Η κυβέρνηση Μακρόν επιδιώκει άρση του αδιεξόδου για το συνταξιοδοτικό, με δέλεαρ την τηλεργασία

Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένα εκατ. Γάλλοι διαδήλωσαν το Σάββατο κατά της μεταρρύθμισης

Ανοικτή σε περισσότερες παραχωρήσεις αναφορικά με το σχέδιό της για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι η κυβέρνηση της Γαλλίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, υπαινισσόμενος μια προώθηση της τηλεργασίας μετά τις απειλές των συνδικάτων να παραλύσουν τη χώρα.

«Ακούμε, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε πολλές αλλαγές», δήλωσε ο Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξή του στο France Inter. Πέρα από τη συζήτηση για την ηλικία συνταξιοδότησης «υπάρχει το ζήτημα της ποιότητας ζωής στον εργασιακό χώρο. Αυτό είναι θεμελιώδες. Η μεταρρύθμισή μας είναι ευρύτερη και ίσως αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό», είπε.

Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι Γάλλοι κατεβαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της σχεδιαζόμενης αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Ο αριθμός των διαδηλωτών αυξήθηκε σε περίπου ένα εκατομμύριο το Σάββατο, ενώ έχουν προγραμματιστεί νέες διαδηλώσεις για τις 16 Φεβρουαρίου και τις 7 Μαρτίου.

Εστιάζοντας στο ζήτημα της τηλεργασίας η κυβέρνηση Μακρόν πιθανώς επιδιώκει, κατά το Bloomberg, να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της συζήτησης για το συνταξιοδοτικό σε ένα θέμα που διχάζει λιγότερο την ώρα που συνεχίζεται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση.

«Οι άνθρωποι θέλουν να εργάζονται από τα σπίτια τους περισσότερο από ποτέ μετά την πανδημία της Covid-19», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό είναι εξαιρετικό, γιατί στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την κλιματική μετάβαση θα χρειαστούμε συν τω χρόνων δέκα εκατομμύρια Γάλλους να εργάζονται από το σπίτι δύο φορές την εβδομάδα. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί».

Οι διαδηλώσεις και οι πορείες του Σαββάτου ήταν ειρηνικές και συμμετείχαν πολλές οικογένειες, παραδέχθηκε ο Βεράν. Υποστήριξε, όμως, ότι πολλοί που βγήκαν στους δρόμους σε μικρότερες πόλεις της Γαλλίας υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί επειγόντως το θέμα της εργασιακής ευελιξίας.

«Μιλάω για την απόσταση από τον χώρο εργασίας, την οργάνωση της εργασίας από το σπίτι και μικρότερης διάρκειας εβδομάδες εργασίας, επειδή στις μικρότερες πόλεις οι άνθρωποι βρίσκονται πιο μακριά από τον τόπο εργασίας τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό που αντιλήφθηκα από τους διαδηλωτές χθες, πέρα από το ζήτημα της ηλικίας [συνταξιοδότησης] , είναι η ανάγκη να εργάζονται διαφορετικά και καλύτερα», πρόσθεσε.

Σε αυτές τις μικρές πόλεις, θυμίζει το Bloomberg, ξεκίνησε το 2018 το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που γιγαντώθηκε σε πανεθνικές ταραχές, οι οποίες έβλαψαν την οικονομία, και εξελίχθηκε σε αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης Μακρόν, στην πρώτη θητεία του Γάλλου προέδρου.

Η έκκληση του Βεράν για τηλεργασία ίσως αποσκοπεί επίσης, όπως εκτιμά το πρακτορείο, να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από τις Γαλλίδες, που είναι από τους μεγαλύτερους επικριτές της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν, καθώς είναι δυσαρεστημένες με την προοπτική να εργαστούν περισσότερα χρόνια ή να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλότερη σύνταξη.

Στο πλαίσιο των παραχωρήσεων για να περάσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ο Βερνάν είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει σε μέτρα που θα καθιστούν δυσχερέστερες τις απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας από τις μεγάλες εταιρείες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα