Η νέα ατζέντα του Κυριάκου

Πού στοχεύει πλέον το Μαξίμου για να διατηρήσει τη δημοσκοπική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφιο ποσοστό και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αλλάζει και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, και πλέον το Μαξίμου ετοιμάζει να προωθήσει τη δική του ατζέντα. Μία ατζέντα που αναμφίβολα θα έχει σε περίοπτη θέση την αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επιστροφή στην κανονικότητα και στην οικονομία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κυβέρνηση βγαίνει από ένα δύσκολο πολιτικά τρίμηνο που αποτύπωσε τα πρώτα σημάδια φθοράς. Η μάχη με την πανδημία και η επακόλουθη κόπωση της κοινωνίας, οι κυβερνητικές αστοχίες, κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα και οι οικονομικές συνέπειες του lockdown για μερίδα των πολιτών, παρά τα γενναία πακέτα στήριξης, είχαν επιπτώσεις στην εικόνα της κυβέρνησης.

Αυτό κατέγραψαν και οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων μηνών, κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Το ίδιο διάστημα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι ήταν αναμενόμενη μια μικρή κάμψη λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφώσει η επέλαση του κορωνοϊού και το σκληρό τρίτο κύμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε αισιοδοξία ότι η κατάσταση μπορούσε να ανατραπεί, καθώς θα προχωρούσαν οι εμβολιασμοί και οι περιορισμοί θα ξεκινούσαν να χαλαρώνουν.

XΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν ως ένα σημείο την αλλαγή του κλίματος, ειδικά μετά τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Έτσι, λογικά επέστρεψαν τα χαμόγελα στο Μαξίμου. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι κινήσεις που έγιναν άρχισαν να αποδίδουν και όπως υποστηρίζουν «όσο βαδίζουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι το κλίμα θα αναστραφεί πλήρως».

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι ότι δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού. Ήδη είναι σε εξέλιξη τρία νομοσχέδια που αφορούν την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης: το εργασιακό, τα ζώα συντροφιάς και η γονική επιμέλεια.

«Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να απευθυνθεί στους πολίτες στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», λένε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Κι έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν, καθώς οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν προ ημερών προβλέπουν ανάπτυξη 4,1% φέτος και 6% το 2022. Η προσέλκυση επενδύσεων που είναι στον πυρήνα της κυβερνητικής προσπάθειας με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε αυτήν τη θετική κατεύθυνση, σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Έτσι, από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση εισέρχεται τυπικά στο κρίσιμο μονοπάτι «επιβεβαίωσης των υψηλών προσδοκιών» και έρχεται αντιμέτωπη με την υλοποίηση όλων όσων έχει προαναγγείλει, αφού έχει καλλιεργήσει και συνεχίζει να καλλιεργεί προσδοκίες, τόσο στο μέτωπο των εμβολιασμών, όσο και στην αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας και ειδικά για τον τουρισμό. Το επόμενο εξάμηνο αποτελεί τη γέφυρα προς την εποχή μετά την πανδημία και η κυβέρνηση περνά στη φάση της αξιολόγησης.

Από τη μία πλευρά, οι οικονομικές δραστηριότητες ανοίγουν, τα μέτρα στήριξης αρχίζουν να αποσύρονται, έρχεται εισροή ευρωπαϊκών πόρων, τα κρατικά έσοδα εκτιμάται ότι θα μπουν σε ανοδική τροχιά και ζεσταίνεται ο τουρισμός. Από την άλλη, όμως, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρόνο της επίτευξης ανοσίας από την εμβολιαστική διαδικασία, αν η χώρα θα μπει στις πράσινες λίστες για μετακίνηση, ενώ ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως οι πληγές των κλάδων που έμειναν κλειστοί τόσους μήνες με το ιδιωτικό χρέος να καλπάζει.

Επιτάχυνση του νομοθετικού έργου

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, η χώρα εισέρχεται σε φάση μεταρρυθμίσεων κι επιτάχυνσης του νομοθετικού έργου, όπως το σχέδιο για τη συνεπιμέλεια, τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και το νέο ασφαλιστικό. Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση και προβλέπεται ένας  θερμός Ιούνιος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου βγαίνουν σε επικοινωνιακή αντεπίθεση για την υπεράσπιση των αλλαγών βάζοντας στην κορυφή τη γονική άδεια, την άδεια πατρότητας, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την προστασία από τη βία και την παρενόχληση, τονίζοντας πως το σχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους και ενισχύει τα δικαιώματά τους.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλλουν  υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για απλήρωτα 10ωρα, μείωση μισθών και φθηνές υπερωρίες, και επιπλέον εφαρμόζει καθολικά εφεξής τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενώ υποστηρίζει ότι καταργείται το 8ωρο και καθιερώνονται απλήρωτες υπερωρίες, μάλιστα πάνω σε διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Απλή αναλογική… καπούτ στις αυτοδιοικητικές κάλπες

Ήδη από την Τρίτη βρίσκεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, όπου καταργεί την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.Remaining Time-0:00FullscreenMute Με το σχέδιο νόμου επαναφέρεται η πενταετής θητεία για δημάρχους και περιφερειάρχες.

Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο. Επίσης τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές. Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα