Η Μοσάντ στην Αθήνα: Μύθοι και αλήθειες για τους φημισμένους Ισραηλινούς πράκτορες (pics)

Της άφιξης του Ισραηλινού προέδρου, Ρέουβεν Ρίβλιν, στην Ελλάδα είχε προηγηθεί κλιμάκιο μυστικών πρακτόρων της Μοσάντ. Μία μυστική υπηρεσία θρύλος στα παγκόσμια χρονικά, με πολλές επιτυχίες, γκάφες αλλά και φήμη που σίγουρα προηγείται των ανδρών της.

Η καταγραφή από τον φωτογραφικό φακό των «men in black» του Ισραήλ να ελέγχουν εξονυχιστικά ακόμη και τους θάμνους κοντά στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ώθησε το Reader.gr σε μία έρευνα για τους μύθους και της αλήθειες γύρω από τη Μοσάντ. Ο πλανήτης μόλις έχει βγει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η τότε κυβέρνηση του Ισραήλ, υπό τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, αποφασίζει να δημιουργήσει μια μυστικής υπηρεσία που να προασπίζεται τα συμφέροντα του νεοσύστατου κράτους.

Το ημερολόγιο δείχνει 13 Δεκεμβρίου 1949 και η Μοσάντ ή Ινστιτούτο Πληροφοριών και Ειδικών Επιχειρήσεων όπως είναι επίσημη ονομασία της, παίρνει σάρκα και οστά. Το μοναδικό πρόσωπο στο οποίο λογοδοτεί η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τον Μπεν Γκουριόν να γράφει στην εσωτερική αλληλογραφία τους ότι η Μοσάντ «ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και τις ανάγκες του κράτους του Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τα επόμενα χρόνια ο θρύλος της Μοσάντ αρχίζει να εξαπλώνεται και πέραν των ορίων του Ισραήλ, με πολλές μυστικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών εκτός χώρας, επικοινωνία με συνεργαζόμενες μυστικές υπηρεσίες, αποτροπή ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από τους εχθρούς του Ισραήλ, αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών κατά ισραηλινών στόχων παντού στον κόσμο, ακόμα και επίβλεψη…

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ READER.GR

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα