεωρητικά λένε ότι προβλέφθηκε διόρθωση. Κάτι που δεν έγινε, και το 2020 ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολές σε όλους τους εισαγωγείς ακουστικών βαρηκοΐας της χώρας αξιώνοντας να εισπράξει ένα clawback της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο συνολικός τζίρος των εισαγωγέων για το 2018 ήταν μικρότερος. Και όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμη όλοι πληρώνουν την γκάφα Πολάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα