«Η λιτότητα έχει αποτύχει στους στόχους της»

Αρθρο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο επαναλαμβάνει την πρόταση του για συγκρότηση μιας συμμαχίας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, φιλοξενεί η ισπανική εφημερίδα El Pais. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην ελληνική κοινωνία η παρατεταμένη λιτότητα.

Το άρθρο του, έχει τίτλο «Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ», με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει πως «Η δημοσιονομική λιτότητα δεν έχει μόνο προκαλέσει οικονομική καταστροφή σε κλίμακα αντίστοιχη ενός πολέμου», αλλά παράλληλα έχει αποτύχει στους στόχους της: Να σταθεροποιηθεί το δημόσιο χρέος, αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως τα τρία χρόνια συνεχούς εφαρμογής σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί το εθνικό εισόδημα κατά 20% και η ανεργία να ξεπεράσει το 27%. Οι επιπτώσεις μάλιστα της σκληρής λιτότητας, είναι τόσο επώδυνες σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ακόμα και «εάν η κρίση τελείωνε σήμερα ως εκ θαύματος, η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί καιρό για να αναπληρώσει τις απώλειες που η ύφεση έχει ήδη προκαλέσει».

Υπεύθυνη για την σκληρή λιτότητα, είναι σύμφωνα με το άρθρο του κ. Τσίπρα «η προσπάθεια που καταβάλει μια δογματική πολιτική και οικονομική ελίτ ώστε να ξεπεράστουν ενδογενείς θεσμικές και οικονομικές ανισορροπίες της ευρωπαικής νομισματικής ένωσης με τη μονομερή συμπίεση των αμοιβών και του επιπέδου διαβίωσης των χωρών του ευρωπαικού νότου».

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάσσεται υπέρ της συμπόρευσης «όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων του Νότου», προκειμένου να γίνει με διάλογο και δημοκρατία η «προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα θεμελιώνουν τη δημοκρατία και την ισότιμη συνεργασία στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης