Η καθημερινότητα (και τα €32 δισ.) «καίνε» τον Κυριάκο

Όσο γιγαντώνεται το κύμα του κορωνοϊού και βαθαίνει –ελέω της πανδημίας– η ύφεση στην οικονομία, τόσο επιτακτικότερη γίνεται η ανάγκη να ανεβάσει ρυθμούς η κυβέρνηση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα κλείνοντας… μέτωπα.

Αυτό το ξέρουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, για αυτό και, παρά την κρίση στα ελληνοτουρκικά που απορροφά πολύ καύσιμο από το κυβερνητικό ρεζερβουάρ, εντολή του πρωθυπουργού προς τους επιτελείς του είναι να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν εντατικά και αποτελεσματικά o καθένας στο κομμάτι που αναλογεί στο χαρτοφυλάκιό του αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι σαφές πως, όταν στην Ηρώδου Αττικού μιλούν για καθημερινότητα, εννοούν κατά βάση όλες εκείνες τις κυβερνητικές δράσεις (σ.σ. θα δοθεί μια γεύση από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ) που αφορούν την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις πληγές που αφήνει στους οικογενειακούς και εταιρικούς προϋπολογισμούς αντίστοιχα η πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των στιγμών και δεν χρεώνουν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (για την ώρα τουλάχιστον) σοβαρές υπαναχωρήσεις από τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2019. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι στην κυβέρνησης εθελοτυφλούν μπροστά στην ύπαρξη αστοχιών ή κλείνουν τα αυτιά σε δίκαια αιτήματα. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ στην οδό Πειραιώς, έχει ζητηθεί από το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος κάθε βαθμίδας να μεταφέρει προς την κορυφή τα μηνύματα που λαμβάνει αλλά και «επιστρέφει» στους εκπροσώπους των κοινωνικών τάξεων το αντίστοιχο κυβερνητικό feed back.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές δράσεις απαιτούν σημαντικούς δημοσιονομικούς πόρους και υπό αυτό το πρίσμα η συζήτηση γυρνάει νομοτελειακά το ενδιαφέρον στο πρότζεκτ της σύνταξης της λίστας με τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάπτυξης των 32 δισ. ευρώ.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί ιδρώνουν και ξεϊδρώνουν (σ.σ. δεν λειτουργούν όλα στην εντέλεια και χρειάζεται να διορθωθούν πολλά), ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια το ελληνικό προσχέδιο να «ταχυδρομηθεί» (έως τα μέσα Οκτωβρίου), με συνέπεια η χώρα μας να εισπράξει το 2021 κονδύλια ύψους 3,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε προκαταβολή 10% του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται και έχει τη σημασία του αυτό για το πότε θα εισρεύσουν οι πόροι το dead line της Ε.Ε. για την κατάθεση του τελικού σχεδίου είναι το τέλος Απριλίου 2021.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα