Η μεγάλη τού Ρασπούτιν σχολή

Εισαγγελείς που κατά την κρίση του Δημ. Παπαγγελόπουλου είχαν σπάνια προσόντα, επί των ημερών του τοποθετήθηκαν σε νευραλγικές θέσεις και ανέλαβαν σημαντικές υποθέσεις (Novartis, Μάτι, Νoor1) για τις οποίες υπήρχε όμως πολιτικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ

Όλη η τρέχουσα εβδομάδα καλύφθηκε από τα γεγονότα της Novartis και τα καυτά ρεπορτάζ για την ηγεμονία στον χώρο της Δικαιοσύνης του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, του επονομαζόμενου ανοιχτά πλέον «Ρασπούτιν».

Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση ήταν το σημείο εκείνο της κατάθεσης του αντεισαγγελέα ΑΠ Γιάννη Αγγελή, ενώπιον του συναδέλφου του Ευάγγελου Ζαχαρή, ότι στον χώρο της Δικαιοσύνης «έβλεπαν τον “Ρασπούτιν” σαν θεό».

Χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε τη μεταφυσική οπτική γωνία ακόμη και των αρχαίων Ελλήνων με τους 12 θεούς, αναζητήσαμε τους λόγους για τους οποίους ο Δημ. Παπαγγελόπουλος είχε αναδειχθεί ως θεός από μερίδα εισαγγελέων. Στην έρευνά μας αυτή βοήθησε ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», στις 12 Απριλίου 2017. Παραθέτουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ:

Όταν, το 2003, ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξελέγη προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με τη στήριξη των -τότε- νεαρών αντιεισαγγελέων, με μια σαρωτική κίνηση την επομένη της εκλογής του, παραβιάζοντας κάθε έννοια επετηρίδας, αντικατέστησε όλους τους παλιούς εισαγγελείς οι οποίοι κατείχαν νευραλγικά πόστα, με τους νεαρούς αντιεισαγγελείς -κατεξοχήν- της «σειράς Τουλουπάκη» του 1998.

Οι πιέσεις ήταν ασφυκτικές προς τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας. Πιέσεις από τον Αρειο Πάγο, αλλά και πολιτικές. Ο Παπαγγελόπουλος, γνωστός για το πείσμα του, δεν υπέκυψε και επέμεινε. Ουσιαστικά τότε, το μακρινό 2003, γεννήθηκε η «χρυσή γενιά» των εισαγγελέων, όλοι απόφοιτοι της Το ρίσκο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (πάνω) το 2003 (προϊστάμενος τότε της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών) δικαιώθηκε και με το παραπάνω, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση της νέας εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Η εισαγγελέας έχει στο ενεργητικό της και την κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί πριν από δύο χρόνια «σχολής Παπαγγελόπουλου»: πείσμονες, άκαμπτοι και διόλου δεκτικοί σε πιέσεις. Η «επένδυση» -με ρίσκο τότε- του Παπαγγελόπουλου είχε αποτέλεσμα, αφού οι νεαροί αντιεισαγγελείς τον δικαίωσαν με τη μετέπειτα διαδρομή τους και δικαιώθηκαν και οι ίδιοι, αφού πλέον κατέχουν υψηλά και νευραλγικά πόστα στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά, στη γενιά εκείνη ανήκουν ο Ηλίας Ζαγοραίος, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η Ελένη Τουλουπάκη, νέα εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, η Ειρήνη Τζίβα, προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, η Ελενα Ραΐου και η Αλεξάνδρα Πίσχοινα, που υπηρετούν σε σημαντικά πόστα της Εισαγγελίας Αθηνών, και πολλοί άλλοι, οι οποίοι είτε είναι προϊστάμενοι σε δικαστήρια της περιφέρειας είτε καταγράφουν σημαντική διαδρομή στον εισαγγελικό κλάδο.

Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο (όταν είχε συνταξιοδοτηθεί από το εισαγγελικό σώμα και πολύ πριν γίνει υπουργός), ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε εκμυστηρευθεί σε παλιούς δικαστικούς συντάκτες, σε μια κοινωνική εκδήλωση, ότι τη συγκεκριμένη γενιά «μολονότι δεν τη βλέπω πια, την έχω στο μυαλό και στην καρδιά μου». Είχε πει, μάλιστα, πως, ό,τι κι αν πέτυχαν, το πέτυχαν με την αξία τους και δεν του οφείλουν τίποτα. Χαρακτηριστική περίπτωση εκείνης της γενιάς είναι η Ελένη Τουλουπάκη. Το 2003, νεαρή αντιεισαγγελέας τότε, ανέλαβε δύσκολο έργο στο Προανακριτικό της Εισαγγελίας και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα υλοποίησε τις αποστολές που της ανέθεσε με παραγγελίες του ο τότε προϊστάμενός της Δ. Παπαγγελόπουλος. Ασκησε διώξεις για κακουργήματα σε βάρος του μονοπωλίου της AGB, ενώ, έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα, συνέταξε ένα ογκώδες πόρισμα με το οποίο χαρακτήρισε «λεόντειο» τη σύμβαση για την Αττική Οδό, αναδεικνύοντας τις παθογένειες της σύμβασης.

Η δίωξη δεν ασκήθηκε τότε, γιατί απλά το πολιτικό σύστημα φρόντισε να την αποτρέψει, κυρώνοντας με νόμο στη Βουλή την επίμαχη σύμβαση. Πολλά χρόνια αργότερα (έπειτα από δεκάδες σημαντικές έρευνες), το 2015, έδειξε και πάλι το σθένος της, όταν, ως μέλος ομάδας τεσσάρων εισαγγελέων, πήγε μυστικά στο Παρίσι και πήρε κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί για τη «λίστα Λαγκάρντ», παρά τις απειλές και τις πιέσεις από την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης.   

Σε θέσεις-κλειδιά οι εκλεκτοί του «Ρασπούτιν»

Αρκεί μια ανάγνωση του παραπάνω ρεπορτάζ κι ένα πλέι-μπακ για την εξέλιξή τους από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τα ηνία της χώρας, και ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, εκλεκτός της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή –αφού επί πρωθυπουργίας του είχε τοποθετηθεί στη νευραλγική θέση του διοικητή της ΕΥΠ– τοποθετήθηκε στη θέση του αν. υπουργού Δικαιοσύνης, αρμοδίου για θέματα Διαφθοράς.

Ελένη Τουλουπάκη:

Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί στην Οικονομική Εισαγγελία. Όταν τον Φεβρουάριο του 2017 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, κα Ελένη Ράικου, τοποθετήθηκε στη νευραλγική αυτή θέση η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία προηγουμένως, τον ίδιο μήνα, είχε προαχθεί σε αντεισαγγελέα Εφετών! Προφανώς τα προσόντα της, όπως ακριβώς αναφέρεται στο παραπάνω δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», έχοντας εκτιμηθεί από τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, υπερίσχυσαν της επιβαλλόμενης εμπειρίας –για την οποία βεβαίως απαιτείται χρόνος– στο αξίωμα του αντεισαγγελέως Εφετών.

Η έλλειψη αυτή της εμπειρίας έγινε ορατή όταν ο Γ. Αγγελής με υπόμνημά του προς την Ξένη Δημητρίου χαρακτήρισε την Ελ. Τουλουπάκη λίγο-πολύ ως ακατάλληλη για το αξίωμά της καταγράφοντας δεκάδες δικονομικές παραβάσεις.

Για τις παραβάσεις αυτές ήδη η εκλεκτή του Δ. Παπαγγελόπουλου ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά τόσο από τον Άρειο Πάγο όσο και από τους πολιτικούς τους οποίους χωρίς στοιχεία «κρέμασε στα μανταλάκια».

Ηλίας Ζαγοραίος:

Εξελέγη προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών τον Σεπτέμβριο του 2014 και επανεξελέγη στην ίδια θέση το 2016, αυτήν τη φορά με την αμέριστη συμπαράσταση του Δημ. Παπαγγελόπουλου και της ΣΥΡΙΖΑϊκής μερίδας του κλάδου του.

Όταν τον Ιούλιο του 2018 έγινε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ανέλαβε ο ίδιος την έρευνα, παρά το γεγονός ότι είχε προαχθεί σε αντεισαγγελέα Εφετών από τον Φεβρουάριο του 2018 και η θητεία του από τη θέση του προϊσταμένου θα έληγε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2018.

                                            Ηλείας Ζαγοραίος

Με έγγραφο όμως της Ξένης Δημητρίου, παρέμεινε –αν και αντεισαγγελέας Εφετών– στη θέση του μέχρι τον Μάρτιο του 2019, όταν πλέον ασκήθηκαν και οι διώξεις κατά των υπευθύνων για την πυρκαγιά, χωρίς η διαδικασία αυτή να προβλέπεται από τη δικονομία.

Ειρήνη Τζίβα:

Επί ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς. Η εμπλοκή της στην υπόθεση Noor1 και η σύμπλευσή της με τον λιμενικό Χριστοφορίδη μαζί με τον οποίο τα μεσάνυχτα επισκέφθηκαν τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, παρά το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε προαχθεί σε αντεισαγγελέα Εφετών και είχε τοποθετηθεί στην Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας, παρέμεινε στη θέση της για να περατώσει την έρευνά της για την υπόθεση του ναρκόπλοιου, με αποτέλεσμα να μην αναλάβει ποτέ καθήκοντα στην Εισαγγελία Καλαμάτας και μετά την ασκηθείσα δίωξη να καταλήξει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Ελένη Ραΐου:

Επί ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στη θέση του εισαγγελέως Γνωμοδοτήσεων. Μια θέση νευραλγική, αφού από αυτήν κρίνεται αν σε έναν κατηγορούμενο θα επιβληθούν περιοριστικοί όροι, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, χρηματική εγγύηση, ακόμη και προφυλάκιση. Στον συνδικαλιστικό τομέα ήταν στο ΔΣ Δικαστών και Εισαγγελέων ως μέλος της μειο ψηφούσης παράταξης η οποία υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από όλα τα παραπάνω –και από πολύ περισσότερα τα οποία σε επόμενο δημοσίευμά μας θα φέρουμε στο φως της δημοσιότητας– γίνεται αντιληπτό ότι ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, έχοντας εκτιμήσει επί σειρά ετών τα προσόντα των συναδέλφων του, έκανε ό,τι μπορούσε για να καταλάβουν σημαντικές θέσεις ώστε να βοηθήσουν τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης.

Τώρα, αν συμπτωματικά στις περισσότερες υποθέσεις που ανεμείχθησαν οι παραπάνω δικαστικοί λειτουργοί ήταν εκείνες που είχαν πολιτικό αντίκτυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ (Novartis, Μάτι, Μαρινάκης κ.λπ.), προφανώς η πρόθεση του αρμοδίου υπουργού ήταν «να βγουν όλα στη φόρα», πλην όμως τελικά «έγιναν όλα λίμπα»…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα