«Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα απέτυχε»

Σταθερά υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους παραμένει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN υπογράμμισε ότι «εάν δεν γίνει (διαγραφή του χρέους) η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα οδήγησε σε μείωση κατά 25% του ΑΕΠ και την ίδια ώρα το μερίδιο του χρέους -μία βασική ένδειξη της βιωσιμότητά του- ως ποσοστό επί του ΑΕΠ χειροτέρεψε. Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα στην πραγματικότητα απέτυχε». Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, για τις οποίες ο ίδιος θεωρεί ότι αξίζει να υπάρξει μείωση του χρέους της, ο Στίγκλιτς υποστήριξε πως «η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες. Στην πραγματικότητα ένα από τα βασικά επιτεύγματα είναι ότι πέτυχε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ πριν είχε έλλειμμα. Πρόκειται για ένα επίτευγμα.

Αυτό που τους ζητούν τώρα είναι -κάτι που εμείς θεωρούμε μη επιτεύξιμο- να διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια, ενώ η οικονομία τους υποφέρει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα