Η Κοππά (ευρωβουλευτής του ΓΑΠ) βλέπει ελληνική επιτυχία στην συμφωνία ΤΣίπρα-Ζάεφ

   “Πολύ καλή και δίκαιη συμφωνία, η οποία προσφέρει και στις δύο πλευρές”. Έτσι χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου, Μαριλένα Κοππά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

   “Για την Ελλάδα η επιτυχία είναι μεγάλη, πετυχαίνει να αλλάξει το όνομα μιας χώρας, που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, καταφέρνει να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας αυτής αφαιρώντας κάθε στοιχείο αλυτρωτισμού -όλες τις διατάξεις που υπέκρυπταν κάποιο αλυτρωτικό στοιχείο- και η ίδια θα κυρώσει τη συμφωνία, όταν η άλλη πλευρά κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα και μόνον τότε η Ελλάδα θα ‘ξεκλειδώσει’ τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ” ανέφερε η κ. Κοππά.

   “Αν πάει κάτι στραβά”, πρόσθεσε, “η Ελλάδα έχει πάντα την ασφαλιστική δικλείδα να μην κυρώσει τη συμφωνία. Άρα τίποτα δεν έχουμε παραδώσει, αντίθετα με αυτό που λένε ορισμένοι, αλλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί μια διαδικασία, η οποία θα ενισχύσει τον ρόλο της χώρας στην περιοχή, θα θωρακίσει τα βόρεια σύνορά μας από την τουρκική επιρροή, που είναι ήδη πάρα πολύ σημαντική στη βόρεια χώρα και θα μας κάνει πάλι ένα κεντρικό παίκτη του ‘παιχνιδιού’ στη Βαλκανική”.

   Ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση “ναυαγίου” της συμφωνίας, η κ. Κοππά, αφού επισήμανε πως μια τέτοια προοπτική “δεν θα βοηθήσει στη σταθερότητα στην περιοχή” τόνισε πως “η Ελλάδα έχει δείξει ότι έχει κάνει όλα τα αναγκαία βήματα, όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις ώστε η ίδια να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης” και πως “αν τα Σκόπια δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη δική τους διαδικασία, τότε το φταίξιμο θα πέσει εκεί”.

   Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν αναφορικά με τη συμφωνία, η κ. Κοππά σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι “ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια γιατί είναι ένα θέμα που υπάρχει τόσα χρόνια, υπάρχει ελάχιστη πληροφόρηση για την ουσία και την πηγή του μακεδονικού ζητήματος και υπάρχει μια πλειοδοσία λαϊκισμού πάνω σ’ αυτό το θέμα” και πρόσθεσε πως θα ήταν λάθος να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την επίλυσή του.

   Ειδική αναφορά έκανε η κ. Κοππά στο θέμα της εθνότητας αλλά και της γλώσσας, σημειώνοντας: “Βλέπω να γίνεται μια μεγάλη φασαρία για το θέμα της εθνότητας. Πρώτα απ’ όλα μέχρι τώρα τα διαβατήρια έγραφαν υπηκόοτητα ‘Μακεδών’, τώρα γράφουν και κάτοικος της Βόρειας Μακεδονίας, άρα εξειδικεύεται το θέμα αυτό. Από την άλλη, η γλώσσα, ας μην απατόμαστε, τόσα χρόνια από τη δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η γλώσσα που μιλούσαν σ’ αυτή τη χώρα ήταν παγκοσμίως γνωστή ως μακεδονική. Η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό τόσα χρόνια. Η εθνότητα ήταν μακεδονική. Επίσης μέχρι το ’90 η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα πάνω σ’ αυτό. Κι αν δούμε τις εντολές από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και την Ενδιάμεση Συμφωνία που εμείς υπογράψαμε από το ’95 δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι η διαπραγμάτευση αφορά και τα δύο αυτά στοιχεία. Τώρα σε μια λογική πλειοδοσίας προσθέτουμε στο καλάθι και άλλα θέματα”.

   Εκτίμησε, δε, ότι “η αναθεώρηση του Συντάγματος ξεριζώνει κάθε αλυτρωτισμό” προσθέτοντας πως “το να αλλάξεις κάτι που δεν έχεις διεκδικήσει τόσα χρόνια είναι πρακτικά αδύνατο σε κάθε διαπραγμάτευση, εκτός αν η διαπραγμάτευση έρθει σε μια λογική πολεμικής συντριβής του αντιπάλου, όπου εκεί ο νικητής επιβάλλει πραγματικά ό,τι θέλει. Αλλά δεν είμαστε -και ευτυχώς- σε μια τέτοια κατάσταση”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα