Η λιτότητα οδηγεί την Ελλάδα στη χρεοκοπία

Με κάθε τρόπο οι δανειστές πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους τους και να υπογράψει μία συμφωνία γεμάτη μέτρα λιτότητας και… μεταρρυθμίσεις που θα σαρώσουν ότι έχει απομείνει όρθιο στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ… διέρρευσε στο Channel 4 και τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 14 Μαΐου και αναφέρει πως «δεν θα υπάρξει δυνατότητα για τις ελληνικές αρχές να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους». Σε πρώτη φάση γίνεται αναφορά στη δόση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που η Ελλάδα πρέπει να δώσει στο Ταμείο τον Ιούνιο (αρχής γενομένης από τις 5 του μήνα) και η οποία -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- δεν μπορεί να δοθεί χωρίς συμφωνία.

Το υπόμνημα του ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι έχει υπάρξει «κάποια πρόσφατη πρόοδος« στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για το ΦΠΑ, την είσπραξη φόρων και τους κανονισμούς που θα καταστήσουν ευκολότερη την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταση μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, δείχνουν ότι η επόμενη συνάντηση κορυφής την επόμενη εβδομάδα στη Ρίγα μοιάζει με την τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συμφωνία πριν η Ελλάδα αθετήσει την πληρωμή προς το ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου.

Τα εκκρεμή ζητήματα για το ΔΝΤ είναι: το συνταξιοδοτικό, η επαναπρόσληψη 4.000 πρώην δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία και εμποδίζουν μια συμφωνία. Το έγγραφο αναγνωρίζει την πρόοδο σχετικά με τα εργασιακά «στο παρελθόν» επισημαίνοντας ότι οι επαναπροσλήψεις και το συνταξιοδοτικό είναι αυτά που στέκονται ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Στον αντίποδα, όμως, αποκαλύπτει κρίσιμες διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Βασικά, -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Channel 4- η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει για συμφωνία που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες, ενώ το υπόμνημα επιβεβαιώνει τους κανόνες του ΔΝΤ που δεν επιτρέπουν αυτό που αποκαλούμε «γρήγορο και βρώμικο αποτέλεσμα». Αλλά, η «πρόοδος» έχει πυροδοτήσει ένα μεγάλο παρασκήνιο ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Συμφωνώντας να ρίξουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% για τα επόμενα δύο χρόνια, οι διαπραγματευτές της ΕΕ άνοιξαν τον δρόμο για μία ενδιάμεση συμφωνία που θα τους επιτρέψει να επαναφέρουν το τραπεζικό σύστημα που είναι προς το παρόν σε προσωρινή «τεχνική υποστήριξη».

Ωστόσο, το έγγραφο του ΔΝΤ αναφέρει ότι «έχει γίνει ξεκάθαρο ότι καμία εκταμίευση δεν θα γίνει πριν επιτευχθεί μία πλήρη συμφωνία για συνολική αξιολόγηση». Το υπόμνημα καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει «να παίξει με τους κανόνες και να μην επισκιάσει την εντολή του Ταμείου». Σε ένα κρίσιμο απόσπασμα, το ΔΝΤ περιγράφει τις διαφορές με τους Ευρωπαίους. «Ενώ τονίστηκε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους να εξετάσουν την ελάφρυνση χρέους, την ίδια ώρα τα στελέχη σημείωσαν ότι οι αριθμοί πρέπει να προστεθούν. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας».

Αυτό, σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, μεταφράζεται ως εξής: όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Και το ΔΝΤ, σε αντίθεση με την ΕΕ, δεν μπορεί να υπογράψει ένα σχέδιο στο οποίο η λιτότητα προκαλεί χρεοκοπία. Ελληνικές πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, πιστεύουν ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιδιώξει να απαλλαγεί από τα δάνειά του στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αν οι δικοί του κανονισμοί καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση μίας συμφωνίας αυτό το μήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα