Η κόντρα της Φατάχ με τη Χαμάς έριξε την Παλαιστινιακή κυβέρνηση

Την παραίτηση τη δική του, αλλά και της κυβέρνησης ενότητας που ηγείται υπέβαλλε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Αλ-Χαμντάλα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Αυτό τορπίλισε τις προσπάθειες συμφιλίωσης της κυβερνητικής Φατάχ με τη Χαμάς. Η τελευταία αποτελείται από ισλαμιστές, οι οποίοι διοικούν στην πραγματικότητα τη Γάζα.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεξάγει τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό νέας.

Μέχρι στιγμής ο Μαχμούτ Αμπάς δεν έχει κάνει κάποια δήλωση, όμως η παράταξή του, η Φάταχ, σε συνάντηση της οποίας προήδρευσε πριν από δύο ημέρες, πρότεινε την αντικατάσταση της κυβέρνησης. Αξιωματούχος της Χαμάς καταδίκασε την κίνηση ως μια προσπάθεια περιθωριοποίησης και αποκλεισμού της οργάνωσης από την παλαιστινιακή πολιτική.

Ο Χαμντάλα, ένας όχι ιδιαίτερα γνωστός ακαδημαϊκός, ηγήθηκε της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε το 2014 και των προσπαθειών συμφιλίωσης της Φάταχ, που έχει την έδρα της στη Δυτική Όχθη, με τη Χαμάς η οποία κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007.

Οι δύο οργανώσεις υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης πριν από δύο χρόνια η οποία δρομολόγησε ένα σχέδιο της Παλαιστινιακής Αρχής του Αμπάς για την ανάληψη εκ νέου της διοίκησης στη Γάζα και του ελέγχου των συνοριακών περασμάτων του παραθαλάσσιου θύλακα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ωστόσο οι διαμάχες για τον διαμοιρασμό της εξουσίας και οι διαφωνίες για την πολιτική απέναντι στο Ισραήλ εμπόδισαν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης