Η Νιούκαστλ γίνεται η πλουσιότερη ομάδα στον κόσμο

Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που κυνηγάνε το ευρώ με το… ντουφέκι, αλλά στην Αγγλία, ακόμη κι εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, κινούνται ποσά που προκαλούν ίλιγγο. Δισεκατομμυριούχοι εκτός Ευρώπης έχουν βαλθεί να τρελάνουν κόσμο, καθώς ρίχνουν πακέτα που ζαλίζουν για να πάρουν μια ομάδα ποδοσφαίρου.

Ποιος θα περίμενε ότι ο Μάικ Άσλεϊ θα εισπράξει 400 εκατ. ευρώ για να πουλήσει τη Νιούκαστλ σε Σαουδάραβες. Μια ομάδα που τις τελευταίες δεκαετίες είχε κάνει γνωστή ο Άλαν Σίρερ, καθώς τελευταία φορά πήρε πρωτάθλημα το… 1927 και Κύπελλο το 1955 κερδίζοντας στον τελικό 3-1 τη Μάντσεστερ Σίτι. Η Νιούκαστλ βέβαια με τον Κέβιν Κίγκαν στο τιμόνι είχε πλησιάσει πολύ στο να πάρει το πρωτάθλημα της σεζόν 1995-1996. Τότε, είχε ξεφύγει με 12 βαθμούς τον Φεβρουάριο, όμως στη συνέχεια κατέρρευσε και πήρε τον τίτλο η Γιουνάιτεντ. Και την επόμενη χρονιά η Νιούκαστλ τερμάτισε πάλι δεύτερη, με τον Κένι Νταλγκλίς τότε στον πάγκο.

Το 2007, ο μακροχρόνιος πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ομάδας Φρέντι Σέφερντ πούλησε το μερίδιό του στην ομάδα στον Μάικ Άσλεϊ.  Έπειτα από 13 χρόνια το αφεντικό υπερδιπλασιάζει τα χρήματά του (είχε αγοράσει την ομάδα αντί 134,4 εκατ. λιρών), με την πώληση στη σαουδαραβική Public Investment Fund. Μια πόλη 274.000 κατοίκων, με οικονομία που στηρίχτηκε στα ορυχεία άνθρακα, βλέπει να λάμπει από χρυσό και οι «καρακάξες», όπως είναι το παρατσούκλι της Νιούκαστλ Γιουάιτεντ, να βάζουν πλώρη για τίτλους.

Η εξαγορά καθοδηγείται από την Αμάντα Στάβελεϊ, η οποία είναι επικεφαλής της «PCP Capital Partners», εταιρείας που στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της με κεφάλαια της PIF, το μεγαλύτερο ταμείο κρατικών πόρων τον κόσμο, που ετοιμάζεται να κάνει πλέον δικό της το 80% των μετοχών της Νιούκαστλ.

Η Στάβελεϊ θα αποκτήσει το 10%, ενώ άλλο ένα 10% θα περάσει στην κατοχή των Αδελφών Ρέουμπεν, μία από τις πλουσιότερες οικογένειες στην Αγγλία, με περιουσία που ανέρχεται στα 18 δισ. λίρες (έχουν στην ιδιοκτησία τους τον ιππόδρομο του Νιούκαστλ). Έτσι η ομάδα δεν θα χάσει εντελώς το αγγλικό της έρεισμα.

Οι νέοι επενδυτές έχουν συγκεκριμένη στρατηγική επένδυσης, με στόχο να κάνουν μέσα στην επόμενη διετία την αγγλική ομάδα πρωταγωνίστρια στην Premier League. Η Στάβελεϊ, ο Τζέιμι Ρέουμπεν και ο Γιαζίρ Αλ-Ραμαγιάν (επικεφαλής της PIF) θα αναλάβουν τη διεύθυνση της ομάδας, μαζί με άλλους δύο εκπροσώπους τού Αλ-Ραμαγιάν.

Περιουσία 360 δισ. ευρώ

Η περιουσία των Σαουδαράβων που ετοιμάζονται να αγοράσουν τη Νιούκαστλ ξεπερνάει τα 360 δισ. ευρώ και θα καταστίσουν τις «Καρακάξες» τον νέο μεγάλο παγκόσμιο παίκτη στο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για αστρονομικό ποσό, εάν υπολογιστεί ότι ο σεΐχης Μανσούρ της Μάντσεστερ Σίτι έχει πίσω του 27 δισ. ευρώ.

Το «κονσόρτιουμ» από τη Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να κάνει τη Νιούκαστλ την πλουσιότερη ομάδα όχι μόνο στην Premier League, αλλά σε όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Μάλιστα, έχει κυκλοφορήσει ότι, με το που θα αποκτήσουν την ομάδα οι Άραβες, θα διαθέσουν άμεσα πάνω από 300 εκατ. ευρώ για μεταγραφές. Και κάπως έτσι η Νιούκαστλ ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος μεγάλος παίκτης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, μετά τις Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι.

Οι οπαδοί της Νιούκαστλ είναι ενθουσιασμένοι με τη νέα σελίδα στον σύλλογο, μιας και ο νέος ιδιοκτήτης είναι ο πλουσιότερος στην Premier League.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επιδρομή στο Νησί, από επενδυτές που ρίχνουν αμύθητα ποσά για να πάρουν μια ομάδα.

Το μπάσιμο του πρωθυπουργού των Εμιράτων Μανσούρ και του City Football Group στη Μάντσεστερ Σίτι αποτέλεσε πρόκληση κι έβγαλε από την αφάνεια τους «Πολίτες». Στον Όμιλο δεν μετέχουν μόνο Άραβες, καθώς μετοχές στην εταιρεία έχει η αμερικάνικη Silver Lake (επένδυσε το 2009 στο Skype), και οι κινέζικες China Media Capital και CITIC Capital, εκτός από την Abu Dhabi United Group, της οποίας ηγείται ο 49χρονος σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Ελ Ναχιάν.

Ο Μανσούρ είναι παράλληλα πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εξ αγχιστείας αδελφός του προέδρου της χώρας, Καλίφα μπιν Ζαγέντ Ελ Ναχιάν.

Ο Μανσούρ απέκτησε τη Μάντσεστερ Σίτι το 2008 έναντι 210 εκατ. λιρών και σήμερα το club αξίζει πάνω από 2 δισ. λίρες, σύμφωνα με το έγκυρο «Forbes», ασχέτως αν ετησίως ο σύλλογος μπαίνει… μέσα, καθώς οι δαπάνες του ξεπερνούν τα έσοδα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η UEFA να επιβάλει ποινή αποκλεισμού στη Σίτι. Στη Μάντσεστερ Σίτι, λοιπόν, ιδιοκτήτης κατά πλειοψηφία είναι ο Μανσούρ με τη City Football Group.

Η City Football Group  έχει επενδύσει σε συλλόγους σε όλο τον κόσμο, προσέχοντας να μην… μπλέξει όπως, παραλίγο, η Red Bull όταν Λειψία και Σάλτσμπουργκ έπεσαν στον ίδιο όμιλο στο Europa League.

H CFG κατέχει:

#Τη Μάντσεστερ Σίτι κατά 100% μέσω του σεΐχη Μανσούρ. Παράλληλα έχει επενδύσει και στην αντίστοιχη ομάδα γυναικών του συλλόγου με στόχο να γίνει world brand.

Τη Νέα Υόρκη Σίτι κατά 80%. Σύλλογος στις ΗΠΑ που ιδρύθηκε το 2013, το άλλο 20% κατέχει η Yankee Global Enterprises, ιδιοκτήτρια των Γιάνκις στο μπέιζμπολ.

Τη Μέλμπουρν Σίτι κατά 100%. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2009 και αποκτήθηκε το ’14, πρόκειται για την παλιά Μέλμπουρν Χαρτ.

#Τη Μοντεβίδεο Σίτι Τόρκε κατά 100%. Ομάδα της Ουρουγουάης που ονομαζόταν Κλαμπ Ατλέτικο Τόρκε και αποκτήθηκαν οι μετοχές της το ’17, με στόχο να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς στη Λατινική Αμερική.

#Τη Μουμπάι Σίτι κατά 65%. Γνωστή, πια, ομάδα στην Ινδία, ιδρύθηκε το ’14 και το υπόλοιπο 35% έχει η Bimal Parekh του γνωστού, στο Μπόλιγουντ, ηθοποιού Ρανμπίρ Καπούρ.

#Την Τζιρόνα κατά 44,3% (αλλά με πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο). Το deal επιτεύχθηκε το ’17 και ένα άλλο 44,3% κατέχει η Girona Football Group, ιδιοκτησίας Πέρε Γκουαρδιόλα, αδερφού του Πεπ.

#Τη Σιτσουάν Γιουνιού κατά 28%. Είναι ομάδα της China League 2, ήτοι γ’ κατηγορίας, ιδρύθηκε το 2006 και αποκτήθηκαν οι μετοχές της το ’19, με την China Sports Capital (θυγατρική της μετόχου της CFG, China Media Capital) να έχει το 54%.

#Τη Γιοκοχάμα Μαρίνος κατά 20%. Το deal για τη νυν πρωταθλήτρια Ιαπωνίας επιτεύχθηκε το ’14 και ήταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας της City Football Group με τη Nissan.

#Το 60% των μετοχών της Λόμελ, της βέλγικης ομάδας που πλέον μετέχει στη β΄ κατηγορία.

 

Η Red Bull έδειξε τον δρόμο

Η CFG δεν έχει αφήσει… ήπειρο που να μην επενδύσει ποδοσφαιρικά. Προφανώς θεώρησε πως μπορεί ν’ ακολουθήσει τα βήματα της Red Bull.

Eπισήμως η αυστριακή εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια της Λειψίας, αλλά στη Σάλτσμπουργκ είναι μόνο… ο βασικός χορηγός, αν και τα τελευταία χρόνια 19  παίκτες έφυγαν από τη Σάλτσμπουργκ για να πάνε στη Λειψία ή έκαναν το αντίστροφο δρομολόγιο.

Οι δύο ομάδες είναι συγκοινωνούντα δοχεία ιδιοκτησιακά, αλλά η άτεγκτη UEFA επέτρεψε να συμβεί.

Πλέον το Αγγλικό πρωτάθλημα έχει ξεμείνει από Άγγλους ποδοσφαιριστές, προπονητές αλλά και από… ιδιοκτήτες.

Από τις 20 ομάδες της Premier League, πόσες ομάδες έχουν ιδιοκτήτες επιχειρηματίες ή ομίλους που είναι… Άγγλοι; Από το γκρουπ των κορυφαίων, μόνο η Τότεναμ ιδιοκτησίας της ENIC Group του Τζο Λιούις παραμένει σε αγγλικά χέρια.

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει περάσει σε… αραβοαμερικανοκινέζικη ιδιοκτησία. Σε Σαουδάραβες ανήκει από το 2013 η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και συγκεκριμένα στον 55χρονο Αμπντουλάχ μπιν Μουσάντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, που είναι γιος πρίγκιπα της χώρας.

Σε αμερικάνικα χέρια ανήκουν η Λίβερπουλ (στην Fenway Sports Group των Τζον Χένρι και Τόμας Γουέρνερ, από το 2010), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (στον αείμνηστο Μάλκομ Γκλέιζερ από το 2005, πλέον στους Τζόελ και Αβράμ Γκλέιζερ), η Άρσεναλ (στην Kroenke Sports & Entertainment του Σταν Κρόνκε από το 2007), η Κρίσταλ Πάλας (στους Τζος Χάρις, Ντέιβιντ Μπλίτζερ, μετοχές έχει και ο Άγγλος Στίβεν Πάρις) και… κατά το ήμισυ η Άστον Βίλα, στον Γουές Έντενς (συνιδιοκτήτης των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο) και το άλλο 50% έχει ο Αιγύπτιος Νασέφ Σαουίρις.

Η Έβερτον ανήκει από το 2016 στον Ιρανό Φαρχάντ Μοσίρι, παλιό μέτοχο της Άρσεναλ, και η Λέστερ από το 2010 πέρασε στο consortium Asian Football Investments του αείμνηστου Ταϊλανδού Βιτσάι  Σριβαντχαναπράμπχα. Μετά τον απρόσμενο χαμό του, η ομάδα πέρασε από πρόσωπο σε εταιρεία, στην King Power International Group του γιου του, Αϊγιαβάτ.

Σε Ασιάτη ανήκει και η Σαουθάμπτον, το 80% έχει ο Κινέζος Γκάο Γισένγκ και το 20% η Ελβετίδα Καταρίνα Λίμπχερ, ενώ η Γουλβς υπάγεται από το 2016 στη Fosun International, μεγάλη κινέζικη επενδυτική.

Η Μπόρνμουθ από το 2011 πέρασε στα χέρια του Ρώσου Μαξίμ Ντέμιν (που πούλησε αργότερα το 25% στην αμερικάνικη ΡΕΑΚ6) ακολουθώντας τα χνάρια της Τσέλσι, την οποία αγόρασε (και γιγάντωσε) ο Ρομάν Αμπραμόβιτς από το 2003.

Ο Ιταλός Τζίνο Πότσο πήρε το 2012 τη Γουότφορντ. Η οικογένειά του συνεχίζει να έχει υπό τη… σκέπη της την Ουντινέζε, όπου «μπροστάρης» είναι ο πατέρας της φαμίλιας, Τζιαμπάολο Πότσο, ενώ ως το ’16 κατείχε και τη Γρανάδα προτού την πουλήσει στον Κινέζο Γιανγκ Λιζάνγκ.

Τι έμεινε για τους Βρετανούς πέρα από την Τότεναμ; Η Μπράιτον έχει ιδιοκτήτη τον άλλοτε άσο του… πόκερ Τόνι Μπλουμ, στην Μπέρνλι ο Μάικ Γκάρλικ ηγείται fund που συμπεριλαμβάνει άλλες τρεις εταιρείες, η Νόριτς ως εταιρεία λαϊκής βάσης έχει επικεφαλής τη γνωστή σεφ Ντέλια Σμιθ και τον Ουαλό συγγραφέα Μάικλ Γουίν-Τζόουνς και η Γουέστ Χαμ τον Ουαλό Ντέιβιντ Σάλιβαν κατά 51% και τον Άγγλο Ντέιβιντ Γκολντ κατά 35%.

Από τις 20, μόλις έξι παραμένουν σε βρετανικά χέρια και χάνεται και η Νιούκαστλ. Συνεπώς, οι Άγγλοι θα έχουν το 25% των αγγλικών ομάδων.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Championship, με ιδιοκτήτες Αμερικανούς (Μπάρνσλεϊ, Μίλγουολ, Σουόνσι), Άραβες (Τσάρλτον), Κινέζους (Μπέρμιγχαμ, Ρέντινγκ, Γουέστ Μπρομ, Γουίγκαν), Ινδούς (Μπλάκμπερν), Ταϊλανδούς (Σέφιλντ Γουένσντεϊ), Μαλαισιανούς (Κάρντιφ, ΚΠΡ), Πακιστανούς (Φούλαμ), Αιγύπτιους (Χαλ), Ιταλούς (Λιντς) και πλέον και Έλληνες με την αγορά από τον Βαγγέλη Μαρινάκη της Νότιγχαμ Φόρεστ.

 

Ζημιά ένα δισ. ευρώ

Τρομάζουν τα νούμερα των χρημάτων που αναμένεται να χάσουν οι αγγλικοί σύλλογοι, εφόσον η νέα σεζόν στην Premier League διεξαχθεί χωρίς κόσμο στις κερκίδες, σενάριο που δεν θεωρείται απίθανο.

Όπως αναφέρει η «Daily Mail» σε δημοσίευμά της, η χασούρα των αγγλικών ομάδων αναμένεται να αγγίξει και να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη ζημιά, καθώς θα ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια ευρώ, για να ακολουθήσουν οι Άρσεναλ, Τότεναμ και Λίβερπουλ. Πιο χαμηλά οι Τσέλσι και Σίτι, με τις Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπέρνλι και Μπόρνμουθ να χάνουν τα λιγότερα χρήματα από κάθε άλλη ομάδα, ανάμεσα στα 10 και στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

 

Μπέιλ, Κουτίνιο και… Βλαχοδήμος

Την περασμένη σεζόν η Νιούκαστλ  έκανε μεταγραφές αξίας 60 εκατ. ευρώ. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πενταπλασιάσουν το ποσό. Οι «ανθρακωρύχοι» είχαν προχωρήσει στην απόκτηση του Ζοέλιντον από τη Χοφενχάιμ έναντι του ποσού των 40 εκατομμυρίων λιρών. Το ποσό αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου, καθώς ξεπέρασε κατά πολύ τα 25 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δαπανηθεί για να επαναπατριστεί ο Μάικλ Όουεν την περίοδο 2005-2006.

Ο 22χρονος Βραζιλιάνος φορ που με τη φανέλα της Χοφενχάιμ σε 35 συμμετοχές είχε 11 γκολ και 9 ασίστ, υπέγραψε συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2025. Πλέον η νέα Νιούκαστλ με προπονητή τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος ξεκουράζεται τη φετινή σεζόν μετά την οικειοθελή αποχώρησή του από τη Γιουβέντους το περασμένο καλοκαίρι, μπορεί να έχει στις τάξεις της τον Κουτίνιο της Μπαρτσελόνα, τον Μπέιλ της Ρεάλ Μαδρίτης, τον Ντόνι Φαν Ντε Μπεκ του Άγιαξ, αλλά και τον… δικό μας Οδυσσέα Βλαχοδήμο της Μπενφίκα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα