«Η γυναίκα του Καίσαρα…» δεν λέει τίποτα στον Κλάτυ;

Του Νίκου Συνοδινού

Κάθε νέα αρχή δημιουργεί προσδοκίες για κάτι θετικό, κάτι καλύτερο. Σε πολλές των περιπτώσεων αυτές διαψεύδονται. Ποιος δεν θυμάται τι γινόταν με τον Βίτορ Μέλο Παρέιρα, όταν ανέλαβε την προεδρία της ΚΕΔ. Μαζί με την εφαρμογή του VAR στην πορεία του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, όλοι είπαν πως έφθασαν οι καλύτερες μέρες στη διαιτησία. Ο Πορτογάλος αποδείχθηκε ξενομανής, αφάνισε την ελληνική διαιτησία κι έφυγε… νύχτα ως ο πλέον αποτυχημένος, σε βαθμό που πολλοί αναπολούσαν τις εποχές, του Νικάκη, του Μπίκα, του Βασσάρα, όλων σχεδόν όσων πέρασαν από την ΚΕΔ που δεν είχαν το οπλοστάσιο και την ασυλία του Περέιρα.

Νέες προσδοκίες έφερε η έλευση του Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο Άγγλος έκανε παρουσίαση των σχεδίων του και ψηφίστηκε ως λύση ομόφωνα από τους Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Κλάτυ είχε στη φαρέτρα του ένα πρόσθετο όπλο. Εκτός από το VAR ενισχύθηκε με την τεχνολογία της γραμμής του οφσάιντ που πληρώνουν επιπλέον στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο οι Έλληνες φορολογούμενοι. Νέες προσδοκίες, αισιοδοξία πως κάτι καλύτερο θα γίνει στη διαιτησία, με παράλληλη στήριξη των Ελλήνων διαιτητών, ώστε όταν σε κάποια στιγμή αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις, κάτι να μείνει στη χώρα.

Ο Άγγλος κατάφερε σε χρόνο μηδέν ν’ αμαυρώσει την εικόνα του σε βαθμό που κάποιοι ν’ αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό στο ποδόσφαιρό μας, πώς δεν βρίσκεται ένας άνθρωπος να τηρήσει τους κανόνες και να πείσει ότι φέρνει την αλλαγή.

Ο Ολυμπιακός, πριν φύγει ο Αύγουστος, πριν αρχίσει το πρωτάθλημα δηλαδή, απέσυρε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, μέσω του εκπροσώπου του, Τάκη Αγραφιώτη, την εμπιστοσύνη του στον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, καθώς ζήτησε να έχει στο επιτελείο του τους Τριτσώνη και Κουκουλάκη, παρά τη συμφωνία που είχε γίνει.

Σε αυτήν ανάμεσα στις ομάδες του Big-4 (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ), αναφερόταν πως δεν θα εμπλέκονται Έλληνες στην ΚΕΔ/ΕΠΟ. Έτσι, στον Ολυμπιακό υπήρξε έντονη ενόχληση από το γεγονός ότι ο Άγγλος αρχιδιαιτητής ζήτησε αιφνιδιαστικά την ανανέωση των συμβάσεων Ελλήνων μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας όπως των Κουκουλάκη και Τριτσώνη και μάλιστα για έναν χρόνο. Η διοίκηση της ΕΠΟ περιόρισε το διάστημα παραμονής τους για να μην δεσμεύσει την επόμενη διοίκηση, αλλά η ουσία είναι μία. Το φάουλ έγινε. Και ήταν τέτοιο που ο Ολυμπιακός έδειξε απευθείας κόκκινη κάρτα στον Κλάτυ.

Τι απάντησε ο νέος αρχιδιαιτητής σε όσα του καταλόγισε ο Ολυμπιακός; Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

«Δεν ζήτησα ποτέ ως πρόεδρος της ΚΕΔ να επιλέξω την προπονητή ή το προπονητικό επιτελείο οποιασδήποτε ομάδας και αναμένω αντίστοιχα το ίδιο. Όλοι κρινόμαστε από την απόδοσή μας στον αγωνιστικό χώρο και πρέπει να μπορώ να αποφασίσω για την ομάδα μου με αυτά τα κριτήρια».

Δεν φτάνει που άρχισε το πρωτάθλημα με τα υλικά (πίνακες διαιτητών) της προηγούμενης ΚΕΔ του Περέιρα, ο Άγγλος ήθελε και στελέχη της Επιτροπής. Και θα… κριθεί λέει από το αποτέλεσμα.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια. Αντί ν’ απαντήσει στην ουσία γιατί παραβίασε τα συμφωνηθέντα κι έβαλε μπουρλότο στο πρωτάθλημα, ο Άγγλος άρχισε το κήρυγμα.

«Θέλω να εγκαθιδρύσω ένα πλήρως διαφανές σύστημα στον τομέα της διαιτησίας, αλλά υπήρξε παρέμβαση πριν καν ξεκινήσει η νέα αγωνιστική περίοδος. Αυτό δεν θα δίνει αποδεκτό και τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές», είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρός ο νέος αρχιδιαιτητής. Με τους άλλους. Γιατί με τον εαυτό του δεν φαίνεται και τόσο. Κι έστειλε και το μήνυμα στον Φαν’τ Σιπ. Να μη σηκώσει μύγα στο σπαθί του. Έβγαλε γλώσσα ο Σιόβας; Τέλος. Τόλμησε ο Ολυμπιακός να σηκώσει ανάστημα αρχίζοντας τις αμφισβητήσεις; Θα… δει τι θα πάθει.

Ούτε δύο αγωνιστικές δεν έχουν γίνει στο πρωτάθλημα και οι φωνές για τη διαιτησία και τις επιλογές του Κλάτυ, ακούστηκαν πιο δυνατά από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αποκαθήλωση

 

Έρχεται λοιπόν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔ ν’ αποκαθηλωθεί από την κορυφή που τον είχαν πολλοί Έλληνες, παράγοντες, παίκτες και φίλαθλοι, καθώς σε πανομοιότυπες περιπτώσεις λέει άλλα τη μία και άλλα την άλλη.

Κρίνοντας φάσεις σε ματς της Λίβερπουλ και της ΑΕΚ στις 14 και 22 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, κατάφερε να προκαλέσει σύγχυση και απορίες, ακόμη και στους διαιτητές. Γι’ αυτό όταν άλλα υποστηρίζεις όταν μιλάς για ματς της Premier League και  άλλα όταν αναφέρεσαι σε παιχνίδι της Super League1, τι πρέπει να υποθέσει κανείς;

Όταν βλέπεις με το «καλημέρα» τον αρχιδιαιτητή να κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε βάζεις πολλά στο μυαλό σου και ανατρέπεις τη γνώμη που έχουν για σένα, όχι οι υποψιασμένοι, αλλά και οι καλοπροαίρετοι.

Στο ματς του Παναιτωλικού με την ΑΕΚ, ο Ινσούα έπιασε την μπάλα με το χέρι. Κλασική περίπτωση πέναλτι, δηλαδή. Όχι γιατί το είπε ο Βαρούχας, αλλά γιατί το είδε όλη η Ελλάδα. Ο Άγγλος όμως την έκανε γυριστή. Και τι μας είπε ο  Κλάτενμπεργκ; Πως σωστά ο διαιτητής Ζαχαριάδης δεν έδωσε δεύτερο πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού.

Πώς γίνεται αυτό ολόκληρος… καθηγητής να λέει τέτοια πράγματα; Πώς μπορεί αν στηρίξει τέτοια θέση; Το κακό για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ είναι πως οκτώ μέρες νωρίτερα με στόμφο κήρυττε ότι η λέξη «σκόπιμο» έχει καταργηθεί. Ή υπάρχει πέναλτι σε χέρι εντός περιοχής ή δεν υπάρχει.

Κι όμως, ο Άγγλος, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση του διαιτητή, αλλά και του VARίστα, τα γύρισε και είπε ότι τελικά υπάρχει και μετράει η σκοπιμότητα για τον καταλογισμό ενός πέναλτι.

Ανέφερε ο Κλάτενμπεργκ για το χέρι του Ινσούα

«Στο 73ο λεπτό συμβαίνει μια ασυνήθιστη περίπτωση, όταν μετά την απώλεια ενός πέναλτι από την ομάδα του Παναιτωλικού, ένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ (σ.σ. Ινσούα) στον πανηγυρισμό του τερματοφύλακά του, κατά λάθος αγγίζει την μπάλα με το χέρι. Η ΚΕΔ στηρίζει πλήρως την απόφαση του διαιτητή για συνέχεια του παιχνιδιού, καθώς πρόκειται για τυχαίο παίξιμο της μπάλας με το χέρι στον πανηγυρισμό του αμυνόμενου με τον τερματοφύλακά του. Οι κανόνες του ποδοσφαίρου σε παράπτωμα όταν ποδοσφαιριστής αγγίζει με πρόθεση την μπάλα με το χέρι του, συμπεριλαμβανόμενης της κίνησης του χεριού προς την μπάλα και η ΚΕΔ δεν θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια έγινε με πρόθεση».

Δεν είχε πρόθεση ο Ινσούα ν’ αγκαλιάσει την μπάλα λοιπόν. Αυτό μέτρησε. Τι έλεγε όμως ο Κλάτενμπεργκ στην «Daily Mail» στις 14 Σεπτεμβρίου;

«Ο Μάικλ Όλιβερ ήταν 100 τοις εκατό σωστός στον καταλογισμό του πρώτου πέναλτι της Λίβερπουλ, όταν το σουτ του Σαλάχ εκτρέπεται από τον μηρό του αμυντικού του Λιντς Ρόμπιν Κοχ και χτυπά πάνω στο χέρι του. Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα –και δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να μιλούν γι’ αυτό δύο χρόνια αργότερα– αλλά η λέξη “σκόπιμη” έχει αφαιρεθεί από τους νόμους του παιχνιδιού.

»Δεν έχει σημασία ότι ο Koχ δεν χτύπησε σκόπιμα την μπάλα, το χέρι του ήταν απλωμένο και σε αφύσικη θέση. Δεν έχει σημασία επίσης ότι η μπάλα είχε παραμορφωθεί πριν χτυπήσει το χέρι του. Ο Κοχ είχε ρίξει το σώμα του στο σουτ και ανέλαβε τον κίνδυνο. Γι’ αυτό τώρα βλέπετε πολλούς αμυντικούς να πλησιάζουν σε τέτοιες καταστάσεις με τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους».

Μετράει τελικά η πρόθεση, η σκοπιμότητα στο χέρι για τον καταλογισμό πέναλτι ή δεν μετράει; Το κακό για τον Κλάτυ είναι πως η φάση έκατσε σε μια από τις πρωταγωνίστριες ομάδες του πρωταθλήματος, την ΑΕΚ. Μπορεί στη… λογική του ήταν να προστατέψει τους διαιτητές του, να στηρίξει τις επιλογές του, αλλά άντε να βγάλεις από το μυαλό του Ολυμπιακού πως η αλλαγή θέσης ήταν για να στηρίξει έμμεσα την αντίπαλό του.

Γιατί, αν η φάση είχε γίνει σε ματς ΟΦΗ-Λαμίας, σχεδόν κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί με την κωλοτούμπα του αρχιδιαιτητή. Τώρα όμως έδωσε δικαιώματα και η καχυποψία στο πρόσωπό του χτυπάει… κόκκινο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα