Η μάχη στις Βρυξέλλες δίνεται για 200 έργα

Ποια είναι τα σενάρια για τον δανεισμό της χώρας το 2021 και ποιο μέρος του «μαξιλαριού» του ESM θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγων και τοκοχρεολυσίων

Το πρόγραμμα με τις μεταρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις στην οικονομία, που απέστειλε η Ελλάδα ως πρόταση για να ξεκινήσει η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων από τα Ταμείο Ανάκαμψης, ήδη έχει αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών. Και όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοι φορείς, όλα θα πάνε κατ’ ευχή.

Του Μ.Κ.

Η Ελλάδα με βάση τον σχεδιασμό που έχει συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι δικαιούται ένα ποσό λίγο παραπάνω από 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 23 θα είναι με τη μορφή επιδοτήσεων. Το υπουργείο Οικονομικών είναι σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Κομισιόν για το πρόγραμμα που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες και αυτή την εποχή ελέγχεται.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού, Θόδωρου Σκυλακάκη, οι επαφές με τους ελεγκτές της Κομισιόν είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση και οι 60 μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλει η Αθήνα αναμένεται να εγκριθούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ως έχουν για χρηματοδότηση από το Ταμείο.

Η μάχη που δίνει η ελληνική πλευρά είναι να εγκριθούν και τα ποσά για τα 200 έργα που έχουν προτείνει όλα τα υπουργεία κι έχουν συμπεριληφθεί στην ελληνική πρόταση. Όσα εγκριθούν θα μπουν σε ένα ειδικό σχεδιασμό, ώστε με βάση τη χρηματοδότηση να ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Στην Αθήνα είναι αισιόδοξοι, ότι τα περισσότερα έργα θα λάβουν την απαραίτητη έγκριση των Βρυξελλών.

Από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή την εποχή διεξάγονται έλεγχοι στα προγράμματα που έχουν αποσταλεί από όλες τις χώρες. Για την ακρίβεια διεξάγεται ο προκαταρκτικός έλεγχος συμβατότητας των έργων με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ταμείου. Η πιο βασική είναι η συνθήκη που θέλει τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν να εξυπηρετούν τους στόχους της πράσινης ή και της ψηφιακής μετάβασης. Το πρόγραμμα που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες διαθέτει 6,2 δισ. (38% του συνόλου) για πράσινη ανάπτυξη, 2,1 δισ. (13% του συνόλου) για ψηφιακή μετάβαση, 4,5 δισ. ευρώ (25%) για απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, και 4 δισ. ευρώ (24% του συνόλου) για ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ποιοι είναι οι στόχοι

Το πρώτο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι ότι το 13% που διατίθεται για ψηφιακή μετάβαση φτάνει και ξεπερνά το 20% μέσα από έργα που βρίσκονται σε άλλους άξονες, αλλά εξυπηρετούν την ψηφιακή μετάβαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψηφιοποίηση της υγείας και η έκδοση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενή.

Ένα δεύτερο δύσκολο θέμα που θα πρέπει να λυθεί είναι αυτό των ενδιάμεσων στόχων (ορόσημων) και του τελικού αποτελέσματος που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα σε κάθε άξονα του προγράμματος το 2026. Το θέμα εκ πρώτης όψεως είναι τεχνικό, αλλά μπορεί να γίνει πολύ ουσιαστικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2023 θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος, και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει απορροφήσει το 70% των πόρων.

Η ειδική επιτροπή διαχείρισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει θέσει δύο στόχους: Να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα να εγκριθεί από τα πρώτα από την Ε.Ε. και, δεύτερον, μέχρι τον Ιούνιο που θα έρθει η προκαταβολή του 10% να έχει κινητοποιήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ. Η Αθήνα προετοιμάζει το πακέτο έργων με το οποίο θα πετύχει την πρόωρη έναρξη του προγράμματος του ταμείου. Ανάμεσά τους το πρόγραμμα «εξοικονομώ-αυτονομώ», που θα επαναληφθεί τους πρώτους μήνες του 2021 με μεγαλύτερο προϋπολογισμό, το τεράστιο πρόγραμμα αναδάσωσης των 500.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές, η ψηφιοποίηση υγείας, παιδείας, δικαιοσύνης, η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, τα δίκτυα 5G, και η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης με την ενδοχώρα.

 

Τα διαθέσιμα και ο δανεισμός

Περί τον Ιούνιο αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στη σταδιακή μείωση των ταμειακών διαθεσίμων έως και 8,7 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά ένα μέρος τις δανειακές ανάγκες ύψους 16,3 δισ. για το 2021, δίνοντας παράλληλα και ένα σήμα στις αγορές για «επιστροφή στην κανονικότητα». Το τμήμα των διαθεσίμων που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι μέρος από τα 15,7 δισ. ευρώ που αποτελούν το κλειδωμένο από τον ESM κομμάτι του λεγόμενου «μαξιλαριού». Τα χρήματα αυτά έχουν επιτόκιο κοντά στο 0% και μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό προϋποθέσεις μόνο για τη διευθέτηση του χρέους.

Η χρήση του «μαξιλαριού» θα έχει δύο στόχους, που άπτονται της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους. Ο πρώτος είναι να μειωθεί το υπόλοιπο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου (δηλαδή, του βραχυπρόθεσμου δανεισμού) κατά 1,8 δισ., με στόχο να βελτιωθεί η μέση περίοδος ωρίμανσης και αποπληρωμής του από τα 20 χρόνια που είναι σήμερα. Ο δεύτερος είναι να εξυπηρετηθεί μέρος των τοκοχρεολυσίων ύψους 10,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τον επόμενο χρόνο και του πρωτογενούς ελλείμματος των 8,1 δισ., με ένα δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο.

Στο μεταξύ, για τον δανεισμό της χώρας για το 2021 υπάρχουν δύο σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, ο δανεισμός του δημοσίου μέσω ομολόγων θα είναι 8 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειωθούν κατά 8,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών, ενώ η προεξόφληση εντόκων γραμματίων δεν θα ξεπεράσει το 1,8 δισ. και οι εισροές από την ΕΚΤ, το RRF, την ΕΙΒ και την κοινοτική πρωτοβουλία SURE θα φτάσει συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο σενάριο, ο δανεισμός μέσω ομολόγων θα είναι 12 δισ. ευρώ υπό τις εξής προϋποθέσεις: Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θα μειωθούν κατά 2,45 δισ. λιγότερο από το πρώτο σενάριο, δηλαδή κατά 6,2 δισ. ευρώ, η προεξόφληση εντόκων γραμματίων θα κοστίσει κατά 2 δισ. περισσότερα και θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισροές από τις κοινοτικές πηγές θα είναι 500 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες στα 3 δισ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα