Η ισχυρή έκλαμψη του Ηλίου φτάνει στην ατμόσφαιρα της γης επηρεάζοντας ενδεχομένως τις… επικοινωνίες

Η έκλαμψη κορυφώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021 αλλά τα σωματίδια θα φτάσουν στη γη σήμερα ή μέσα στο Σαββατοκύριακο

Σήμερα ή το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πλήξουν τη Γη τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη στεμματική έκρηξη μάζας του Ηλίου. Μάλιστα, τα σωματίδια ενδέχεται να προκαλέσουν θεματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές.

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA κατέγραψε την εικόνα μιας ηλιακής έκλαμψης, που κορυφώθηκε την Πέμπτη. Η εικόνα, χρωματισμένη σε γαλαζοπράσινο, δείχνει ένα υποσύνολο ακραίου υπεριώδους φωτός.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας. Η επιβλαβής ακτινοβολία από μία έκλαμψη, εξηγεί η NASA, δεν μπορεί να περάσει από την ατμόσφαιρα της Γης, επηρεάζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στο έδαφος. Ωστόσο, σημειώνει, όταν είναι αρκετά έντονες μπορούν να διαταράξουν την ατμόσφαιρα στο στρώμα που ταξιδεύουν τα σήματα GPS και των επικοινωνιών.

Η χθεσινή έκλαμψη ήταν ισχύος Χ1. Η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία, οι Χ2 έχουν διπλάσια ένταση από τις Χ1 και οι Χ3 διπλάσια από τις Χ2. Πιο ασθενείς είναι οι εκλάμψεις της κατηγορίας C, ενώ οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ.

Οι εκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από στεμματικές εκρήξεις ηλιακής μάζας, πολύ φορτισμένων σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα με τεράστιες ταχύτητες. Η έκλαμψη της Πέμπτης προήλθε από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα (AR2887) στο κέντρο του Ήλιου, η οποία «βλέπει» προς τη Γη.

Ο Ήλιος βρίσκεται στην αρχική φάση του τρέχοντος κύκλου της δραστηριότητας του, που κάθε φορά διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ο τωρινός κύκλος άρχισε το Δεκέμβριο του 2019.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα