Η ισλανδική «λύση» για τη… φασίνα των ρύπων

Πώς λειτουργεί το τεχνολογικό θαύμα δέσμευσης άνθρακα απευθείας από τον αέρα

Την ώρα που η Ευρώπη μαστίζεται από κύμα ενεργειακής ακρίβειας οφειλόμενης σε έναν βαθμό και στην εκτόξευση –σε ιστορικό υψηλό φέτος– του κόστους μόλυνσης στη γηραιά ήπειρο, στην Ισλανδία παίρνει σάρκα και οστά ένα «πράσινο» τεχνολογικό πρότζεκτ που αποδεικνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις εκτός από… κόπο θέλουν και τον κατάλληλο τρόπο.

Ο «τρόπος» στην περίπτωσή μας είναι η λειτουργία στη νησιωτική χώρα των ούτε 400.000 κατοίκων του μεγαλύτερου εργοστασίου στον πλανήτη, το οποίο έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από τον ατμοσφαιρικό αέρα και να το εναποθέτει στο υπέδαφος.

Για να γίνει πράξη το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ χρειάστηκε να ενώσουν τις επιχειρηματικές δυνάμεις τους η ισλανδική εταιρεία αποθήκευσης άνθρακα Carbfix με την ελβετική startup εταιρεία Climeworks, η οποία ειδικεύεται στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από τον αέρα. «Τέκνο» αυτής της συνεργασίας είναι η κατασκευή και λειτουργία μίας εργοστασιακής μονάδας ονόματι Orca, που δεσμεύει έως 4.000 τόνους διοξειδίου άνθρακα τον χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές 790 αυτοκινήτων.

Ακριβή λύση, αλλά… λύση!

Τη μονάδα Orca συνθέτουν 8 μεγάλα κοντέινερ, που εξωτερικά προσομοιάζουν με εκείνα που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία και τα οποία διαθέτουν φίλτρα και ανεμιστήρες υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να εξαγάγουν διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια, το CO2 αναμιγνύεται με νερό και διοχετεύεται βαθιά στο έδαφος όπου μετατρέπεται σταδιακά σε πέτρα. Για τις δύο τεχνολογικές διεργασίες χρησιμοποιείται ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές, εν προκειμένω από ένα γειτονικό εργοστάσιο γεωθερμίας.

Η απευθείας δέσμευση CO2 από τον αέρα είναι μία από τις ελάχιστες τεχνολογίες που «αφαιρούν» ρύπους από την ατμόσφαιρα, κι αυτό την κάνει για την ώρα τουλάχιστον μια ακριβή τεχνολογικά λύση. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ειδικοί του κλάδου τη θεωρούν ζωτικής σημασίας προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια υπερθέρμανση, η οποία ενοχοποιείται για την πρόκληση περισσότερων καυσώνων, πυρκαγιών και την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 15 εργοστάσια δέσμευσης απευθείας από τον αέρα παγκοσμίως, «αιχμαλωτίζοντας» πάνω από 9.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (IEA), τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ότι το 2020 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανήλθαν παγκοσμίως σε συνολικά 31,5 δισ. τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα… μεγαλεία των Ισλανδών ζήλεψαν στις ΗΠΑ, όπου η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Occidental αναπτύσσει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση δέσμευσης CO2 απευθείας από τον αέρα σε περιοχή κοντά στις πετρελαιοπηγές της στο Τέξας, με στόχο την άντληση 1.000.000 τόνων διοξειδίου ετησίως.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα