Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ

Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να αντέξει στην ακραία πόλωση από την σύγκρουση Τσίπρα και Μητσοτάκη

«Απευθύνομαι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει πάντα ο κορμός αυτής της προσπάθειας για τη μεγάλη κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου. Δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Δεν διαγράφουμε κανέναν χώρο, τους θέλουμε όλους κοντά μας. Αλλά οι αποφάσεις θα παίρνονται πια ενιαία στο Κίνημα Αλλαγής και τα όργανα που θα εκλεγούν με ενιαίο τρόπο μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες». Αυτό το απόσπασμα από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά προς τους βουλευτές της τη Δευτέρα το μεσημέρι δείχνει το προς τα πού θα οδηγηθεί το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής μετά το έκτακτο συνέδριο του Μαρτίου.

Θεωρητικά θα είναι ένα συνέδριο, όπου θα υπάρξει ομογενοποίηση των κομμάτων και των κινήσεων, προκειμένου να σταματήσει αυτό το αλαλούμ που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των οργάνων του ΚΙΝΑΛ. Όμως επί της ουσίας το φιλόδοξο εγχείρημα θα προχωρήσει σε μία καθαρή ΠΑΣΟΚοποίηση και, όπως ισχυρίζονται οι «προχωρημένοι», θα επανέλθουμε στο ΠΑΣΟΚ.

Η αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. βολεύει τα σχέδια της Χαριλάου Τρικούπη, ώστε το ΚΙΝΑΛ να ΠΑΣΟΚοποιηθεί και να ξεπεράσει και τα ήξεις αφίξεις του Γιώργου Παπανδρέου

Η αλήθεια είναι ότι το ΚΙΝΑΛ συνθλίβεται από τον δικομματισμό και εάν θέλει να επιβιώσει, όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές, «θα πρέπει επειγόντως να διαλέξει σενάριο, ύφος και στυλ. Το θέμα δεν είναι να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους ότι αποτελεί τον φυσικό κληρονόμο και συνεχιστή της δημοκρατικής παράταξης. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει και να επιβιώσει στις εκλογές, ει δυνατόν να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση, κάτι που σήμερα δείχνει δύσκολο».

Η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δίνει στον κ. Τσίπρα το δικαίωμα να απευθυνθεί από ηγεμονική θέση στο ακροατήριο του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Κάτι που επεσήμανε και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε δηλώσεις προ ολίγων 24ώρων.  Η μόνη ελπίδα για την κα Γεννηματά είναι να «τσιμπήσουν» το δόλωμά της οι ψηφοφόροι του λεγόμενου πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι λόγω μνημονίων είχαν βρει θαλπωρή στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όμως δυσφορούν με τη λύση του Μακεδονικού, αλλά και με το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε και ο κ. Τσίπρας, αλλά ακόμη δείχνουν αναποφάσιστοι. Στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται πως στη Βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά τους θα είναι σίγουρα διψήφια.

Αυτοί, όμως, δεν επαρκούν για να έχεις διψήφια ποσοστά στις εκλογές και να γίνεις ο 3ος πυλώνας του πολιτικού μας συστήματος. «Το ΚΙΝΑΛ πάσχει από συμπαγές ακροατήριο», λένε οι παλαιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ. «Κι αυτό έχει ως συνέπεια το ΚΙΝΑΛ να έχει εξελιχθεί σε κόμμα πολιτικής καταφυγής και όχι επιλογής. Δεν προβάλλει ως η καλύτερη λύση, αλλά ως η λιγότερο χειρότερη».

 

Όλοι προ των ευθυνών τους

 

Μία παροιμία λέει «βαράει το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος». Κάπως έτσι κινήθηκε και η κα Γεννηματά τις προηγούμενες ημέρες διαγράφοντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, κάτι που οδήγησε σε αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. με βάση την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Μία αντίδραση που η αλήθεια είναι ότι δεν την ανέμενε η Χαριλάου Τρικούπη. Όμως ο βασικός στόχος της κας Γεννηματά είναι να πιέσει κι άλλο τον Γιώργο Παπανδρέου να ενταχθεί στο εγχείρημα διαλύοντας το ΚΙΔΗΣΟ. Ήδη η Χαριλάου Τρικούπη κινείται με χρονικό άξονα διμήνου, όπου καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Βασικός πολιτικός στόχος είναι η διάλυση του πολυκομματικού φορέα, και η ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής, μέσω της άμεσης εκλογής οργάνων, κάτι που δεν συνέβη στο ιδρυτικό συνέδριο του φορέα, όπου υπήρξε κατ’ απαίτηση των τριών μικρότερων κομμάτων, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜ.ΑΡ., ορισμός των οργάνων. Το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου και θα συμπέσει με την κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Στελέχη κοντά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ομολογούν πλέον ότι ο πολυκομματικός φορέας που είχε αρχικά επιλεγεί κατέληξε σε πολιτική Βαβυλωνία και η απόφαση διαγραφής του κ. Θεοχαρόπουλου, αλλά και η σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου, έχει στόχο να θεραπεύσει αυτήν ακριβώς την κακοφωνία.

 

Ξεκαθάρισμα

Κρίσιμο για το πολιτικό μέλλον του κόμματος θεωρείται βέβαια και το ξεκαθάρισμα με ηγετικά στελέχη του χώρου, όπως του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κα Γεννηματά έδειξε την ενόχλησή της για τη στάση του κ. Παπανδρέου στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και φαίνεται πως αναμένει κινήσεις που θα αποδείξουν την αφοσίωση στο εγχείρημα, ενώ το ζήτημα της υποψηφιότητας του κ. Βενιζέλου φαίνεται πως θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

Το ερώτημα που προκύπτει από την απόφαση για έκτακτο συνέδριο είναι κατά πόσον αυτό συνεπάγεται την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ και των άλλων μικρότερων σχηματισμών που συμμετείχαν στο ΚΙΝΑΛ.

Μέχρι στιγμής ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του τηρούν σιγήν ιχθύος ως προς το εάν θα προχωρήσει το ΚΙΔΗΣΟ στην αυτοδιάλυσή του.  Η κα Γεννηματά πάντως στη συνέντευξή της το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ επεσήμανε με νόημα απευθυνόμενη κυρίως στον κ. Παπανδρέου: «Πάντα οι Σκοπιανοί διεκδικούσαν την εθνικότητα και τη γλώσσα. Και αν τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Παπανδρέου, που ασχολήθηκαν με το ζήτημα, τα είχαν δώσει στην άλλη πλευρά, θα είχε επιλυθεί το ζήτημα πολύ νωρίτερα. Δεν το έκαναν όμως. Δεν θέλησαν να τα δώσουν.

Ο κ. Παπανδρέου είχε εξ αρχής διατυπώσει τη θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει θετικά στοιχεία, ωστόσο επεσήμανε τα μειονεκτήματα σε αυτά τα δύο σημεία».

Όμως δεν είναι λίγοι στη Χαριλάου Τρικούπη που ανησυχούν μήπως ο απρόβλεπτος Γιώργος Παπανδρέου κάνει κάποια κίνηση προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας πως από την Κουμουνδούρου τον αποκαλούσαν «γερμανοτσολιά». Εξάλλου δεν είναι μόνος, καθώς και άλλοι εντός της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως πρέπει να υπάρξει μία συνεργασία των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη Ν.Δ. Και μπορεί το ΚΙΔΗΣΟ να μην έχει δύναμη, όμως το όνομα Παπανδρέου αγγίζει τον ψυχισμό όλων των «πράσινων» ψηφοφόρων.

 

Μεταγραφές

Όπως και στην περίπτωση της αποχώρησης του Ποταμιού, έτσι και τώρα με τη ΔΗΜ.ΑΡ., το ΚΙΝΑΛ κρατάει μέρος της προίκας των δύο μικρών αυτών κομμάτων. Στο ΚΙΝΑΛ έχουν παραμείνει και στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι, όπως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο Παναγιώτης Βλάχος.

Τώρα στο ΚΙΝΑΛ αναμένεται να παραμείνουν ο μέχρι πριν λίγες εβδομάδες γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ., Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο Σταμάτης Μαλέλης, ο Χρήστος Μέγας, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης, ο Δημήτρης Στάμου, ενώ το σκέφτεται και ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

 

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο «Ολλανδός» που λατρεύει το σουηδικό μοντέλο σοσιαλδημοκρατίας

Εδώ και λίγα 24ωρα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έγινε το πρόσωπο των ημερών, καθώς από τη μία διεγράφη από τη Φώφη Γεννηματά και εν συνεχεία πήρε το κόμμα του και αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής. Ο 41 χρόνων πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι αναμφίβολα μία προσωπικότητα που αξίζει να ασχοληθείς μαζί της. Μοναχοπαίδι από τη Βέροια, είναι διδάκτωρ αγροτικής οικονομίας και από το 2012 έκανε άλματα στην πολιτική του καριέρα. Έχοντας διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχοντας συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχοντας συγγράψει περισσότερα από 50 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και επιστημονικά βιβλία, ξαφνικά είδε τη ζωή του να αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη.

Ο πολιτικός του πατέρας, ο Φώτης Κουβέλης, τον επέβαλε στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.-ως Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μία θέση που παρέμεινε από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013.  Παραιτήθηκε όταν η ΔΗΜ.ΑΡ. αποχώρησε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Αργότερα αναδείχθηκε σε γραμματέα της ΔΗΜ.ΑΡ. και τον Ιούνιο του 2015 εκπαραθύρωσε τον πολιτικό του πατέρα, όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 52,88% κόντρα στην εκλεκτή του Κουβέλη, τη Μαρία Γιαννακάκη, η οποία έλαβε το 40,84% των ψήφων του συνεδρίου.

Ζώντας για πολλά χρόνια στην Ολλανδία δεν διστάζει να κάνει πράγματα που τρομάζουν. Όπως για παράδειγμα να πάρει διαζύγιο και τέσσερα χρόνια αργότερα να ξαναπαντρευτεί την ίδια γυναίκα με την οποία έκανε και μία κόρη. O ίδιος απέδειξε στην πράξη πως δεν ανέχεται άλλες παρεκτροπές της κας Γεννηματά, ενώ τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν φιλοδοξεί να γίνει υπουργός, είτε του κ. Τσίπρα τώρα, είτε του κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές.

 Οι περισσότεροι προεξοφλούν συνεργασία της ΔΗΜ.ΑΡ. με το Ποτάμι και κοινή κάθοδο στις ερχόμενες εθνικές εκλογές

Θαυμάζει την Ολλανδία

Ακόμη και σήμερα μιλάει με θαυμασμό για την Ολλανδία, όπου έμεινε για αρκετά χρόνια κι όπως λέει «όταν είμαι εκεί, νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου. Έχει τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη στο αντικείμενο της αγροτικής οικονομίας. Έμενα στο Βαχενίγκεν, μια μικρή πόλη 30.000 κατοίκων έξω από το Άμστερνταμ, όπου οι μισοί ασχολούνται με το πανεπιστήμιο. Αυτή η χώρα σε κάνει να ζεις άνετα. Οι Ολλανδοί δεν κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το τραπέζι. Τα αποδέχονται ως μέρος της ζωής τους, κι αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δηλώνει πιστός στη σοσιαλδημοκρατία σουηδικού τύπου. Δηλαδή, είναι σοσιαλιστής: «Αριστερά είναι να βάζεις το συλλογικό πάνω από το ατομικό. Πολλές χώρες το πέτυχαν, ασχέτως με το πώς χαρακτηρίζονται. Η Σουηδία για μένα είναι η χώρα πρότυπο ως προς αυτό. Νομίζω ότι η έκφραση της Αριστεράς σήμερα είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και όχι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κάνει σήμερα ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε Αριστερά. Είμαστε η μοναδική χώρα όπου δεν θεωρούμε τη σοσιαλδημοκρατία Αριστερά».

Η αστική του ευγένεια και ο ευρωπαϊκός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα τον έχουν κάνει αγαπητό σε όλο το πολιτικό φάσμα. Έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με τον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Όμως το ίδιο εύκολα μπορεί να συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με επιτελείς του Μαξίμου, οι οποίοι τον φλερτάρουν επίμονα.

Ήδη παραδέχθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τη διαγραφή του και ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή συντονίζοντας τις κινήσεις ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜ.ΑΡ. Κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνει και με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Και όπως εκτιμούν οι πιο ψαγμένοι, «στις ερχόμενες εκλογές θα προσπαθήσουν να διασωθούν Θανάσης και Σταύρος με μία κοινή κάθοδο ως σύμμαχοι. Εξάλλου πιο πολλά τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν». Το παράδειγμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά τον Σεπτέμβριο του 2015 δείχνουν πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει κουλτούρα συνεργασιών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα