Η κολασμένη εγκληματικότητα στον όχι «αγγελικό» κόσμο του Ν. Τόσκα

«Κάποιοι μας χλεύαζαν, όταν είπαμε τις οδηγίες όλων των αστυνομιών του κόσμου για το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε τέτοιες επιθέσεις. Τώρα δεν ξέρω τι θα μπορούσαν να πουν». Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Νίκος Τόσκας την αιματηρή ληστεία στη βίλα του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν έμεινε εκεί, καθώς -με μάλλον ειρωνικό τρόπο- απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που τον ρώτησαν για το περιστατικό, λέγοντας: «Αγγελικά πλασμένο κόσμο και κόσμο χωρίς προβλήματα, εγκλήματα και παραβάσεις αν κάποιος ξέρει, να μας τον πει. Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες να μειώσουμε την εγκληματικότητα». Δεν γνωρίζουμε εάν υπουργός κάνει όντως μπορεί, ακόμη όμως κι αν το κάνει, το σίγουρο είναι πως χρειάζονται περισσότερα. Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών βρίσκεται στο ναδίρ και αυτό καταγράφεται στα σχεδόν καθημερινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ, όπου πολίτες από κάθε περιοχή της Αττικής δηλώνουν ότι φοβούνται να βγουν απ’ τα σπίτια τους».

Αφήνοντας στην άκρη τους αριθμούς -που δεν λένε πάντα την αλήθεια- η αίσθηση που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία είναι ότι η εγκληματικότητα όχι μόνο καλπάζει, αλλά ταυτόχρονα αναβαθμίζεται. Διαρρήκτες και ληστές όχι μόνο έχουν αποθρασυνθεί, αλλά πλέον δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ωμή βία ακόμη και όπλα εναντίον των θυμάτων τους. Το περιστατικό με τον 52χρονο Αλέξανδρο Σταματιάδη, που δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, είναι ίσως το πιο ενδεικτικό των τελευταίων ημερών σίγουρα όμως όχι το μόνο. Ακόμη και στην περίπτωση του 88χρονου απόστρατου ναυάρχου από τη Γλυφάδα, σχεδόν άπαντες εστίασαν στο παράνομο της κατοχής όπλου και όχι στο ότι κινδύνευσε και ασκήθηκε βία εναντίον του, πριν πατήσει τη σκανδάλη του περιστρόφου (σ.σ. που παρανόμως κατείχε και σωστά διώκεται για το συγκεκριμένο αδίκημα) και τραυματίσει έναν απ’ τους επιδόξους ληστές του.

Την ώρα που ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, έχοντας δεχτεί δύο σφαίρες από ληστές που έφτασαν έξω από την κρεβατοκάμαρα του, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλαγε για στατιστικές και απεύθυνε «έκκληση στους ανθρώπους των ΜΜΕ να μην περνούν λάθος μηνύματα!!!

Αντιμέτωπη με αδίστακτους ληστές ήρθε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και μία 84χρονη γυναίκα στη Σαλαμίνα, την οποία χτύπησαν άγρια προκειμένου να τους αποκαλύψει που έκρυβε τα λιγοστά χρήματα της. Τελικά οι ληστές έγιναν πλουσιότεροι κατά 500 ευρώ και κάποια λίγα χρυσαφικά και η άτυχη ηλικιωμένη, μεταφέρθηκε στο Θριάσειο Νοσοκομείο για νοσηλεία. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά των τελευταίων ημερών που έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τόσκας που ζητάει «να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση», βασιζόμενος σε στατιστικά που ναι μεν καταγράφουν ποσοτική μείωση της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας, αλλά «κρύβουν κάτω απ’ το χαλί» αυτό που οι αναλυτές ονομάζουν «ποιοτική αναβάθμιση».

Τι λένε οι αριθμοί

Η επίσημη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., για τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες εγκληματικότητας και αδικημάτων για την περασμένη χρονιά, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα αναφέρει επιγραμματικά:

## Το έτος 2017, σε σύγκριση με το 2016, μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες σε ποσοστό 3,7%, οι ληστείες σε ποσοστό 9,6%, ενώ αύξηση της τάξης του 0,8%, καταγράφεται στις κλοπές-διαρρήξεις.

## Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας κατά 49%, παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 39,7%, οι ζωοκλοπές κατά 36,9%, οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 26,3%, οι υποθέσεις απατών κατά 14,2% και οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,8 %.

## Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το 2017 συνελήφθησαν συνολικά (143.244) άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, (73.733) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά κ.λπ.

## Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν (40.972) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

## Επίσης, το περασμένο έτος, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, συνελήφθησαν στη χώρα μας για σοβαρά αδικήματα (276) άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης.

## Σημαντική είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.

## Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, το 2017 καταγράφηκε μείωση των παθόντων, αλλά και των τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν (694) λιγότερα τροχαία ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

## Επίσης το 2017, η χώρα μας διαχειρίστηκε σημαντικά μικρότερο αριθμό μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές, συνολικά (68.112) παράτυποι μετανάστες, έναντι (204.820) το 2016. Επιπρόσθετα συνελήφθησαν (1.399) διακινητές παράτυπων μεταναστών, ενώ το 2016 είχαν συλληφθεί (950).

## Παράλληλα, το 2017, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (101.071) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (3.881) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.

ΠΟΑΣΥ: Η εγκληματικότητα, μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος

Ένα 24ωρο μετά το τραγικό περιστατικό με τον 52χρονο επιχειρηματία Αλέξανδρο Σταματιάδη και τον σάλο που ξέσπασε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων παρενέβη και άφησε αιχμές για μη ορθολογική διαχείριση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνοντας πως «το αγαθό της ασφάλειας πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους κυβερνώντες, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη».

«Τις άγιες τούτες ημέρες των Παθών του Κυρίου, όπου η Χριστιανοσύνη προσμένει την εκ νεκρών Ανάστασή Του, δυστυχώς, οι κοινωνικές ανισότητες και τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, εξακολουθούν να προκαλούν και να μας θυμίζουν ότι για το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου, τη ζωή και τη διατήρησή της, η οργανωμένη πολιτεία διαρκώς στρουθοκαμηλίζει», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί παραδέχονται: «Χωρίς καμία διάθεση απαξίωσης του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας στον τομέα της πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι απέχουμε παρασάγγες όχι από το ιδεατό, αλλά από το κοινά παραδεκτό και επιβαλλόμενο μοντέλο αστυνομίας τάξης και ασφάλειας» και θέτουν προ των ευθυνών τους πολιτική και φυσική ηγεσία.

«Παρά τις εξαγγελίες περί αναδιάρθρωσης και εξοικονόμησης δύναμης, η πραγματικότητα βοά. Αστυνομικά Τμήματα “πρωτοπορούν” στην ανεπάρκειά τους, αστυνομικές δυνάμεις κατασπαταλώνται λόγω μη ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, εργασιακές συνθήκες απαράδεκτες, άγχος, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αύριο εντός κι εκτός αστυνομίας, είναι η εικόνα που βιώνουμε όλοι όσοι, χωρίς παρωπίδες, αγωνιούμε για το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, το προεδρείο της ΠΟΑΣΥ απευθύνει κάλεσμα προς «την συντεταγμένη Πολιτεία να αντιληφθεί τις δικές της ευθύνες και εφόσον πράγματι επιδιώκει την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου, να αποδείξει εμπράκτως την απαιτούμενη αποφασιστικότητά της για την ανάταση του αστυνομικού συστήματος στη χώρα μας και την συνεπακόλουθη εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας παντού και για όλους. Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική και κροκοδείλια δάκρυα που δε μας αφορούν».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ: Το ποτήρι ξεχείλισε – Πάρτε επιτέλους μέτρα

Το περιστατικό με την ένοπλη ληστεία στο σπίτι του επιχειρηματία στην Κηφισιά, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση.

«Τα τελευταία κρούσματα εγκλημάτων, με συνανθρώπους μας να χαροπαλεύουν και σπίτια να λεηλατούνται, επιβεβαιώνουν αυτό που η ΝΔ επισημαίνει από καιρό. Ότι η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Πρόβλημα εγκληματικότητας υπήρχε πάντα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, το ποτήρι ξεχείλισε. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη», ανέφερε αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Θυμίζω το νόμο Παρασκευόπουλου που απελευθέρωσε εκατοντάδες εγκληματίες. Την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ της αστυνομίας. Τη μείωση των περιπολιών στις γειτονιές. Την απαράδεκτη ανοχή που δείχνει στους πάσης φύσεως Ρουβίκωνες και τις ομάδες που δρουν στα πανεπιστήμια».

«H ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας, ομαλότητας και ευημερίας. Αυτές ακριβώς τις προτεραιότητες δεσμεύομαι ότι θα κάνει σύντομα πράξη, η Νέα Δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Απουσία σχεδίου»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την αρμόδια τομεάρχης Εύη Χριστοφιλοπούλου να σχολιάζει: «Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ραγδαία αύξηση ένοπλων ληστειών και κλοπών με αποκορύφωμα το σημερινό περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα ένας συμπολίτης μας να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η απουσία σχεδίου αντιμετώπισης του εγκλήματος αλλά και η ανοχή σε ασυδοσία οργανωμένων ομάδων χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν μπορεί οι πολίτες να φοβούνται μέσα στα ίδια τους τα σπίτια επειδή ο κ. Τόσκας δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Αντί να αρκείται να τους προτρέπει να παριστάνουν τους κοιμισμένους, εμείς τον προτρέπουμε να ξυπνήσει επιτέλους και να προστατεύσει τους πολίτες!».

Τέλος, με ένα λιτό αλλά άκρως καυστικό σχόλιο το Ποτάμι αναφέρθηκε στις δηλώσεις του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο «αγγελικά πλασμένο». «O κ. Τόσκας είναι ανύπαρκτος ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ας φροντίζει τουλάχιστον να μην προκαλεί με τις δηλώσεις του», σημείωσαν χαρακτηριστικά από τη Σεβαστουπόλεως.

Διαβάστε επίσης