Η «Μεγάλη Κυριακή» για Φινλανδία-Ρωσία (…και τον κόσμο όλο)

Με φαινομενικά διπλωματική ψυχραιμία αλλά και απειλητικές προειδοποιήσεις υποδέχτηκε η Μόσχα το αίτημα του Ελσίνκι για «εδώ και τώρα» ένταξη στο ΝΑΤΟ

Δεν απέχει πολύ από το να αναγορευτεί η φετινή 15η Μαΐου σε «Μεγάλη Κυριακή» καθώς είναι η μέρα που σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρόεδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας το Ελσίνκι θα καταθέσει στο ΝΑΤΟ το αίτημά του για είσοδο στην «οικογένεια» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μια απόφαση που δεν αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο που αγωνιά για το ειρηνικό ή μη τού μέλλοντός του.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Πρόκειται, δίχως άλλο, για μία εξέλιξη που παρά το γεγονός ότι είναι από εβδομάδες προαναγγελθείσα, δεν παύει να τρομάζει αναλυτές και ειδικούς για το είδος και το μέγεθος της ρωσικής αντίδραση που θα γεννήσει. Έρχεται, μάλιστα, σε μία στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον έβαλε την υπογραφή της σε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Φινλανδία αλλά και με τη Σουηδία, στο πλαίσιο της οποίας το Λονδίνο δεσμεύεται να συνδράμει στρατιωτικά τις δύο χώρες της σκανδιναβικής χερσονήσου στην περίπτωση που αυτές δεχθούν επίθεση.

Δια στόματος του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και ξεκαθαρίζει ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO «θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή» για τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και οι επιτελείς του δεν στέκονται τόσο στις ανακοινώσεις και στον χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος που συνοδεύουν τη βούληση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Φινλανδίας να ενταχθεί η χώρα τους «χωρίς καθυστέρηση» στο NATO. Πολλώ δε μάλλον δεν τους εξέπληξε η υποδοχή της φινλανδικής πρότασης από τον γενικό γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που έσπευσε να τονίσει ότι «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. κάνει λόγο για «στρατιωτικο-τεχνικού και άλλου χαρακτήρα» αντίποινα, ενώ στο κόλπο έχει μπει και η Μ. Βρετάνια που υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής με τη Φινλανδία, αν η τελευταία δεχτεί επίθεση  

Βλέποντας και κάνοντας…

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η ρωσική ηγεσία είναι ότι η απάντησή της θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα επί του πεδίου της διαδικασίας εισδοχής της όμορης σκανδιναβικής χώρας. Εν ολίγοις από το πόσο θα προσεγγίσουν τα ρωσικά σύνορα στρατιωτικές δομές της Φιλανδίας που οσονούπω θα είναι και ΝΑΤΟϊκές.

Για να υπάρχει μία αίσθηση της γεωγραφικής εγγύτητας των δύο χωρών αξίζει σημειωθεί ότι η κοινή συνοριακή γραμμής της Φινλανδίας με τη Ρωσία έχει μήκος 1.300 χιλιομέτρων, η δε πρωτεύουσα της Φινλανδίας, Ελσίνκι, απέχει από την Αγία Πετρούπολη (σ.σ. τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας και πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας) περίπου 385 χιλιόμετρα, λιγότερο δηλαδή από τη διαδρομή Αθήνα-Κατερίνη.

Σύμφωνα πάντα με τον πορτ παρόλ του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όλη τα «παρελκόμενα» δεδομένα του αιτήματος της Φινλανδίας για εισχώρηση στο στρατόπεδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και φυσικά της αποδοχής του από την ηγεσία του ΝΑΤΟ θα τύχουν ειδικής ανάλυσης και θα χρησιμοποιηθούν από τις ρωσική ηγεσία προκειμένου να δομηθεί το πακέτο των «απαραίτητων μέτρων» που κατά τη Μόσχα θα εξισορροπήσουν την κατάσταση.

Όσο διπλωμάτης ήταν στις πρώτες τοποθετήσεις του ο Πεσκόφ, τόσο άκαμπτο ήταν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σχολιάζοντας την πρόθεση της Φινλανδίας για… ΝΑΤΟποίηση, η ρωσική διπλωματία ξεκαθαρίζει ότι η κίνηση των γειτόνων συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει. Μάλιστα δεν μάσησαν τα λόγια τους στο ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. λέγοντας ότι «η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια. Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης».

 

Απασφάλισε ο Μεντβέντεφ

Πιο μακριά πήγε τη βαλίτσα των απειλών, και μάλιστα πυρηνικών (!), ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος απασφάλισε στο άκουσμα της είδησης για το «παντρολόγημα» της Φιλανδίας με το ΝΑΤΟ. Ο διατελέσας και πρωθυπουργός της Ρωσίας επί μία οκταετία (Μάιος 2012 – Ιανουάριος 2020) ανήρτησε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Telegram το εξής «μανιφέστο» :

«Στο πλαίσιο του πολέμου δι’ αντιπροσώπων (σ.σ. proxy war) που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.

1] Η προμήθεια της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αντί για τον “πόλεμο δι’ αντιπροσώπων” τους.

2] Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο.

3] Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Ο Μεντβέντεφ κάλεσε, τέλος, τη Δύση «να μην λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και «να μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας».

 

Τα… συχαρίκια του Ζελένκσι

Με τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της χώρας του να ενταχθεί στη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Nιινίστο , δέχτηκε τα τηλεφωνικά… συχαρίκια του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ όπως ενημέρωσε μέσω Twitter συζήτησε με τον πρόεδρο Nιινίστο την αμυντική αλληλεπίδραση των δύο χωρών, καθώς και την (οραματική για την ώρα) ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα