Η κακοτυχία, τα γούρια και οι… κατάρες στο ποδόσφαιρο

Η φανέλα του Πελέ, το ξύρισμα του Ρονάλντο, και οι μαύρες γάτες που σε άλλους φέρνουν γρουσουζιά, σε άλλους τύχη, αλλά και ο επώνυμος φίλαθλος που δεν θα ήθελε κανείς να έχει στο πλευρό του

Ο παράγοντας τύχη παίζει καταλυτικό ρόλο στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό. Η φράση κλισέ να κερδίσει ο καλύτερος και τυχερότερος δεν έχει βγει τυχαία. Πολλοί είναι οι πρωταγωνιστές που έχουν γούρια και άλλοι οι οποίοι θεωρούν πως υπάρχουν μηνύματα που οδηγούν στην αποτυχία.

Είναι γεγονός πως πολλοί ποδοσφαιριστές και προπονητές επηρεάζονται από γεγονότα, ενέργειες, αντικείμενα ή καταστάσεις πριν ή κατά τη διάρκεια των αγώνων τους.

Τα γούρικα μπλουζάκια, κασκόλ, καπέλα, παπούτσια, διασφαλίζουν καλή τύχη, θετική ενέργεια κι επιτυχίες. Διάφορα άλλα γεγονότα στέλνουν μηνύματα κακοδαιμονίας και αποτυχιών. Η κακοτυχία και η γρουσουζιά είναι… παντού. Ή διασφαλίζεται από γεγονότα, χειρότερα και από… κατάρες.

Το σημείο αναφοράς στον ποδοσφαιρικό κόσμο για το ότι κάτι κακό θα συμβεί, είναι τα περίφημα γκολ του Άαρον Ράμσεϊ. Όσο και να μη θέλει κάποιος να το πιστέψει, όταν βάζει γκολ ο Ράμσεϊ, κάποιος διάσημος πεθαίνει σε διάστημα λίγων ωρών. Το καλό είναι πως ο Ουαλός δεν σκοράρει συχνά. Όταν τα καταφέρνει όμως, άπαντες αναζητούν τον… μακαρίτη.

Το γεγονός έκανε τον γύρο του διαδικτύου το 2018, όταν ο τότε 28χρονος μέσος της Άρσεναλ είχε σκοράρει με εκπληκτικό τρόπο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και λίγο αργότερα ο πρωταθλητής στα βελάκια, Έρικ Μπρίστοου, έπαθε ανακοπή καρδιάς.

Συνολικά, από τα γκολ που έχει πετύχει στην καριέρα του, τις 23 φορές κάποια διασημότητα έχει πεθάνει! Οσάμα Μπιν Λάντεν, Στιβ Τζομπς, Μουαμάρ Καντάφι, Γουίτνεϊ Χιούστον, Πολ Γουόκερ, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Ντέιβιντ Μπάουι και Άλαν Ρίκμαν είναι… μόνο κάποιοι από αυτούς που πέθαναν, λίγες ώρες μετά από κάποιο τέρμα του ποδοσφαιριστή.

Το 2015 ο μέσος της Γιουβέντους, πλέον, σχολίασε επί του θέματος χαρακτηρίζοντάς το «τρελό» και «γελοίο», ωστόσο οι συμπτώσεις συνέχισαν απτόητες.

«Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα», λένε και στην περίπτωση του άλλοτε προπονητή της Μπενφίκα Μπάλα Γκούτμαν, ταιριάζει απόλυτα. Οι αετοί της Λισαβόνας, μετράνε απίστευτο αρνητικό σερί οκτώ χαμένων ευρωπαϊκών τελικών (1963, 1965, 1968, 1983, 1988, 1990, 2013, 2014), όλους εξαιτίας μιας κατάρας που κυνηγά τον σύλλογο κάτι παραπάνω από 60 πριν.

Αφού οδήγησε τον σύλλογο στους διαδοχικούς θριάμβους του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1961 και το 1962, ο Μπέλα Γκούτμαν αιτήθηκε την αύξηση του μισθού του. Ωστόσο, μετά την απόρριψη αυτού του αιτήματος, ο Ούγγρος παραιτήθηκε και δήλωσε ότι «ούτε σε εκατό χρόνια από τώρα η Μπενφίκα δεν θα είναι ποτέ πρωταθλήτρια Ευρώπης». Έτσι λοιπόν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με τις τελευταίες ήττες τους να έρχονται στους τελικούς τού Europa League του 2013 και του 2014. Μάλιστα, πριν από τον τελικό του 1990, ο μεγάλος Εουσέμπιο πήγε στον τάφο του Γκούτμαν, ώστε να προσευχηθεί και να σπάσει η κατάρα.

Οι μαύρες γάτες για πολλούς αποτελούν σημάδι κακοτυχίας. Οι οπαδοί της Ιντεπεντιέντε τρέφοντας μίσος για τη Ρασίνγκ Κλουμπ έκαναν… απίθανα πράγματα το 1967. Ενώ η Ρασίνγκ Κλουμπ πανηγύριζε το τρόπαιο του Διηπειρωτικού Κυπέλλου επί της Σέλτικ, οι φίλαθλοι της Ιντεπεντιέντε εισέβαλαν στην έδρα των γειτόνων τους και έθαψαν επτά νεκρές γάτες κάτω από το γρασίδι!

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια αρκετά αξιοσημείωτη αλληλουχία γεγονότων. Η Ρασίνγκ κατέρρευσε εντός και εκτός γηπέδου: υποβιβάστηκε το 1983 και κήρυξε πτώχευση το 1998!

Για να αρθεί η κατάρα, τον επόμενο χρόνο ένας ιερέας έκανε εξορκισμό στο στάδιο μπροστά σε 100.000 οπαδούς και έξι από τα λείψανα αιλουροειδών βρέθηκαν. Τελικά το γήπεδο σκάφτηκε πλήρως το 2001 υπό τις οδηγίες του νέου μάνατζερ Ρεϊνάλντο Μέρλο, προκειμένου να βρεθεί και η έβδομη γάτα και τελικά να σπάσει το ξόρκι.

Αφού την ξέθαψαν, αυτό λειτούργησε σαν γούρι καθώς η ομάδα κέρδισε τον τίτλο εκείνης της χρονιάς.

Είναι γνωστό ότι το να αγγίζεις το κύπελλο πριν από οποιονδήποτε τελικό φέρνει κακή τύχη και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη του γιατί, από το πρόσφατο παρελθόν του Champions League. Ο Λουντοβίκ Ζιουλί (2004), ο Τζενάρο Γκατούζο (2005) και ο Ανατόλι Τίμοστσουκ (2012) το έκαναν όλοι και στο τέλος της βραδιάς είδαν τον αντίπαλο να πανηγυρίζει τον τίτλο.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Ίκερ Μουνιαΐν στον τελικό του Copa Del Rey ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στα μέσα του Ιανουαρίου, με τον πορτιέρο να… θαυμάζει τους Βάσκους μετέπειτα με το τρόπαιο. Αυτό συμβαίνει και με τον Πέτρο Μάνταλο και τους τέσσερις διαδοχικούς χαμένους τελικούς Κυπέλλου της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια (2017-2020).

Είναι πολλοί ποδοσφαιριστές που πιστεύουν ότι ένα γούρι ή ένα φυλαχτό θα φέρει τύχη.  Τα γούρια βοηθούν, μειώνουν κατά πολύ το άγχος και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, σύμφωνα με έρευνες. Όμως η γρουσουζιά είναι καθαρά θέμα οπτικής.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνηθίζει να ξυρίζει όλο του το σώμα πριν από τα παιχνίδια του. Πρόκειται για μια εκκεντρική και ναρκισσιστική συνήθεια. Στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία ο Πορτογάλος σούπερ σταρ εμφανίστηκε με ένα όχι και τόσο διακριτικό μουσάκι. Πολλά τα σχόλια για το λουκ του Πορτογάλου, και όχι άδικα. Κάποιοι θεώρησαν πως είναι η απάντηση στον Αργεντινό Λίονελ Μέσι, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί με έναν τράγο και ένα κοπάδι κατσίκες! Η έμπνευση είχε έρθει από την ιδέα ότι ο Αργεντινός είναι GOAT (Greatest Of All Time, που επίσης σημαίνει και κατσίκα), ο καλύτερος όλων των εποχών. Ο Ρονάλντο, μιμήθηκε το… μούσι ενός τράγου με την κίνησή του. Ο ίδιος βέβαια δήλωσε μετά τον αγώνα με το Μαρόκο: «Πρόκειται για ένα αστείο με τον Κουαρέσμα. Ήμασταν στη σάουνα και ξυριζόμουν. Άφησα ένα μουσάκι και του είπα αν σκοράρω κόντρα στην Ισπανία, δεν θα το ξυρίσω μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έφερε καλή τύχη και σκόραρα κόντρα στην Ισπανία και πλέον και με το Μαρόκο. Οπότε θα το κρατήσω».

Ο Πελέ, ακόμα κι αν μετράει και τα γκολ που πέτυχε στις παραλίες της Κόπα Καμπάνα, τα συνολικά 1.281 που του αποδίδονται συνολικά στην καριέρα του, είναι αριθμός που προκαλεί ζάλη.

Κι όμως! Υπήρξε μια περίοδος που ακόμα και το «πολυβόλο» Πελέ… μπούκωσε. Που έβλεπε το τέρμα σαν σπιρτόκουτο.

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας τού ’60, λοιπόν, ο Βραζιλιάνος εμφανιζόταν απίστευτα ντεφορμέ. Όπως είναι λογικό, η πρωτοφανής δυστοκία είχε προκαλέσει αναβρασμό. Η διοίκηση της Σάντος ψαχνόταν και οι οπαδοί αναρωτιόνταν τι μπορεί να του συνέβαινε.

Ακόμα πιο ανήσυχος όμως ήταν ο ίδιος ο Πελέ. Έσπαγε το κεφάλι του για το τι μπορεί να φταίει. Και έψαχνε εναγωνίως τον λόγο που μπορεί να τον είχε πάρει η κάτω βόλτα.

Τα ’φερε λοιπόν από ’δώ, τα ’φερε από ’κεί, και εντέλει κατέληξε. Ο λόγος της κακοδαιμονίας και της απίστευτης γρουσουζιάς ήταν ένας: Tο γεγονός πως μετά από ένα παιχνίδι τής Σάντος είχε δώσει σε έναν οπαδό την «τυχερή» του φανέλα!

Κάπως έτσι, η μόνη λύση ήταν να την ξαναπάρει στα χέρια του. Να αγωνιστεί ξανά με εκείνη. Κι ήταν τόσο αποφασισμένος να τα καταφέρει, που επιστράτευσε ακόμα και ιδιωτικό ντετέκτιβ για να βρει τον άγνωστο οπαδό και να φέρει πίσω το γούρι του.

Το φοβερό είναι πως τελικά ο ερευνητής τα κατάφερε. Του έφερε τη φανέλα που τόσο λαχταρούσε. Και το ακόμα φοβερότερο; Ο Πελέ –απαλλαγμένος πλέον από το άγχος– άρχισε να βρίσκει τον εαυτό του. Και πεπεισμένος ότι τίποτα πια δεν μπορεί να τον σταματήσει, ξεκίνησε πάλι να φορτώνει τα δίχτυα με γκολ!

Με το πέρασμα του χρόνου αποκαλύφθηκε ότι ο ντετέκτιβ είχε κάνει λαμογιά. Είχε έρθει πιθανότατα σε συνεννόηση με τη Σάντος και η φανέλα που παρέδωσε στον Πελέ ήταν απλώς εκείνη που… φορούσε στο προηγούμενο παιχνίδι της ομάδας!

Ο Ίκερ Κασίγιας ήταν ιδιαίτερα προληπτικός και είχε πολλά γούρια. Φορούσε πάντα τις κάλτσες του ανάποδα πριν από κάθε ματς, άλλαζε τη φανέλα με την οποία έτρωγε γκολ, και άγγιζε τα δοκάρια του όταν πετύχαινε γκολ η ομάδα του.

Ο πιο επιτυχημένος αρχηγός στην ιστορία της Τσέλσι, Τζον Τέρι, στο λεωφορείο καθόταν πάντα σε μια συγκεκριμένη θέση και άκουγε πάντα το ίδιο CD του Αμερικανού τραγουδιστή Usher.

Έβαζε τις ίδιες επικαλαμίδες για περίπου μία δεκαετία πριν τις χάσει σε έναν αγώνα τής Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα. Στα αποδυτήρια «υποχρέωνε» όλους τους συμπαίκτες του να ουρήσουν στην ίδια τουαλέτα.

Δεν φαίνεται να τα πήγε και άσχημα αφού με τη φανέλα των μπλε έχει οδηγήσει στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων (2005, 2006, 2010), ενός UEFA Champions League (2011) ενός UEFA Europa League (2012), τριών Κυπέλλων Αγγλίας (2007, 2009, 2010) και δύο Λιγκ Καπ (2005, 2007).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα