Η Μόσχα απειλεί να κλείσει την παροχή φυσικού αερίου εάν γίνει απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία

Να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία εάν η Δύση προχωρήσει στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου απειλεί η Ρωσία.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η «απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», προκαλώντας υπερδιπλασιασμό των τιμών, με το βαρέλι να αγγίζει τα 300 δολάρια.

Οι ΗΠΑ διερευνούν μια πιθανή απαγόρευση με συμμάχους ως τρόπο τιμωρίας της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως, η Γερμανία και η Ολλανδία απέρριψαν το σχέδιο αυτό χθες.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και δεν έχει υποκατάστατα εάν διακοπεί ο εφοδιασμός.

Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία

Σε ομιλία του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Νόβακ είπε ότι θα ήταν «αδύνατο να βρεθεί γρήγορα αντικαταστάτης για το ρωσικό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά». «Θα χρειαστούν χρόνια και θα είναι επίσης πολύ πιο ακριβό για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Τελικά, αυτοί θα είναι όσοι θα πληγούν περισσότερο από αυτό το αποτέλεσμα» είπε.

Επισημαίνοντας την απόφαση της Γερμανίας τον περασμένο μήνα να παγώσει την πιστοποίηση του Nord Stream 2, ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες, πρόσθεσε ότι ένα εμπάργκο πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα. «Έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στην άντληση φυσικού αερίου μέσω του (υπάρχοντος) αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1» είπε.

Η Ουκρανία από την πλευρά της, εκλιπαρεί τη Δύση να υιοθετήσει απαγόρευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Οι φόβοι μάλιστα, των επενδυτών για εμπάργκο οδήγησαν χθες κάποια στιγμή, το αργό πετρέλαιο Brent στα 139 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 14 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα