Η Ν.Δ. θα περιμένει τις εξελίξεις

Μπορεί το Μαξίμου να εκλιπαρεί τη Νέα Δημοκρατία για να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας, ελπίζοντας σε συσπείρωση μετά τη νέα κρίση στις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, αλλά και τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της Novartis, όμως στην Πειραιώς δεν βιάζονται.

Τουναντίον αντιμετώπισαν την πρεμούρα του Μαξίμου χαμογελώντας υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας βρίσκονται σε δεινή θέση. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση του τονίζει: «Η Ν.Δ. και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια… Η υποκρισία στο μεγαλείο της. Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας».

Νωρίτερα η Ν.Δ. είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:  «Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος την βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια. Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα».

Θα περιμένει

Όμως στην Πειραιώς δεν πρόκειται να κάνουν ακόμη το παραμικρό. Θα αναμένουν τις κινήσεις του κ. Τσίπρα, αλλά και του εταίρου του, κ. Καμμένου, για τον οποίο υποστηρίζουν πως “το πολύ-πολύ θα κάνει μία νέα κωλοτούμπα”.  Για τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι εξαγγελίες του Δημήτρη Τζανακόπουλου περί κυβέρνησης ανοχής, πέραν του πρωτοφανούς χαρακτήρα, σημαίνουν ότι «ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να κυβερνά ακόμη και αν χάσει τη δεδηλωμένη». Με άλλα λόγια, μπορεί να μην έχει πολιτική νομιμοποίηση, αλλά θα χρησιμοποιεί τα όρια των συνταγματικών προβλέψεων, προκειμένου να μην πέσει. Όπως τονίζουν από την οδό Πειραιώς, κάτι τέτοιο δεν έχει «ιστορικό προηγούμενο στη χώρα».

Γιατί, όμως, από τη ΝΔ επιμένουν και θα επιμένουν στο ζήτημα δεδηλωμένης; Διότι, όπως λένε, ακόμα και για να υπάρξει «κυβέρνηση ανοχής», η «ανοχή» θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καταδειχθεί. Με άλλα λόγια, «ανοχή» δεν υφίσταται γενικώς, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί κάποια κοινοβουλευτική διαδικασία για να καταδειχθεί: με άλλα λόγια, μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με το Σύνταγμα να έχει ρητές προβλέψεις για όλα τα σενάρια, όπως π.χ. μια απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην οδό Πειραιώς, η κυβέρνηση, προκειμένου να μείνει λίγο ακόμα στην εξουσία, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμα και έκτακτες πρόνοιες του Συντάγματος, όπως η «κυβέρνηση ανοχής». Διότι, όπως αναφέρουν “γαλάζιοι” επιτελείς, ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε την εν λόγω μορφή κυβερνητικού σχήματος, για να μην προκληθεί ακυβερνησία στη χώρα. Με άλλα λόγια, όπως λένε στην οδό Πειραιώς, ο μόνος ρόλος μιας κυβέρνησης ανοχής θα είναι για να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα έχει τη δεδηλωμένη.

Τούτων δοθέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στην ανάλυσή του ότι ο πιθανότερος χρόνος να στηθούν οι κάλπες είναι ο Μάιος, καθώς, πέραν των υπολοίπων παραμέτρων, όπως π.χ. η έκβαση των ευρωεκλογών, δεν βλέπει ένα κυβερνητικό σχήμα με ανοχή και τον κ. Καμμένο στα κάγκελα να μπορεί να μακροημερεύσει έως τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα