«Η λιτότητα δεν είναι η λύση…»

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, ο κορυφαίος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφέρθηκε στη μεγάλη «παγίδα» που κρύβει η λιτότητα, σημειώνοντας πως οι σκληρές περικοπές δεν πρόκειται να προσελκύσουν ποτέ επενδύσεις.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο κ. Κρούγκμαν τονίζει αναφερόμενος και στην δεινή οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ: «Εάν οι πολίτες ή η κυβέρνηση κάνουν περικοπές, τότε η οικονομία συρρικνώνεται και η συρρίκνωση της οικονομίας μειώνει τη βούληση για επενδύσεις, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και αυτές».

Στη συνέχεια, ο γνωστός οικονομολόγος επιτίθεται στους υποστηρικτές της λιτότητας, υποστηρίζοντας: «Εάν πιστεύουν πως οι περικοπές στις δαπάνες υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οδηγούν σε περισσότερες και όχι λιγότερες επενδύσεις, ποιος είναι ο μηχανισμός; Πως η περικοπή στις δαπάνες μου θα δώσει στις επιχειρήσεις έναν λόγο για να ξοδέψουν περισσότερα;».

Το παράδειγμα της Ελλάδας
Αναφερόμενος στην ελληνική περίπτωση προκειμένου να ισχυροποιήσει τα επιχειρήματα του ενάντια στη λιτότητα, ο Πολ Κρούγκμαν παραθέτει πίνακα της Eurostat από το ΔΝΤ, ο οποίος παρουσιάζει και συγκρίνει τις αλλαγές στις πραγματικές επενδύσεις από το 2009 έως το 2013, όπου εφαρμόστηκε η λιτότητα…

pinakas kr

Διαβάστε επίσης