«Η Κάρτα Υγείας Αθλητή σώζει ζωές»

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 κανένας/καμιά αθλητής/αθλήτρια δεν θα μπορεί να πάρει μέρος σε προπόνηση ή/και αγώνα, αν δεν έχει υποβληθεί σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και δε διαθέτει Κάρτα Υγείας Αθλητή. Αυτό επισημάνθηκε, ανάμεσα σε άλλα, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (13/11) στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Συμμετείχαν  ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος, Βασιλειάδης, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, και ο ομόλογός του στη ΓΓΑ, Ιούλιος Συνοδινός, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, Αλέξανδρος Καποδίστριας, ο καρδιολόγος και πρόεδρος της ομάδας εργασίας Μυοκαρδιοπαθειών, Βασικής Έρευνας και Κληρονομικών Παθήσεων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Άρης Αναστασάκης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η κάρτα υγείας μεγάλη τομή στον τομέα της αθλητιατρικής ιστορίας του τόπου. Είναι τουλάχιστον λυπηρό να έχουμε μόνο στην Αττική 48 αιφνίδιους θανάτους το έτος, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Όλοι ξέρουμε ότι υπήρχε πλημμελής έλεγχος. Ήταν κομβικό να προχωρήσουμε σε αυτή τη κίνηση. Πλέον κανένας αθλητής δεν μπορεί να πάρει μέρος σε καμία διοργάνωση αν δεν έχει περάσει έναν ελάχιστο ιατρικό έλεγχο».

Ο Γ. Βασιλειάδης, επανέλαβε πως η μοναδική ομοσπονδία που δε συνεργάστηκε σωστά είναι η ΕΠΟ: «Η συνεργασία μας με όλες τις ομοσπονδίες, πλην μίας, ήταν εξαιρετική. Και με την τελευταία το λύνουμε το πρόβλημα και προχωράμε. Η ΕΠΟ είχε μία μεγάλη καθυστέρηση προφανώς λόγω κακής συνεννόησης. Στο σύνολο των άλλων ομοσπονδιών έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τα δελτία αθλητών».

Επισήμανε ότι δε θα αναφερθεί καθόλου στη σχετική υπόθεση που εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας με κατηγορούμενα 22 μέλη της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων και οι πρώην πρόεδροι, Β. Γκαγκάτσης, Σοφ. Πιλάβιος, Γ. Σαρρής, Γ. Γκιρτζίκης. Αλλά προανήγγειλε αίτημα να αποδοθεί από την ομοσπονδία ο «αγορασμένος εξοπλισμός που αντί να και σαπίζει παρατημένος σε κάποιες αποθήκες, μπορεί να βοηθήσει. Θα ζητήσουμε να τον πάρουμε για να ενισχύσουμε τις μονάδες μας».

Από την πλευρά του ο υπουργός υγείας, ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Είναι πολύ σημαντικό βήμα αναβαθμισμένης παρέμβασης στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι ένα μέτρο πρόληψης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κυρίως στους νέους ανθρώπους. Τα καρδιακά νοσήματα είναι ένας τομέας που μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένα εθνικό σχέδιο που να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και στην πρωτογενή πρόληψη και στα επόμενα στάδια. Είναι μία μεγάλη επένδυση και στην υγεία του πληθυσμού της χώρας, στην ευζωία των πολιτών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα