Η Κύπρος αντέχει, η Ελλάδα πέρα βρέχει;

Αδιευκρίνιστο αν τελικά έθεσε και η Αθήνα βέτο για τη μη διασύνδεση των κυρώσεων σε Λευκορωσία και Τουρκία

Από την ηλεκτρονική έκδοση της «Α», το iapopsi.gr, λέγαμε στην αρχή της εβδομάδας ότι η διπλωματική κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά θα γινόταν όλο και πιο έντονη –τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο– όσο θα πλησίαζε η έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί χθες και προχθές στις Βρυξέλλες.

Το γεγονός ότι ένα κρούσμα κορωνοϊού σε κοινοτικό υπάλληλο στάθηκε η αφορμή να αναβληθεί (προσχηματικά ψιθυρίζουν κάποιοι) η Σύνοδος και να επαναπρογραμματιστεί για το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου δεν αλλοιώνει ούτε κεραία από το ρεπορτάζ του iapopsi.gr, το οποίο έλεγε ότι μέχρι την τελική απόφαση των Ευρωπαίων για το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων (βλ. επιβολή κυρώσεων) οι εταίροι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην κακοκαρδίσουν τον «σουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν.

Εξ ου και το «θάψιμο» της τουρκικής προκλητικότητας –κι αυτή η παράμετρος είχε επισημανθεί στο επίμαχο ρεπορτάζ– στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα. Ευτυχώς, τα προσχήματα διασώθηκαν από τη στάση της Κύπρου που αρνήθηκε να «συμπράξει» στη λογική των «δύο μέτρων και σταθμών» και δεν συμφώνησε στην επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία εφόσον δεν συνέβη το ίδιο και με την Τουρκία.

Την κυπριακή… μοναξιά της Λευκωσίας απέδωσαν σε άρθρο τους οι «Financial Times», όπου αναφέρεται πως «η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να επιτύχει συμφωνία για τις πολυαναμενόμενες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, καθώς η Κύπρος μπλόκαρε τη διαδικασία». Μάλιστα, οι FT σημειώνουν ότι απέτυχαν οι κινήσεις των ευρωπαϊκών κύκλων που «ορέγονταν» την καθιέρωση ενός μηχανισμού λήψης αποφάσεων με πλειοψηφία ώστε να παρακάμπτονται σκόπελοι αρνησικυρίας σαν το βέτο που έβαλε η Λευκωσία.

Σε αυτό το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ, η Κύπρος δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. Η Ελλάδα, πάλι, μια αξιοπρόσεκτη… μπερδεψογλωσσία. Ενώ όλοι ξέραμε ότι το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών της 21ης Σεπτεμβρίου απέβη άκαρπο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έσπευσε να διαχωρίσει πως υπάρχουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις της στην Κύπρο και μια ΕΠΙΛΟΓΗ κυρώσεων αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε έναν κατάλογο επιλογών που θα περιγράφονται οι κυρώσεις που η Ε.Ε. θα λάβει σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει στην παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτό που άφησε αδιευκρίνιστο ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι αν τελικά έθεσε και η Ελλάδα βέτο για τη διασύνδεση των κυρώσεων σε Λευκορωσία και Τουρκία ή συμπαραστάθηκε on camera και στα λόγια.

Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο γιατί η Ελλάδα ζήτησε ένα «μενού κυρώσεων» κατά της άτακτης Τουρκίας, αφού στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Gymnich, είχε ήδη παρουσιαστεί από τον Ζοζέπ Μπορέλ ένας σχετικός κατάλογος με 7 ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Άγκυρας, όσο η τελευταία δεν θα συνετίζεται. Και αφού το ζήτησε το “μενού”, το πήρε;  Η μόνη διευκρίνιση που υπάρχει για την ώρα είναι ότι οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που συμφωνήθηκε να ξαναρχίσουν είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.

Επειδή, όμως, αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε και στις διαπραγματεύσεις, ας κρατάμε στην πίσω πλευρά του μυαλού μας τη γυναικεία διορατικότητα της Μαργαρίτας των Βαλουά, της αλλοτινής βασίλισσας της Ναβάρας και της Γαλλίας, που μια φορά και έναν πολύ μακρινό καιρό επέμενε πως στον έρωτα, όπως και στον πόλεμο, όταν ένα φρούριο αρχίζει διαπραγματεύσεις, είναι ήδη παραδομένο κατά το ήμισυ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα