«Η καρδιά της “Παιδικής Χαράς” βρίσκεται στη δύναμη των εθελοντών της!» (φωτό)

Το iapopsi.gr μίλησε με τον Πρόεδρο του Σωματείου «Παιδική Χαρά» για τον καθημερινό αγώνα να βελτιωθεί η ζωή παιδιών με ασθένειες και οικονομικές δυσκολίες

Δεν χρειάστηκε τίποτα παραπάνω από εκείνα, που αν συνδυαστούν αρμονικά μεταξύ τους, είναι ικανά να μετακινήσουν ακόμη και βουνά! Είκοσι ανθρώπους, που ένωσαν πριν από κάποια χρόνια τις δυνάμεις τους, με έναν πολύτιμο σκοπό: να προσφέρουν γενναίες δόσεις αληθινής αγάπης, ανιδιοτελές ενδιαφέρον στους μικρούς ήρωες της ζωής, άπειρα χαμόγελα και μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε παιδί που την έχει πραγματικά ανάγκη.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Σωματείο «Παιδική Χαρά», με το οποίο ήρθε σε επικοινωνία το iapopsi.gr, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου» (15 Φεβρουαρίου) και έμαθε από τον πρόεδρό του, τον κ.Κωνσταντίνο Φιρινίδη, όλα όσα αποτέλεσαν κίνητρο για να δημιουργηθεί αυτή η ανθρώπινη «αλυσίδα», που όσο υπάρχει αγάπη, συνεχώς θα εξελίσσεται και θα δυναμώνει.

Θα δυναμώνει, γιατί έχει ως «καύσιμό» της ένα σπουδαίο όραμα: να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να είναι πάντοτε χαμογελαστά τα αθώα, παιδικά πρόσωπα…

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Σωματείου «Παιδική Χαρά»;

«Η “Παιδική Χαρά” γεννήθηκε πριν από λίγα χρόνια από μια ομάδα είκοσι ανθρώπων, συγγενών και φίλων, με σκοπό να στηρίξουμε ένα δικό μας παιδάκι που παλεύει (και δίνει δυνατή μάχη μέχρι σήμερα) με το “τέρας” του καρκίνου! Στο πέρασμα αυτού του χρόνου γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους, γιατρούς, νοσηλευτές, γονείς που περνούν τις ίδιες καθημερινές αγωνίες και δυσκολίες  και άλλα ευαίσθητα άτομα, που στήριξαν με όποιον τρόπο μπορούσαν τον αγώνα αυτό.

»Θέλοντας να ανταποδώσουμε όλη τη βοήθεια που δεχτήκαμε αλλά και να μετατρέψουμε την εμπειρία μας σε κάτι θετικό, δημιουργήσαμε το Σωματείο “Παιδική Χαρά”, με Αριθμό Μητρώου 10445/15-10-2018.

 »Η ομάδα μας μεγάλωσε (πλέον αριθμούμε 51 μέλη) και με πολύ ΧΑΡΑ φτάσαμε σήμερα μέσα από την ένωση αυτή να στηρίζουμε σε όλη την Ελλάδα, παιδάκια, με οικονομικά προβλήματα αλλά και παιδάκια που λόγω σοβαρών ασθενειών έχουν στερηθεί τη χαρά!».

Έχετε βάλει ως ομάδα ένα πολύτιμο στοίχημα: να χαρίσετε τη χαρά σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Με ποιον τρόπο προσπαθείτε να το κερδίσετε;

«Καταρχήν είμαστε κάθε μέρα δίπλα στα παιδιά αλλά και τους γονείς τους, μέσα από τα ίδια τα νοσοκομεία που νοσηλεύονται, προσφέροντας όχι μόνο οικονομική βοήθεια -που βεβαίως είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις- αλλά κυρίως ηθική υποστήριξη ή ιατρικές συμβουλές μέσω Ελλήνων γιατρών που διαπρέπουν στο εξωτερικό και είναι πρόθυμοι να μελετήσουν τις περιπτώσεις εκείνες, που δυστυχώς τα περιστατικά τους δεν αντιμετωπίζονται στην χώρα μας.

»Πέρα από αυτό, η “Παιδική Χαρά” στηρίζει καθημερινά, προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και παιχνίδια σε οικογένειες μονογονεϊκές, σε οικογένειες που και οι δυο γονείς είναι άνεργοι, σε παιδικά ιδρύματα, όπως τα ορφανοτροφεία, και γενικώς σε παιδάκια που η κρίση τα έφερε σε στάδιο οριακής επιβίωσης ακόμα και εξαθλίωσης, προσπαθώντας να κάνουμε την καθημερινότητά τους λίγο καλύτερη».

Πώς μπορεί κανείς να γίνει εθελοντής;

«Ο εθελοντισμός είναι στάσης ζωής και ένδειξη πολιτισμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή την εποχή, ο κόσμος είναι τόσο απορροφημένος με τα δικά του προβλήματα, που δεν βρίσκει το έναυσμα να αφιερώσει ό,τι το πολυτιμότερο έχει, δηλ. τον χρόνο τού, χωρίς να περιμένει κανένα αντάλλαγμα. Σας ευχαριστούμε, επομένως, πάρα πολύ, για την ευκαιρία αυτή που μας δίνετε, να καλέσουμε όλους όσοι διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη να έρθουν στην ομάδα μας.

»Οι εθελοντές είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, αλλά ήρωες στα μάτια των παιδιών που τους έχουν ανάγκη, και η χαρά που αποκομίζει κάποιος από την εμπειρία της προσφοράς του, είναι ανεκτίμητη. Εθελοντής μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, καταγωγής ή εκπαίδευσης. Στο επίσημο website μας υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν στον αγώνα μας και να γίνουν εθελοντές».

 

Είστε δίπλα σε παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες -όπως ο παιδικός καρκίνος- σε άπορες οικογένειες και παιδιά-θύματα κακοποίησης. Ποια είναι η ιστορία εκείνη που σας έχει αγγίξει ιδιαίτερα μέχρι στιγμής;

«Η ιστορία εκείνη που με έχει αγγίξει πιο πολύ, όχι μόνο εμένα, αλλά πιστεύω και κάθε Έλληνα, είναι η πρόσφατη περίπτωση του Παναγιωτάκη-Ραφαήλ, του μικρούλη που συγκίνησε όλη την χώρα, μας έκανε μια γροθιά και καταφέραμε όλοι μαζί να τον στείλουμε για θεραπεία στη Βοστόνη, συγκεντρώνοντας 3 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν μήνα!

Μπορεί ο μικρός αυτός ήρωας να βρίσκεται τόσο μακριά, ωστόσο βρίσκεται καθημερινά στο μυαλό μου. Είναι η απόδειξη πως ο καθένας μόνος του, αν προσπαθεί, μπορεί να μην καταφέρει και πολλά, όμως αν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ΘΑΥΜΑΤΑ!».

Ποιοι αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό της «Παιδικής Χαράς»;

«Η “Παιδική Χαρά”, όπως σας ανέφερα και πρωτύτερα, είναι μια ομάδα ανθρώπων με έναν κοινό στόχο, όπως δηλώνει άλλωστε και το όνομα του σωματείου μας, να προσφέρουμε τη χαρά σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οποιοσδήποτε επιθυμεί, μπορεί να γίνει μέλος του Σωματείου μας και να συμμετέχει ενεργά και όχι μόνο ως απλός εθελοντής, προτείνοντας νέες δράσεις, βοηθώντας στη λήψη αποφάσεων, εκτελώντας διάφορα έργα ακόμη και να αναλάβει διοικητικά καθήκοντα και υποχρεώσεις μετά την εκλογή του από την ομάδα, αν φυσικά το επιθυμεί.

»Η “Παιδική Χαρά” ξεκίνησε με 20 ιδρυτικά μέλη και μέχρι σήμερα που μιλάμε έχει 51. Μπορεί οι αριθμοί αυτοί να φαίνονται μικροί για κάποιον που δεν γνωρίζει, ωστόσο μιλάμε για ανθρώπους που ασχολούνται με αυτή την κοινωνική δράση προσφέροντας τον ελεύθερο χρόνο τους, στηρίζοντας επίσης και οικονομικά το ταμείο του συλλόγου για να μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια. Εγώ, εξελέγην πρόεδρος και είναι τιμή μου και χαρά μου, να υπηρετήσω αυτόν τον σπουδαίο ρόλο, παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει.

»Η καρδιά της ομάδας μας βέβαια βρίσκεται στη δύναμη των εθελοντών μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς τους νέους ανθρώπους, περίπου 100 στον αριθμό, που συμμετέχουν σποραδικά στις δράσεις μας, καθώς δίχως αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Εκτός από την παροχή στήριξης σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη, διοργανώνετε και διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Μιλήστε μας λίγο γι’αυτές.

«Θέλοντας να υποστηρίξουμε όσο πιο ενεργά μπορούμε τα παιδάκια που βοηθάμε, στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνούν, οργανώνουμε φιλανθρωπικά bazaar και πάρτυ για παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Στις εκδηλώσεις αυτές, προωθώντας τις τέχνες, τον αθλητισμό και τα γράμματα, τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να διασκεδάσουν μέσα από το παιχνίδι.

»Οι εκδηλώσεις μας αυτές έχουν συνήθως μια θεματική π.χ. τον ρατσισμό, όπου μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως μουσικοκινητικά παιχνίδια, face painting (ζωγραφική προσώπου), κατασκευές κ.ά. επιδιώκουμε να μεταλαμπαδεύσουμε ένα κοινωνικό μήνυμα.

»Παράλληλα, το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το έργο της “Παιδικής Χαράς” και τον καθημερινό μας αγώνα για τα παιδιά που μας χρειάζονται, και να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους μας, για τις ανάγκες και τους τρόπους που μπορεί κάποιος να βοηθήσει. Επίσης, οι επισκέπτες της εκδήλωσης μπορούν να ενισχύσουν οικονομικά το έργο με την εθελοντική τους συνεισφορά και την αγορά όμορφων χειροτεχνιών και άλλων προϊόντων, φτιαγμένα με πολύ αγάπη για τα παιδιά, από τους εθελοντές μας».

 

Υπάρχουν κάποια λόγια, που σας έχουν πει κατά καιρούς τα ίδια τα παιδιά, τα οποία κρατάτε μέσα σας σαν «φυλαχτό»;

«Κρατάω πάντα την ανάμνηση όλων των παιδιών που έχουμε βοηθήσει και πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε δυσκολία, τη μέρα που βγήκαν από το νοσοκομείο, με το χαμόγελο του νικητή, και την παράκλησή τους, να μην τους ξεχάσουμε ή να μην χαθούμε. Και φυσικά δεν τους ξεχάσαμε, ούτε χάσαμε καμία επαφή, γιατί οι ζωές μας έχουν ενωθεί, τα παιδιά αυτά έχουν χαραχθεί στην καρδιά μας!».

Πώς μπορεί να συνδράμει στην προσπάθειά σας κάποιος που διαμένει εκτός Θεσσαλονίκης και γενικότερα εκτός Ελλάδας;

«Είναι μια πολύ ωραία ερώτηση αυτή, γιατί θα ήθελα να γνωρίζει και ο κόσμος που ζει στο εξωτερικό πως τα σύνορα είναι μόνο μια λέξη στο μυαλό αυτού που θέλει πραγματικά να βοηθήσει. Μάλιστα, στην ομάδα μας υπάρχουν, τόσο μέλη, όσο και εθελοντές που ζουν σε πολλές και διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης και όμως βρίσκουν τον τρόπο να στηρίξουν την ιδέα της “Παιδικής Χαράς”.

»Δεν χρειάζεται κάποιος να κάνει πολλά για να γίνει ήρωας για τα παιδιά: Μπορεί να υποστηρίξει το έργο μας κάνοντας μια δωρεά. Μπορεί να συμμετέχει ως εθελοντής στις δράσεις μας όταν βρίσκεται εντός χώρας ή να βοηθήσει στην διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης. Αν δεν μπορεί να κάνει τίποτα απ’ όλα αυτά, ακόμη και να διαδώσει το μήνυμά μας, για να μάθει όσο πιο πολύς κόσμος για τον αγώνα που κάνουμε, είναι σημαντικό».

Τελικά τι χρειάζεται ένα παιδί για να είναι πραγματικά ευτυχισμένο;

«Τα πιο σημαντικά πράγματα, αυτά που πραγματικά κάνουν ένα παιδί ευτυχισμένο, συνήθως τα προσπερνάμε, και αυτό γιατί τα θεωρούμε πολλές φορές δεδομένα. Αυτά είναι η υγεία, ένα ζεστό σπίτι, ένα νόστιμο πιάτο φαγητό, το παιχνίδι, μια αγκαλιά και ένα φιλί από αυτούς που αγαπάμε, μία συγγνώμη, το σ’ αγαπώ! Όλα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφάλειας και αγάπης που χρειάζεται κάθε παιδί ως βάση για ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή».

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Σωματείου από εδώ και στο εξής;

«Το όραμά μας είναι να αγκαλιάσει την “Παιδική Χαρά” όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, για να δυναμώσει η ομάδα μας και να μεγαλώσει η δράση μας. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε θέσει δύο στόχους. Να δημιουργήσουμε μέσα στο 2020 νέα κέντρα του Σωματείου μας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πέρα από τη Θεσσαλονίκη. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία και άλλοι άνθρωποι με κοινές ιδέες να γνωρίσουν το έργο μας και να εγγραφούν στην ομάδα μας, ως μέλη ή εθελοντές.

»Σχεδιάζουμε, επίσης τη δημιουργία ενός e-shop , με τα προϊόντα του συλλόγου μας, όπως τα παιχνίδια και τα βιβλία μας, για να στηρίξουμε με τα έσοδα αυτά τα άρρωστα και άπορα παιδιά που βοηθάμε. Καθημερινά, πραγματοποιούμε πολλές αγορές μέσω του διαδικτύου, οι συγκεκριμένες αγορές θα είναι ένα δώρο διπλό: ένα δώρο στα παιδιά που αγαπάμε και ένα δώρο στα παιδιά που το έχουν ανάγκη!».

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση του Σωματείου «Παιδική Χαρά», επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.paidikihara.com και τις αντίστοιχες σελίδες στο Twitter, Facebook , Instagram

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα