Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, θα στηρίξει τελικά τη συναυλία ενίσχυσης του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης

Η ορχήστρα αποδέχτηκε την πρόταση που τής έγινε από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να αφιερώσει σε αυτόν το σκοπό την αποψινή προγραμματισμένη συναυλία της

Μετά την ένταση που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την αρνητική απάντηση που έδωσε στον κορυφαίο Έλληνα μουσικό Λεωνίδα Καβάκο για την συμμετοχή της στην αντιπολεμική συναυλία που διοργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) θα συνδράμει τελικά αυτόν το σκοπό σε μια άλλη ωστόσο μουσική βραδιά. Πρόκειται για το μουσικό αφιέρωμα στον Άστορ Πιατσόλα που θα παρουσιάσει απόψε, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

«Με σεβασμό στα θύματα της Ουκρανίας και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, αποδεχτήκαμε την πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κυρίου Λευτέρη Γιοβανίδη, ώστε τα έσοδα της προγραμματισμένης για σήμερα συναυλίας μας, να διατεθούν για το σκοπό της ανέγερσης του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης» εξηγεί με σχετική ανακοίνωσή η ορχήστρα επισημαίνοντας πως πρωτοστατεί εδώ και χρόνια στην στήριξη σημαντικών ανθρωπιστικών δράσεων: «Βρισκόμαστε με συνέπεια δίπλα στους πλέον αδύναμους των συμπολιτών μας με εκτενέστατα κοινωνικά προγράμματα όπως το «Σεμινάριο Χάλκινων Πνευστών» και το «Επιμένοντας Αιγαίο». Έχουμε δώσει συναυλίες σε κέντρα απεξάρτησης, σε κέντρα κράτησης και σωφρονισμού, σε ιδρύματα για ΑΜΕΑ και νοσοκομεία, προσφέροντας αφιλοκερδώς μία μικρή έστω ανακούφιση. Τέλος, είμαστε ένας από τους ελάχιστους φορείς (και σίγουρα ο μοναδικός μουσικός φορέας) που έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, το «Ροζ Κουτί», και μάλιστα από την πρώτη στιγμή του προσφυγικού κύματος, θεωρώντας ότι ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ον, δεν έχει μόνον ανάγκη από τροφή και στέγη».

Ειδική αναφορά μάλιστα γίνεται στη δράση «Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά» στην οποία συνεργάστηκε με τον Λεωνίδα Καβάκο κάνοντας λόγο για «μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την οποία τον έχουμε πολλάκις ευχαριστήσει δημοσίως».

Και ο Λεωνίδα Καβάκος όμως επιβράβευσε την απόφαση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών να παίξει για την ανοικοδόμηση του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης με την οποία διορθώνει, όπως υπογραμμίζει, το λάθος που έκανε αρνούμενη τη δική του ανάλογη πρόταση: «Πολύ καλά νέα! Αισθάνομαι πολύ ευτυχής για την εξέλιξη αυτή για την οποία πληροφορήθηκα εχθές το βράδυ αργά. Είναι μια πολύ σωστή κίνηση και από το διοργανωτή αλλά κυρίως από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών / Athens State Orchestra που θεωρώ ότι με το βήμα αυτό διορθώνει την πολύ εσφαλμένη απόφαση που προκάλεσε δικαιολογημένη κοινωνική αντίδραση ένταση και κριτική αλλά και αδικαιολόγητες ύβρεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook όπου εξάλλου είχε δημοσιοποιήσει και τις θέσεις του για το όλο θέμα που δημιουργήθηκε και τις προηγούμενες ημέρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η σημερινή συναυλία της ορχήστρας εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό της οπότε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν απαιτείται για την πραγματοποίησή της η σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης, όπως συμβαίνει με τις έκτακτες συναυλίες – τέτοια είναι η συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών –. Όπως με απόλυτη ειλικρίνεια εξήγησε, την Παρασκευή στο protothema.gr, o Πρόεδρος του Σωματείου των μουσικών της, στην πρώτη επίσημη δήλωση της ορχήστρας, «το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης σχετικά με την συμμετοχή στην συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου ήταν οριακά αρνητική» και «αυτό που προβλημάτισε κατά κύριο λόγο ήταν ο τίτλος της συναυλίας «Αντιπολεμική συναυλία υπέρ της Ουκρανίας». Η πλειοψηφία θεώρησε ότι μέσα από αυτόν τον τίτλο η εκδήλωση αποκτά πολιτικό χαρακτήρα».

Με τη νέα της απόφαση ωστόσο να στηρίξει τον σκοπό της ανέγερσης του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης στην αποψινή της συναυλία είναι σαφές πως η ΚΟΑ επιθυμεί να περάσει ένα δυνατό μήνυμα αλλά και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τον Λεωνίδα Καβάκο ο οποίος δείχνει, επίσης, θετική διάθεση.

Την ΚΟΑ θα διευθύνει απόψε ο Ανδρέας Τσελίκας ενώ θα συμμετάσχουν η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου και ο Ηλίας Μαστοράκης στην κιθάρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα