Η Μόσχα είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις διαμηνύει το Κρεμλίνο

«Αλλά όχι αυτή τη στιγμή» λέει ο Πεσκόφ

Η Ρωσία είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις είπε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ωστόσο σημείωσε ότι αυτή η στιγμή δεν είναι η σωστή για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Έχουμε επανειλημμένα πει ότι η ρωσική πλευρά παραμένει ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Επανειλημμένα εφιστήσαμε επίσης την προσοχή όλων ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μια τέτοια ευκαιρία, επειδή το Κίεβο μετέτρεψε σε νόμο (σ.σ. την απόφασή του) να μη συνεχίσει καμία διαπραγμάτευση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Τι προέβλεπε το διάταγμα Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε στις αρχές Οκτωβρίου διάταγμα με το οποίο αποκλείει επισήμως το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως απάντηση στην προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).

«Οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι να παραδεχτούν ότι έχουν καταλάβει τη χώρα μας», δήλωσε ο Ζελένσκι τον Σεπτέμβριο, ένα μήνα πριν από το διάταγμα. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος», είχε προσθέσει.

«Θέλουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο, αλλά ο χώρος και οι ευκαιρίες έχουν αλλάξει», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι (σ.σ. οι Ρώσοι) θα κάνουν αυτό που λένε ότι θα κάνουν. Νομίζω ότι δεν θα το κάνουν. Κανείς δεν τους πιστεύει», σημείωσε.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε το Σάββατο ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενθάρρυναν κατ’ ιδίαν την ουκρανική κυβέρνηση να σηματοδοτήσει ένα άνοιγμα σε συνομιλίες με τη Ρωσία – όχι για να επιτευχθεί μια βραχυπρόθεσμη διευθέτηση, αλλά ως πολιτική κίνηση προκειμένου να διατηρηθεί η δυτική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια.

«Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους σε τακτική τηλεδιάσκεψη και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε σε θέση να το σχολιάσουμε χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι είναι αλήθεια».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι επίσης διστακτική να συμμετάσχει σ’ αυτές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα