
Η Μόσχα προειδοποιεί για «σθεναρή απάντηση» στη Βαλτική σε παρεμβάσεις σε ρωσικά τάνκερ
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα πλοία της με «κάθε νόμιμο μέσο», ενώ η Δύση εντείνει τους ελέγχους στους ύποπτους μεταφορείς πετρελαίου
Στη σκιά της κρίσης, αυξάνεται η ανησυχία για ενεργειακή και περιβαλλοντική ασφάλεια στη Βαλτική
Κλιμακώνεται η ένταση στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς η Ρωσία δηλώνει διατεθειμένη να υπερασπιστεί τα εμπορικά της πλοία που κινούνται στην περιοχή με κάθε μέσο «εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου». Η δήλωση έγινε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγες ημέρες μετά την εμπλοκή ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους σε επεισόδιο με εσθονικές αρχές, οι οποίες προσπάθησαν να ελέγξουν τάνκερ που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο.
«Η Ρωσία απέδειξε πως μπορεί να απαντήσει με αυστηρό τρόπο, όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με την απόπειρα πειρατικής επίθεσης σε ένα από τα τάνκερ της», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Το περιστατικό με το μαχητικό σημειώθηκε όταν η Εσθονία επιχείρησε να επιθεωρήσει πλοίο που μετέφερε ρωσικό φορτίο, χωρίς όμως να φέρει ρωσική σημαία. Την ίδια στιγμή, ρωσικές δυνάμεις κράτησαν για δύο ημέρες ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο που είχε αποπλεύσει από εσθονικό λιμάνι, φορτωμένο με σχιστολιθικό πετρέλαιο, προτού του επιτραπεί να συνεχίσει το ταξίδι του.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο σκηνικό αυξανόμενης έντασης γύρω από τη λεγόμενη «σκιώδη αρμάδα» – στόλος εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας διεθνείς κυρώσεις. Τα κράτη της Βαλτικής εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για τις εν δυνάμει απειλές που συνιστούν αυτά τα πλοία: από τη μη συμμόρφωση με κανόνες ασφαλείας και περιβάλλοντος, μέχρι πιθανές επιθέσεις σε υποθαλάσσιες υποδομές.
Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Εσθονία έχουν ήδη προχωρήσει σε κρατήσεις τέτοιων πλοίων, ενώ οι ηγέτες της Βαλτικής δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τους ελέγχους για την ασφάλιση και τη νομική συμμόρφωση των τάνκερ.
Σε ένα ακόμη περιστατικό που προκάλεσε ανησυχία, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αποκάλυψε ότι ρωσικό πλοίο υπό κυρώσεις πραγματοποιούσε «ύποπτους ελιγμούς» κοντά στο υποθαλάσσιο καλώδιο ενέργειας που συνδέει την Πολωνία με τη Σουηδία. Η παρέμβαση του πολωνικού στρατού ανάγκασε το πλοίο να επιστρέψει σε ρωσικό λιμάνι.
Παρότι η Ρωσία έχει σχεδόν εκδιωχθεί από την ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου, οι λιμένες της Βαλτικής παραμένουν κρίσιμοι για τη μεταφορά ρωσικού αργού και παραγώγων του προς την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η αυξημένη παρουσία του «σκιώδους στόλου» στην περιοχή καταδεικνύει πως η Μόσχα επιδιώκει να διατηρήσει τις εξαγωγές της ζωντανές, παρά τις πιέσεις.
Καθώς η ένταση κορυφώνεται, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο κίνδυνος ενός πιο σοβαρού ναυτικού επεισοδίου παραμένει ορατός.