Η Μόσχα ενέκρινε εμβόλιο για τον κορωνοϊό – Εμβολιάστηκε και η κόρη του Πούτιν

"Μετά τον πρώτο εμβολιασμό ανέβασε 38 πυρετό, την επόμενη ημέρα έπεσε στο 37 κι αυτό ήταν όλο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρησε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι από σήμερα η Ρωσία, με τον πρόεδρο της  χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκαλύπτει ότι ήδη έχει εμβολιαστεί και ένα από τα παιδιά του.

“Μία από τις κόρες μου έκανε το εμβόλιο. Υπό αυτή την έννοια, συμμετείχε στο πείραμα. Μετά τον πρώτο εμβολιασμό ανέβασε 38 πυρετό, την επόμενη ημέρα έπεσε στο 37 κι αυτό ήταν όλο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο “τσάρος” Πούτιν περιέγραψε ως “πολύ σημαντικό βήμα για τον κόσμο” την παραγωγή του πρώτου εμβολίου, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ανάπτυξή του εξέφρασε την ελπίδα για άμεση έναρξη της μαζικής παραγωγής του.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο  ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF που συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, Κίριλ Ντμίτριεφ, είπε ότι η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Ο Ντμίτριεφ διευκρίνισε επίσης ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του ρωσικό εμβολίου αρχίζει αύριο Τετάρτη (12/8), ενώ αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

Και το όνομα αυτού «Sputnik V»

Το ρωσικό εμβόλιο έχει το εμβληματικό όνομα «Sputnik V» δανειζόμενο το βασικό συνθετικό του από το όνομα του πρώτου τεχνητού δορυφόρου που έθεσε σε τροχιά η Σοβιετική Ένωση το 1957, ενώ το ενδεικτικό “V” παραπέμπει στο vaccin (=εμβόλιο).

Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται στην παρασκευή του εμβολίου οδήγησε ορισμένους διεθνείς επιστήμονες να αναρωτηθούν μήπως για την Μόσχα το εθνικό κύρος έρχεται πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια. Ωστόσο στην Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο οργανισμός και οι ρωσικές αρχές συζητούν την διαδικασία για πιθανή προέγκριση του ρωσικού εμβολίου.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα