Η Μετόπη του Παρθενώνα επιστρέφει στην Αθήνα

Μετά από την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Κατάληξη που αποδεικνύει τις καρποφόρες επαφές του πρωθυπουργού στο Παρίσι

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, στο ξεκίνημά επαφών με επενδυτές ώστε να επενδύσουν στη χώρα μας, κατάφερε να κερδίσει μία ιστορικής σημασίας συμφωνία.

Συγκεκριμένα, θετική ήταν η απάντηση από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη πρόταση του πρωθυπουργού να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση τόσο στη δημόσια δήλωση Μακρόν για την αλληλεγγύη στην Κύπρο, όσο και για την αποδοχή από τον Πρόεδρο της Γαλλίας της πρότασης να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2021.

Η Μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο στην Αθήνα

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα.

Μια από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μια εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν. Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.

Σύμφωνα το Μουσείο του Λούβρου, η Mετόπη απεικονίζει μία σκηνή από την Κενταυρομαχία, τον πόλεμο μεταξύ των μυθικών Κενταύρων και των Λαπιθέων και αγοράστηκε από το Μουσείο το 1818.

Το  κομμάτι από τη Μετόπη το εντόπισε στην Ακρόπολη των Αθηνών το 1788 ο τότε πρόξενος των Γάλλων στην Αθήνα και αριστοκράτης συλλέκτης Louis François Sébastien Fauvel, ο οποίος, σύμφωνα με την Wikipedia και το Μουσείο, το έστειλε στο Παρίσι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα